DSP Arad cere anchetă privind modul ?n care fosta conducere a mutat sediul, plătind chirie 2700 euro
16.11.2012 ⋅ 0 comentarii
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad a solicitat Ministerului Sănătăţii să cerceteze condiţiile în care fosta conducere a mutat sediul instituţiei dintr-un spaţiu gratuit oferit pe 99 de ani într-unul pentru care plăteşte o chirie lunară de 2.700 de euro.
Şeful DSP Arad, Gabriela Ţârle, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a solicitat Ministerului Sănătăţii să deruleze o anchetă privind condiţiile în care fosta conducere a instituţiei a semnat, în decembrie 2011, un contract prin care se plăteşte o chirie lunară de 2.700 de euro pentru 450 de metri pătraţi.
Ţârle afirmă că sediul DSP Arad a fost mutat de către fosta conducere în 2010 din incinta Spitalului Judeţean, unde spaţiul era folosit gratuit, în clădirea Sanepid, iar în 2011 instituţia a fost evacuată în urma unui proces de revendicare a clădirii.
Astfel, în decembrie 2011 instituţia s-a mutat într-o clădire din centrul istoric al oraşului, unde achită o chirie lunară de 2.700 de euro.
"Fosta conducere a decis să mute sediul din Spitalul Judeţean, deşi acolo nu se plătea chirie şi exista un contract pe 99 de ani. Acum stăm în fostul bordel al oraşului, pentru care plătim peste 30.000 euro pe an, iar spaţiul este insuficient pentru că nu avem loc pentru laboratoare", a spus Ţârle.
Conform sursei citate, instituţia are nevoie de un spaţiu de 1.500 de metri pătraţi şi a identificat o clădire care se află în administrarea ministerului.
"Încercăm să preluăm acest spaţiu de la minister pentru că peste o lună expiră contractul de închiriere a spaţiului actual şi nu mai dorim o prelungire”, a spus Ţârle.
La acest subiect s-a referit, joi, şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, într-o conferinţă de presă susţinută la USL Arad.
"Este inadminibil să fie folosiţi bani publici pentru chirii atât de mari, în condiţiile în care la DSP Arad a fost redus numărul de angajaţi de la 120 la 80 şi s-au tăiat sporuri. M-am întâlnit cu doamna director Ţârle şi am rugat-o să facă demersuri pentru a schimba situaţia”, a spus Pop.
Ministrul a afirmat că la valoarea acestui contract de închiriere ar fi fost nevoie de licitaţie publică, dar fosta conducere a acţionat după "un model al guvernării PDL".
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, fostul director al DSP Arad Constantin Cătană afirmă că în 2010 a mutat sediul instituţiei "forţat de împrejurări", la cerera Consiliului Judeţean, care preluase în subordine Spitalul Judeţean de la Ministerul Sănătăţii.
"Consiliul Judeţean ne-a informat că doreşte să folosească acel spaţiu în care eram cazaţi pentru extindere cu o secţie de chirurgie cardiacă intervenţională. Noi aveam un contract de administrare a spaţiului cu reînnoire anuală şi nu ne puteam opune”, a spus Cătană.
Referitor la contractul de închiriere semnat după ce DSP a fost evacuat în 2011, Cătană a afirmat că au fost analizate trei oferte şi că s-a ales cea mai ieftină, în condiţiile în care celelalte impuneau inclusiv reparaţii.
"Nu era nevoie de licitaţie pentru a închiria un spaţiu. La vremea respectivă, am primit inclusiv avizul favorabil al ministrului Sănătăţii, care preciza doar că plata chiriei se va face din veniturile proprii ale DSP, nu de la bugetul de stat, aşa cum s-a şi procedat în tot acest timp", a mai spus Cătană.
Clădirea pentru care DSP plăteşte chirie se află în centrul istoric al oraşului şi aparţine unor persoane fizice, localnicii afirmând că în perioada interbelică imobilul a găzduit un bordel.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅