Cardurile de sănătate au fost lansate la Arad, fiind activate pentru primii doi pacienţi
20.12.2012 ⋅ 0 comentarii
Casa Naţională de Asigurărilor de Sănătate (CNAS) a lansat, miercuri, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi arădeni, care nu le vor putea utiliza însă decât după ce toţi furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.
Lansarea cardurilor electronice de asigurări de sănătate a avut loc la Arad, unde în ultimele luni sistemul a fost testat cu ajutorul al 16 medici de familie şi al 320 de pacienţi, care primiseră carduri neactivate, folosite doar pentru calibrarea reţelei informative, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Medicul-şef al CNAS, Marius Filip, prezent la eveniment, a declarat că "sistemul a fost testat cu succes", iar cardurile vor fi distribuite, din ianuarie 2013, tuturor românilor care au peste 18 ani şi sunt asiguraţi.
Distribuirea va avea loc prin intermediul medicilor de familie, care le vor primi de la casele de asigurări în plicuri. Tot medicii vor fi cei care vor activa cardurile în prezenţa pacienţilor, urmând să stabilească împreună cu aceştia ce informaţii vor fi introduse în baza naţională de date.
Pentru a putea citi cipurile din carduri, medicii vor trebui să-şi achiziţioneze terminale, care vor fi conectate la computere, acestea având acces la baza naţională de date prin intermediul unui program informatic special.
Întrebat de jurnalişti de când vor putea fi utilizate cardurile, Marius Filip a afirmat că cel mai probabil din 2014, pentru că între timp toţi furnizorii de servicii medicale vor trebui să-şi achiziţioneze terminalele de citire.
"Probabil că din 2014 vor avea toţi cititoare de carduri (…) Suntem singura ţară din lume care a implementat acest sistem la scară naţională", a spus Filip.
Conform sursei citate, cipurile vor conţine, în afara informaţiilor despre afecţiunile şi tratamentele pacienţilor, şi datele de contact ale medicului de familie şi ale două persoane apropiate.
Pacienţii nu vor plăti cardurile, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii, însă în cazul în care cineva îşi pierde cardul, va trebui să plătească pentru eliberarea unuia nou, care va dura până la 30 de zile, timp în care bolnavii vor face dovada că sunt asiguraţi cu adeverinţă de la CAS.
Primii doi români care au primit carduri sunt arădeni, cipurile fiind activate în prezenţa presei de către medicul lor de familie.
Unul dintre beneficiari este străbunic, Ioan Sava, el declarându-le jurnaliştilor că va folosi cardul la bancă pentru a pune bani şi îl va lăsa strănepoţilor, dar că "e bun şi la medic".
Primii doi posesori de carduri de sănătate active au cerut să nu fie menţionaţi ca donatori de organe, întrucât suferă de boli cronice.
Cei doi pacienţi selectaţi aleator pentru a primi acest card, în premieră naţională, au primit şi câte o diplomă din partea CNAS.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅