Local

GTC: Chiria medie la mall-ul Galleria din Arad este de 4 euro/mp

15.11.2012 ⋅ 0 comentarii

Dezvoltatorul imobiliar israelian Globe Trade Center (GTC) evaluează la 19 milioane de euro pierderile înregistrate din vânzarea celor trei centre comerciale Galleria din România.

GTC a anunţat la începutul lunii noiembrie că a încheiat un acord cu un investitor privat internaţional pentru vânzarea a trei dintre mall-urile pe care le deţine în România, din Piatra Neamţ, Suceva şi Buzău, centre comerciale care s-au confruntat cu dificultăţi în ultimii ani din cauza scăderii vânzărilor. Valoarea tranzacţiei era estimată la 6-7 milioane de euro, termenii finali urmând să fie semnaţi în prima parte a anului viitor.

Investiţiile totale în cele trei mall-uri s-au ridicat la 65 de milioane de euro, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor companiei.

Finanţarea pentru dezvoltarea mall-urilor a fost susţinută de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Raiffeisen şi s-a ridicat la circa 30 de milioane de euro

În urma vânzării, GTC mai deţine în România turnurile de birouri City Gate, centrul comercial Galleria Arad, două ansambluri de locuinţe,

Felicity şi Rose Garden, precum şi mai multe terenuri. Portofoliul din România, fără cele trei mall-uri, era estimat la finele lunii septembrie la 215 milioane de euro, potrivit raportului financiar al companiei.

Birourile City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 47.700 metri pătraţi, au rată de ocupare de 95% şi o valoarea de piaţă de 169 milioane de euro. Chiria medie a birourilor este de 20 de euro pe metru pătrat pe lună.

Mall-ul din Arad este evaluat la 46 de milioane de euro, având o rată de ocupare de 99%, în condiţiile în care chiria medie este de 4 euro/mp. Mall-ul are 32.300 de metri pătraţi.

Valoarea portofoliului din România, generator de venituri, reprezintă 16% din totalul deţinut de companie în Europa, estimat la sfârşitul lunii iunie la 1,36 miliarde de euro.

 Compania mai deţine în România şi alte terenuri, în Bucureşti şi în Galaţi, unde intenţiona să dezvolte clădiri de birouri şi spaţii de retail.

În Bucureşti, GTC are în plan dezvoltarea unui imobil de birouri, în parteneriat cu omul de afaceri George Copos şi un mall în Pipera.

 În cazul mall-ului, compania nu a reuşit să obţină autorizaţiile de construcţie, astfel că dezvoltarea acestuia se amână în continuare. Pentru clădirea de birouri, compania negociază finanţarea şi contracte de preînchiriere.

 În acelaşi timp, GTC vrea să vândă terenul de 32.000 metri pătraţi din Galaţi, unde era programată construcţia unui mall, preţul stabilit fiind de 4,2 milioane de euro.

În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială, GTC apreciază că acest sector merge foarte slab, vânzările fiind în stagnare chiar dacă au fost realizate reduceri de preţ consistente, excepţie făcând doar centrul Bucureştiului.

Dezvoltatorul a obţinut în primele nouă luni venituri totale în România şi Bulgaria de 21 milioane de euro, faţă de 19,6 milioane de euro în perioada similară din 2011. Costurile din cele două ţări au totalizat 12,8 milioane de euro, faţă de 14,6 milioane de euro în anul anterior.

Veniturile raportate de companie pe cele zece pieţe pe care este prezent în Europa Centrală şi de Est au însumat 71,3 milioane de euro, în scădere de la 95,2 milioane de euro cu un an înainte.

În raportul companiei se menţionează că activele deţinute au fost reevaluate în scădere cu 39 de milioane de euro, în special din cauza mediului economic slab din România.

 Dezvoltatorul este prezent în România prin participaţii la 26 de firme, care deţin sau dezvoltă, sub umbrela GTC Romania, înregistrată în Olanda, centre comerciale, rezidenţiale sau clădiri de birouri. Compania face parte din grupul Kardan, înregistrat în Olanda.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro