CNADNR a recepţionat lucrările la centura Aradului ?n regim de autostradă
01.11.2012 ⋅ 0 comentarii
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a recepţionat, miercuri, lucrările de construire a centurii municipiului Arad în regim de autostradă, parte a coridorului IV pan-european, la aproape un an de la deschiderea traficului pe acest drum.
Reprezentanţi ai CNADNR, ai constructorului, ai consultantului şi autorităţi locale au participat, miercuri, la ceremonia oficială de recepţie a lucrărilor de proiectare şi execuţie a variantei de ocolire a municipiului Arad, parte din coridorul IV pan-european, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentanţii firmei consultante au afirmat că această centură rutieră este echivalentul unei autostrăzi urbane şi că este cea mai bine realizată autrostradă din România, atât din punctul de vedere al calităţii lucrărilor, cât şi al dotărilor.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că Aradul "este singurul municipiu din ţară care dintr-un inel de centură are realizat în acest moment 75 la sută", în afară de autostrada urbană existând şi centura parte din DN 7.
Varianta de ocolire în regim de autostradă a fost deschisă parţial traficului în decembrie 2011, când se circula doar pe două benzi din patru, în regim de drum naţional, viteza fiind restricţionată la 60 de kilometri pe oră. În iunie 2012, au fost deschise toate cele patru benzi, iar acum viteza permisă pe acest drum este de 100 de kilometri pe oră, oficialii explicând că este mai mică faţă de autostrăzi (130 de kilometri pe oră) pentru că trece prin oraş.
Centura are o lungime de 12,25 kilometri, iar proiectul a costat 429.610.443 lei fără TVA, lucrările fiind executate de firma JV FCC
Construccion/PORR Bau GmbH. Sprijinul financiar nerambursabil alocat de Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune, a fost de 211.365.803 lei, diferenţa până la valoarea totală a contractului de lucrări fiind asigurată de Guvernul României.
Lucrările au început în 2009, iar inaugurarea oficială trebuia să aibă loc în mai 2012.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅