Local

Campania electorală la Arad: Candidaţii "s-au bătut" pe internet, iar echipele de campanie s-au bătut ?n stradă

07.12.2012 ⋅ 0 comentarii

În ochii arădenilor, campania electorală din judeţ a fost anostă. Faţă de alţi ani, au fost aproape inexistente mitingurile electorale, concertele şi parangheliile. Candidaţii au ales internetul şi strategia door-to-door pentru a-şi prezenta oferta, însă au ajuns şi prin şcoli sau cămine de bătrâni.

 Astfel, un fapt inedit faţă de alegerile precedente a fost că partidele nu au mai organizat lansări zgomotoase de candidaţi. Au lipsit şi confruntările directe de la televiziunile locale. Practic, candidaţii au acceptat discuţii doar cu moderatorii, nu şi cu rivalii politici. În multe cazuri, au venit de acasă cu propriile întrebări, la care tot ei au răspuns. O practică omniprezentă în presa scrisă din Arad. Cu mici excepţii, interviurile publicate nu au fost realizate la iniţiativa jurnaliştilor, ci a candidaţilor: ei au întrebat, ei au răspuns.

 Candidat la Camera Deputaţilor, Mihail Neamţu (ARD), preşedintele Noua Republică, a insistat să aibă o dezbatere televizată cu contracandidatul său de la USL Flavius Măduţă, care însă nu a avut loc.

Alegătorii arădeni au aşteptat o confruntare directă şi între fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu (ARD) şi senatorul Ovidiu Marian (USL). Cei doi se bat pe colegiul senatorial din municipiul Arad.

 Ungureanu s-a bucurat de vizibilitate, fiind purtat de primarul Gheorghe Falcă pe la mai toate evenimentele publice. Cei doi au fost nedespărţiţi. Dacă MRU susţinea o conferinţă de presă, neapărat primarul era de faţă. Falcă şi-a schimbat inclusiv fotografia de profil de pe Facebook, acum fiind una în care este alături de MRU, nu de propria famile. În fotografiile de campanie şi pe bannere apare în mijlocul candidaţilor ARD.

 Pe cât de absente au fost mitingurile electorale, pe atât de intensă a fost prezenţa candidaţilor în spaţiul virtual, mult mai confortabil şi mai ieftin. Candidaţii s-au dovedit foarte activi mai ales pe reţelele de socializare. De exemplu, preşedintele PDL Arad, fostul vicepremier Gheorghe Seculici, a avut şi câteva postări pe zi, deşi de la evenimentele publice a lipsit cu desăvârşire.

 Din fotografiile postate pe reţelele de socializare se vede că mai toţi candidaţii din Arad au ales strategia door-to-door. Însă ieşirile lor pe stradă au fost atât de discrete încât par organizate doar pentru sesiunile foto.

 În drumurile lor din uşă-n-uşă, candidaţii ARD din municipiu s-au bătut la propriu pe căminele de bătrâni.

Campania electorală a ajuns însă şi în şcoli. Mihail Neamţu şi-a postat fotografii cu vizita sa la Şcoala generală nr. 22, unde a învăţat între 1985 şi 1988. În fotografii, apare alături de fosta sa învăţătoare, dar şi cu grupuri de elevi.

 Pe stradă, echipele de campanie, formate aproape exclusiv din tineri, au fost ceva mai prezente, dar mai mult pentru a împărţi suveniruri. Fostul ministru al Muncii Claudia Boghicevici s-a dovedit darnic, echipele sale împărţind şorţuri de bucătărie, găleţi, căni sau cutii de chibrituri. Unii au au primit inclusiv tigăi, dar nu mai ştiu de la ce candidat.

 Pulsul şi tensiunea campaniei din Arad au fost măsurate însă de USL. Candidaţii s-au înghesuit cu corturile sanitare prin tot judeţul, oferind electoratului mici servicii medicale, printre care măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului sau a glicemiei.

 Coincidenţă sau nu, şi ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană au fost împărţite înainte de alegeri. Cum Primăria Arad, condusă de PDL, a ales pentru prima dată să le distribuie direct acasă la beneficiari, USL a reacţionat, acuzând că alimentele sunt oferite drept mită electorală din partea ARD. Mai ales că cei care le distribuiau au fost, în mare parte, membri ai Organizaţiei de Tineret a PDL sau voluntari ai unei asociaţii conduse de consilierul local Glad Varga, tot de la PDL.

 Pe la sate, primarii s-au implicat şi ei în campanie. Primarul din Seleuş şi-a declarat comuna "liberă de PDL (ARD)" şi a afişat acest mesaj pe un banner instalat la intrarea în localitate.

Ici-colo, campania s-a soldat cu incidente. Grupurile rivale de susţinători şi-au mai rupt afişe, şi-au tăiat bannere sau chiar s-au bătut. Cinci dosare penale au fost deschise, iar şase persoane au fost amendate în cele patru saptămâni de campanie. Unul dintre dosare este pentru un membru al echipei electorale USL, care ar fi bătut cu bastonul un tânăr de la PDL, într-o confruntare directă între cele două grupuri rivale, petrecută în centrul Aradului.

 De asemenea, senatorul Ovidiu Marian a reclamat că i-a fost spart sediul de campanie, iar contracandidatul său Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat că i-a fost vandalizat sediul, prin mâzgălirea pereţilor exteriori, ambele incidente fiind cercetate de către poliţişti.

Sursa: Observator.info

Autor: Mediafax ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro