Noul tip de reţetă a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie, dar mai sunt ?ncă probleme de validare
07.01.2013 ⋅ 0 comentarii
Reţeta electronică a devenit obligatorie de la 1 ianuarie. Aceasta vine în sprijinul medicilor, reducând riscul erorilor de prescriere. Cu toate acestea, sistemul implementat de mai bine de jumătate de an, dă erori şi în ziua de astăzi şi le creează probleme farmaciilor, dar şi pacienţilor, care obţin medicamentele cu întârziere.
Reţeta electronică a început să fie folosită în Arad din2 iulie 2012, iar de atunci şi până la sfârşitul anului au fost eliberate, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, peste trei milioane de astfel de reţete. Implementat de mai bine de jumătate de an, sistemul mai dă erori şi le dă astfel bătăi de cap, atât farmaciilor, cât şi pacienţilor.
Increzători, oficialii consideră că reţeta electronică vine în sprijinul medicilor, reducând riscul erorilor de prescriere. Spre exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. Similar se întâmplă şi dacă doza prescrisă este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare.
Sistemul oferă raportări prin care Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate verifică dacă prescrierile medicilor se regăsesc în ce eliberează farmaciile la preţuri compensate. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tipărit codificat.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate monitorizează în continuare farmaciile care nu pot elibera reţete electronice şi informează medicii prescriptori asupra obligativităţii trecerii la noul sistem.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅