Minunea de la Şepreuş din judeţul Arad
22.10.2012 ⋅ 0 comentarii
Unul dintre cele mai bizare fenomene din România se petrece în comuna arădeană Şepreuş. Tot satul bea apă doar din curtea primăriei, cu toate că în fiecare curte există cel puţin o fântână cu apă potabilă. Mai mult, în ultimii ani, toate gospodăriile din Şepreuş au fost racordate la reţeaua de apă. Şi cu toate acestea, oamenii nu au renunţat nici o clipă la apa despre care ei spun că face minuni.
Fântâna din curtea primăriei Şepreuş, judeţul Arad, are o vechime de câteva sute de ani. Oamenii folosesc această apă de când se ştiu şi nu ar renunţa la ea pentru nimic în lume. Cu toate că apa curge tot mai încet de la un an la altul, nimeni nu este dispus să folosească apa de fântână sau cea de la reţea. Localnicii susţin că apa este o munune şi prin urmare o vor folosi până la ultimul strop.
Oricât ar părea de straniu, mica fântână din curtea primăriei adună în fiecare zi sute şi chiar mii de oameni. Înarmaţi cu sticle şi bidoane, toţi vin aici convinşi că apa este o binecuvântare de la Dumnezeu. Oamenii se aşază la rând încă de dimineaţă şi aşteaptă cuminţi să îşi umple toţi recipienţii pe care i-au adus cu ei. Nici unul dintre aceştia nu se împinge, nu se fac reproşuri şi nici apostrofări. Aşa că, indiferent de oră, la fântâna cu apă sunt oameni care doresc apa minune. Nimeni nu ştie să spună ce beneficii are apa, însă, toţi sunt convinşi că odată ce ai băut apa de la Şepreuş te vei simţi mai bine şi mai sănatos.
În dorinţa de a afla efectele pe care le are această apă, am stat şi noi de vorbp cu câţiva locuitori din Şepreuş, care zi de zi vin la mica fântână pentru câteva sticle cu apă. Toţi sunt convinşi că apa este un dar de la Dumnezeu şi spun că asta îi face să treacă peste toate greutăţile de zi cu zi. „ Eu vin aici să iau apă de când mă ştiu. Am 54 de ani şi de când m-am născut am băut apă numai de aici. De aici au luat apă şi părinţii mei şi bunicii mei. Nu imi aduc aminte să fi băut apă din altă parte” ne spune una dintre femeile care aşteptă cuminte la rând. De aceiaşi părere sunt şi ceilalţi localnici care stau cuminţi în aşteptarea apei. „ Noi avem apă şi la robinet în curte dar aprcă nu este bună. Am încercat să bem şi altă apă dar nu te simţi aşa de bine ca şi de la apa noastră de la primărie” ne mai spune un domn.
Învestiţii de zeci de mii de euro
Pentru a rezolva problema apei potabile din Şepreuş, autorităţile locale nu au stat deloc cu mâna-n sân. S-au pus pe treabă şi au racordat aproape toate casele la reţeaua de apă potabilă. Numai că spre mirarea aceastora, oamenii nu foloseac apa de la reţea decât pentru hrănirea animalelor şi continuă să vină la primărie pentru a lua apă cu sticlele şi bidoanele. Primarul comunei ... Incicău susţine că lucrurile nu s-au oprit aici şi a continuat investiţiile astfel încât, oamenii să folosească apa de la reţea. „Am investit foartemulţi bani în sistemul de alimentare cu apă. Este un lucru elementar ca fiecare localitate să deţină o astfel de reţean. Mai mult, am investit peste 50 de mii de euro în filtre care să facă şi mai bună apa de la reţea, însă, oamenii vin sa ia apă tot la la acest izvor” ne spune Simion Incicău primarul comunei Şepreuş. Acesta mai spune că obceiul de a folosi apa de la acest izvor este de sute de ani. „ Eu l-am întrebat pe socrul meu care avea 92 de ani de când se foloseşte acest izvor şi mi-a spus că de când se ştie. Şi la fel au făcut şi părinţii şi bunicii lui. Aşa că nu ştim cât de vechi este acest izvor” mai spune Simion Incicău.
După ce a văzut că nu are cum s-ăi facă pe localnici să renunţe la apa din fântâna primătriei, edilul s-a pus pe treabă şi a modernizat întreaga zonă. Doar nu era ca oamenii să aştepte în noroi sau în stradă. Aşa că zona a fost modernizată iar izvorul este izolat de intemperii. În plus, pe unul dintre pereţi a fost instalată o tablă care arată că apa era atestată şi la 1880 când oamenii foloseau fântâna ca pe ceva sfânt.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅