Competiţia "Oraşul Reciclării" adresată primăriilor de municipiu, lansată marţi la Arad
24.10.2012 ⋅ 0 comentarii
Competiţia "Oraşul Reciclării" a fost lansată, marţi, 20 de primării, între care şi cele ale sectoarelor 1 şi 6 din Bucureşti, fiind înscrise în această acţiune, care se va derula timp de şase luni şi care are ca scop stimularea interesului pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalajelor.
Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei "Punctul Verde" în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, lansează competiţia "Oraşul Reciclării" adresată primăriilor de municipiu.
Iniţiativa îşi propune să implice şi să mobilizeze primăriile pentru ca serviciile de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească.
În "bătălia" pentru titlul de "Oraşul Reciclării”, pe frontul deschis în perioada 1 septembrie 2012 - 28 februarie 2013, s-au înrolat 20 locații-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare selectivă: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 şi Sectorul 6 Bucureşti.
"Am lansat această competiţie sub forma unei bătălii imaginare între primării pentru a le stimula interesul pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje. Rolul autorităţilor locale este unul semnificativ, mai ales în contextul creşterii obligațiilor de reciclare a deşeului menajer impuse de recentele modificări ale legislației europene, respectiv românești. Este vorba despre reducerea lunară, cu 15 la sută, a cantităţii de gunoi depus pe groapă şi reciclarea a 50 la sută din deşeul menajer până în 2020", spune Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.
Victoria va fi cucerită de localitatea care va colecta selectiv cea mai mare cantitate de deşeuri de ambalaje şi care va avea un sistem de colectare selectivă de calitate: pubele de colectare accesibile populaţiei, cu un aspect curat şi îngrijit, şi deşeuri de ambalaje depuse separat corect.
La finalul celor şase luni, localitatea victorioasă va primi titlul de "Oraşul Reciclării" şi marele premiu: o zonă de picnic complet amenajată conform Legii Picnicului în vigoare. Este vorba despre proiectul "Pallet Picnic Park", desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic în cadrul competiţiei Eco-Rom Ambalaje "Picnic Design 2012". Zona de picnic va fi implementată în primul trimestru al anului viitor şi va fi un spaţiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn: locurile de relaxare, mesele, suporturile pentru biciclete, grătarele, ecranul de proiectat filme, zonele de iluminat, toate elementele se încadrează perfect în cadrul natural, fiind totodată extrem de practice pentru activităţile de recreere în aer liber.
"În cele 20 de locaţii-cheie înrolate la luptă populaţia are acces la serviciile de colectare selectivă a deşeurilor prin cele peste 7.500 de containere speciale pentru plastic-metal, hârtie şi sticlă, puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje", arată sursa citată.
În opinia lui Popescu, rolul primăriilor este foarte important în educarea comunităţii, astfel încât gestul simplu de a colecta selectiv deşeurile de plastic, sticlă, metal şi hârtie să devină un obicei. "Fie ca cei mai responsabili şi perseverenţi să învingă!", afirmă Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅