Parcul Natural Lunca Muresului reconstruit 3D de către Asociaţia Voluntarii Lunca Mureşului
28.09.2012 ⋅ 0 comentarii
Mureşul a început să curgă şi are debite destul de mari. Curge pe lângă localităţile Arad, Pecica, Nădlac şi Cenad, străbătând pădurile de luncă formate din stejar, frasin, sălcii şi plopi, dar şi păşuni şi terenurile agricole. Lucrul acesta nu se întâmplă la o scară de 1:1, ci la una de 1:2000, şi este, de fapt, o reconstrucţie în miniatură a Parcului Natural Lunca Mureşului. Finanţarea acestui proiect demarat în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului şi Asociaţia Rotary Club Arad Cetate este de cca. 10,000 $ şi provine din partea Fundaţiei Pentru Parteneriat şi Mol România.
Investiaţia realizată în felul prezentat mai sus de către Asociaţia Voluntarii Lunca Mureşului s-a făcut cu scopul de a sensibiliza, încă o dată, vizitatorii care vin în Parcul Natural Lunca Mureşului, dar într-un mod inedit. Inedit, deoarece vizitatorii sunt îndemnaţi să descopere speciile şi habitatele din acest parc dintr-o perspectivă tridimensională, străbătând parcul de la est la vest pe o distanţă de 40 de metri şi aflând astfel care sunt cele mai importante elemente naturale de aici. Toate localităţiile limitrofe parcului sunt evidenţiate prin butuci din arbori de diverse dimensiuni, în funcţie de mărimea localităţii, iar limita parcului şi categoriile de teren din parc, respectiv păşunile, terenurile arabile şi aria protejată sunt reprezentate prin plantarea a diverse tipuri de vegetaţie. Numeroase informaţii şi imagini se regăsesc în panourile informative amplasate de-a lungul căilor de acces. De asemenea, este pusă la dispoziţia vizitatorilor o broşură cu imagini 3D împreună cu dispozitivele optice necesare de vizualizare a acesteia.
Proiectul s-a derulat printr-o implicare majoră a comunităţii locale, peste 300 de voluntari participând la implementarea lui, iar dintre aceştia o contribuţie remarcabilă a avut-o Tom Ashley, un voluntar din Statele Unite ale Americii, venit în Arad prin organizaţia guvernamentală Corpul Păcii. Un rol major a avut si firma arădeana SC Sly Flowers SRL.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅