Local
Ies ?n stradă! Angajații de la Sanevit nu și-au primit salariul de un an și jumătate!
01.10.2012
⋅ 0 comentarii
Cei aproximativ 30 de angajaţi ai Sanevit Arad vor ieşi mâine în curtea fabricii pentru un miting, protestând împotriva indiferenţei statului faţă de producătorul arădean de seringi. Sanevit a pornit ca una dintre marile speranţe ale industriei medicale româneşti, dar s-a dezumflat pe parcurs, din pricina competiţiei cu produsele de import. Statul, despre care se știe că este cel mai prost administrator, în loc să susțină firma sa, a admis și chiar a încurajat importurile de seringi mai scumpe, lăsând societatea comercială din Arad să dea faliment. Așa s-a ajuns în situația ca Sanevit să mai aibă astăzi doar 30 de angajați, unii dintre ei având restanțe salariale de un an și jumătate. L-am întrebat pe liderul sindical cum s-a putut întâmpla așa ceva și ce îi mai determină pe oamenii care nu au primit salariile de 15 luni să vină totuși la serviciu. Răspunsul este că s-au dat bani, dar cu țârâita, câte 200, 300, 500 de lei lunar, iar arădenii sperau în revirimentul companiei. Cu atât mai mult cu cât s-a vorbit, în ultimele luni, despre interesul unei firme europene de a prelua fabrica din Arad, dar totul a rămas deocamdată la stadiul de... vorbe. "Dacă am fi fost și noi de nivelul Oltchimului, vuiau toate televiziunile, ar fi fost o problemă națională faptul că suntem muribunzi. Așa însă nu există nicio grijă față de noi!" - spune liderul sindical arădean.
Muncitorii îi culpabilizează pe toți politicienii pentru situația creată. Niciun parlamentar arădean nu s-a arătat interesat de salvarea firmei locale, așa cum nici statul nu a arătat cel mai mic interes. Sindicaliștii au apelat la toți aleșii, toți miniștrii, degeaba. Nici măcar numele firmei interesate de privatizare nu a fost devoalată, fapt pentru care sindicaliștii îl culpabilizează pe fostul prim-ministru Emil Boc.
Producătorul de medicamente Sanevit Arad a fost transferat în luna iulie de Guvern din portofoliul Ministerului Sănătăţii în administrarea Ministerului Economiei, în vederea privatizării şi/sau reorganizării judiciare, decizie argumentată prin prelungirea şi "agravarea" efectelor crizei financiare a companiei.
Ministerul Economiei s-a angajat să gestioneze pachetul de acţiuni deţinut la stat la compania farmaceutică, de 84,7% din capitalul social.
Guvernul arăta în luna iulie că Sanevit trebuie eficientizată cât mai urgent, în acord cu recomandările Fondului Monetar Internaţional (FMI) de privatizare sau vânzare a unor pachete de acţiuni la companii de stat. Suntem însă în octombrie și nu s-a întâmplat nimic...
Deschisă în 1995, Sanevit a fost prima fabrică din ţară producătoare de seringi şi ace medicale de unică folosinţă. Fabrica are o capacitate de producţie anuală de 200 de milioane seringi de unică folosinţă şi de peste 500 de milioane ace medicale.
În urmă cu trei ani, Ministerul Sănătăţii a numit un administrator special la Sanevit Arad, fabrica neputând efectua plăţi către furnizori întrucât avea conturile blocate din cauza problemelor financiare. Şi în 2002 societatea a intrat în blocaj financiar, fiind în imposibilitatea de a-şi achita datoriile către furnizorii de materii prime şi servicii.
Sanevit se află pe lista companiilor ale căror pierderi trebuie incluse în deficitul bugetar, conform înţelegerii cu FMI.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info