Acţiune de amploare pentru combaterea tăierilor ilegale
28.01.2013 ⋅ 0 comentarii
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului pe perioada de iarnă este reprezentată de tăierile ilegale de vegetaţie lemnoasă. Hoţii taie de regulă arborii de pe malul râului Mureş, aceste suprafeţe nefăcând parte din fondul forestier naţional şi, ca urmare, nefiind gestionate de un ocol silvic. Datorită faptului că, în judeţul Arad, colaborarea dintre administraţia parcului şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad este una foarte bună, cazurile de tăieri ilegale au fost doar izolate şi făptuitorii au fost sancţionaţi. O situaţie aparte însă se întâlneşte pe suprafaţa ariei protejate din judeţul Timiş. Aici, lipsa altor suprafeţe împădurite care să asigure lemn de foc pentru populaţie, pune o presiune foarte mare pe vegetaţia lemnoasă din apropierea râului Mureş, din interiorul parcului. În acest sector, s-au semnalat şi în această iarnă numeroase furturi.
O acţiune de amploare care vizează prevenirea şi combaterea fenomenului s-a desfăşurat în perioada 23-25 ianuarie, a.c., în apropierea localităţilor Periam, Igriş şi Saravale. Pe lângă Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, au participat la acţiune şi Comisariatul Judeţean Timiş al Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) precum şi Inspectoral de Jandarmi Judeţean Timiş. Am dori să salutăm în mod special implicarea acestei din urmă instituţii, respectiv Jandarmeria Timiş, de a cărei implicare viitoare depinde în mare măsură ţinerea sub control a fenomenului pe acest teritoriu. De asemenea, ne exprimăm speranţa că în viitorul imediat se va debloca un post de ranger pentru locaţia Cenad din parcul natural. Actele de contravenţie şi infracţiune vor fi întocmite după finalizarea inventarierii pagubelor, care va continua şi în zilele următoare.
Dorim din nou să informăm populaţia că vegetaţia lemnoasă, indiferent de proprietatea terenului pe care este amplasată, sau de locaţia acesteia, se supune regimului silvic şi că tăierea ei reprezintă contravenţie sau infracţiune, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅