Avran Crăciun nu a fost validat de Comisiile de Cultură din Parlament pentru a fi membru titular CNA!
23.10.2012 ⋅ 0 comentarii
UPDATE
Răsvan Popescu, Maria Gubernat, Viorel Buda, Lorand Turos, Florin Gabrea, Laura Georgescu au fost validaţi ca membri titulari în CNA, marţi, de Comisiile de Cultură din Parlament, în absenţa PDL, care analizează dacă are temei legal să conteste un eventual vot al plenului la Curtea Constituţională.
Comisiile reunite de Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat au analizat şi audiat marţi dimineaţă persoanele propuse pentru a face parte din Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în condiţiile în care mandatele a şase membri ai Consiliului expiră în luna decembrie.
Însă pentru cele 6 locuri care se vor elibera în CNA au fost propuse 8 persoane titulare, respectiv: Maria Monica Gubernat şi Răsvan Popescu - membrii titulari (Gheorghe Bălăşoiu - membru supleant) din partea grupului parlamentar PSD, Ioan Onisei - membru titular (Marius Iuraşcu - supleant) din partea PDL, Viorel Vasile Buda - titular (Nicoleta Nicolae - supleant) din partea PNL, Lorand Turos - titular (Orsolya Eva Borsos - supleant) din partea UDMR, Crăciun Avram - membru titular (Grupul Parlamentar Progresist), Florin Gabrea - titular (Mircea Valeriu Deacă - supleant) din partea Preşedinţiei şi Laura Corina Georgescu - titular (Alexandru Ion Giboi - supleant) din partea Guvernului.
Încă din timpul şedinţei Comisiilor pentru Cultură, senatorul PDL Radu F Alexandru a cerut o pauză de consultări, întrucât, potrivit acestuia, lista de propuneri conţinea nume care nu fuseseră negociate în Birourile permanente parlamentare. Propunerea lui Radu F Alexandru a fost însă respinsă, în urma votului membrilor Comisiilor de Cultură din Cameră şi Senat.
Ulterior, Comisiile de Cultură au votat cu uşile închise, în absenţa parlamentarilor PDL, membrii care ar urma să facă parte din CNA. La finalul şedinţei, niciunul dintre membrii Comisiilor nu au dezvăluit rezultatul votului, precizând însă că plenul Parlamentului este cel care va decide care sunt cei 6 membri ce vor face parte din CNA.
Totuşi, surse au declarat pentru MEDIAFAX că, în urma votului parlamentarilor din Comisiile de Cultură, au fost respinşi Ioan Onisei, propus de PDL ca membru titular în CNA, şi Crăciun Avram - propus de Grupul Parlamentar Progresist.
În timp ce se vota cu uşile închise, senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat, pentru presă, că în şedinţa reunită a grupurilor permanente ale Camerei şi ale Senatului s-a hotărât, legat de configuraţia CNA, ca fiecare grup parlamentar să aibă o candidatură, alături de reprezentantul preşedintelui României şi de cel al Guvernului României.
"Asta însemna 6 candidaţi pe 6 locuri. Azi-dimineaţă, când am intrat în sala de şedinţe, la fel de surprins ca şi preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, domnul senator Sergiu Nicolaescu, ne-am trezit cu o listă înaintată în ultima clipă, în care decizia comună a Birourilor reunite ale celor două Camere a fost încălcată şi PSD a înaintat două propuneri, respectiv pe doamna Maria Monica Gubernat şi pe domnul Răsvan Popescu", a spus Radu F Alexandru.
El a susţinut că la fel de surprins ar fi fost şi Răsvan Popescu, actualul preşedinte al CNA, care ştia că va fi propus de PNL şi nicidecum de PSD. "Asta neînsemnând că domnul Răsvan Popescu refuză să fie nominalizat de PSD. Faţă de această situaţie am cerut, cum mi s-a părut firesc, o pauză de consultări, pentru a se lua legătura cu liderii partidelor care au participat la Birourile permanente şi a se respecta această decizie. Colegii din USL, din UDMR şi din Grupul Parlamentar Progresist au refuzat această pauză de consultări, motiv pentru care reprezentanţii PDL nu participă la vot şi vom vedea dacă avem temei, dacă avem susţinere legală, pentru a contesta decizia care urmează cu siguranţă să fie luată în plen la Curtea Constituţională", a mai spus Radu F Alexandru.
Senatorul PDL a spus că, într-un fel, se repetă "absolut la indigo" situaţia care a fost în cazul Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române. "Atunci, reprezentanţii PDL au fost eliminaţi în totalitate, acum se încearcă o totală dezechilibrare a componenţei CNA, o instituţie de la care se aşteaptă atât de mult şi care este, în fapt, practic paralizată de partizanatul politic al unor oameni care sunt acolo ca să reprezinte intereselor celor care i-au trimis şi nu să apere corecta funcţionare a media în spaţiul public", a spus Radu F Alexandru.
De cealaltă parte, senatorul PSD Georgică Severin a spus, după votul din Comisiile de Cultură, că parlamentarii PDL încearcă să creeze "confuzie", făcând referire la cazul Consiliului de Administraţie al TVR.
"Numărul de propuneri (pentru membrii titulari în CNA, n.r.) poate fi mai mare, nu este o problemă. Plenul este cel care decide. Comisiile de Cultură au dat un vot consultativ, ţinând cont de anumite lucruri. Se încearcă să se inducă o confuzie, respectiv să se ia situaţia de CA al TVR şi să se aducă aici (în cazul CNA, n.r.). Dacă Legea de funcţionare a TVR era foarte clară şi spune că nominalizările se fac de către Cameră în funcţie de algoritmul politic, în legea CNA se spune foarte clar că (membrii CNA, n.r.) se nominalizează de către Senat şi de către Camera Deputaţilor. Nu există un algoritm politic", a explicat Georgică Severin.
Legat de eventuale voturi din Comisiile de Cultură şi din plenul Parlamentului, Georgică Severin a reamintit că "nu e foarte multă vreme de când, deşi la nivelul Birourilor permanente se picase de acord că se va prelungi mandatul domnului Grigore Zanc (de membru al CNA, n.r.), în plen, domnia sa a fost înlocuit cu domnul Jucan (Valentin-Alexandru Jucan, n.r.)". "Nu o să pun întrebarea acum cine este domnul Jucan faţă de domnul Zanc, dar PDL aşa a procedat", a spus Severin.
Senatorul PSD a spus că, în prezent, parlamentarii încearcă să readucă "echilibrul care a fost la nivelul CNA". "Dacă ne gândim şi acum câţi din CNA sunt nominalizaţi de PDL... Se vine la un echilibru normal", a explicat Georgică Severin.
Plenul Parlamentului urmează să se întrunească marţi pentru a-i vota pe membrii CNA.
Lorand Turos, Avram Crăciun, Ioan Onisei şi Viorel Vasile Buda au fost propuşi ca membri titulari în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) de către UDMR, Grupul Parlamentar Progresist, PDL şi, respectiv, PNL.
Avram Crăciun este senator de Arad, în Colegiul Nord, şi este foarte posibil să nu mai obţină o nominalizare pentru Senatul României. I s-a propus să candideze la Camera Deputaţilor pe colegiul Pecica, dar UNPR nu a fost de acord să îl susţină pe respectivul colegiu.
Comisiile reunite de Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat urmau să îi audieze, luni, după ora 16.30, pe cei care au fost propuşi pentru a face parte din CNA, în condiţiile în care mandatele a şase membri ai Consiliului expiră în luna decembrie. Însă şedinţa s-a amânat, din lipsă de cvorum, pentru marţi, la ora 9.00.
Până în momentul difuzării acestei ştiri, au fost transmise comisiilor de Cultură ale Parlamentului următoarele propuneri pentru membrii titulari: Lorand Turos, actual membru al CNA, este susţinut de UDMR pentru un nou mandat de membru titular în CNA, iar Ioan Onisei, la rândul său membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, este susţinut de PDL pentru un nou mandat de membru titular în CNA. Ca supleant al lui Onisei în CNA, PDL l-a propus pe Marius Iuraşcu, în timp ce Orsolya Eva Borsos a fost propusă ca supleant de UDMR.
Pe de altă parte, Viorel Vasile Buda este propus pentru un mandat de membru titular în CNA, fiind susţinut de PNL, în timp ce Avram Crăciun este propunerea ca membru titular din partea Grupului Parlamentar Progresist.
Preşedinţia l-a propus ca membru titular în CNA pe Florin Gabrea, iar ca supleant, pe Mircea Valeriu Deacă, în prezent membru în Consiliu.
Secretarul Camerei Deputaţilor Georgian Pop a declarat, pe 15 octombrie, că mandatele a şase membri CNA vor expira în decembrie şi a precizat că, până pe 31 octombrie, trebuie validate în Plenul Parlamentului noile nominalizări.
"Şase membri ai CNA, şase mandate expiră în decembrie. Două revin Camerei Deputaţilor, două Senatului, unul Guvernului şi unul Preşedinţiei. Am dat termen de raport al Comisiilor de cultură până pe 30 octombrie, ca până de 31 octombrie, când avem Plen comun, să-i validăm", a spus Georgian Pop după reuniunea Birourilor Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Cei şase membri ai CNA ale căror mandate expiră în decembrie sunt Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă, Constantin Duţu şi Lorand Turos.
Pe 15 octombrie, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au analizat, în şedinţă comună, o scrisoare din partea liderilor grupurilor parlamentare PNL referitoare la declanşarea procedurilor de numire a unui membru în CNA.
În afară de Constantin Duţu, Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă şi Lorand Turos, ale căror mandate în Consiliul Naţional al Audiovizualului vor expira la sfârşitul anului 2012, din CNA mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.
Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor.
Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.
Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, CNA este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputaţilor - 3 membri; Preşedintelui României - 2 membri; Guvernului - 3 membri. Propunerile nominalizează candidatul pentru postul de titular, precum şi candidatul pentru postul de supleant şi se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, în termen de 15 zile de la data declanşării procedurii de numire. Birourile permanente ale celor două Camere înaintează propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaţilor în şedinţă comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Candidaturile se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor două Camere.
Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.
Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.
Sursa: Observator.info
Autor: Andrei Ando ⋅