Local

Băsescu a dat ca exemplu ?n Chile fabrica de vagoane din Arad: "Este o companie care se prefigurează a avea succes"

28.01.2013 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la finalul Summitului CELAC-UE, că firmele din România au o şansă să revină cu exporturile pe pieţele ţărilor din America Latină, având în vedere şi cadrul de acorduri de comerţ deja existente sau care vor fi încheiate între UE şi statele din această zonă.

Băsescu a subliniat că la reuniunea din Santiago de Chile liderii UE şi cei ai ţărilor din America Latină şi Caraibe au căzut de acord asupra unei relaţii de parteneriat strategic, cu beneficii majore în planul comerţului, având în vedere că schimburile comerciale între cele două regiuni s-au ridicat la 200 de miliarde de euro în 2012.

"Deci cred că în interiorul acestui parteneriat strategic România are o şansă, economia românească este în mod categoric competivă la nivelul Americii Latine şi a statelor din Caraibe, iar cadrul creat de acest summit va permite societăţilor româneşti să îşi diversifice pieţele de export pentru că, aşa cum în ultimii doi-trei ani s-a început revenirea pe pieţele din lumea arabă, trebuie să revenim şi pe pieţele din America de Sud şi să intrăm pe pieţele din Caraibe pentru a nu mai fi atât de dependenţi de orice se întâmplă în interiorul UE", a subliniat Băsescu.
El a arătat că schimburile comerciale ale României cu ţările Americii Latine au avut "o creştere explozivă" de 47% în 2012, ridicându-se la 1,3 miliarde de dolari în primele 11 luni, dintre care 700 milioane exporturi româneşti.

"Vă pot spune că au existat misiuni economice şi Astra Vagoane Arad cu oferte pentru vagoane de marfă, de călători, pentru trenuri de metrou, este o companie care se prefigurează a avea succes. De asemenea, Romarm a avut misiuni de evaluare şi de asemenea are perspectiva unor contracte bune. Nu în ultimul rând, industria constructoare de maşini, de aparatură electrocasnică are de asemenea perspective foarte bune în America Latină. Înseamnă o revenire a noastră, pe acolo pe unde am mai fost, dar cu produse de altă calitate, inclusiv utilaj petrolier, care şi acum se exportă din România în America Latină", a arătat Băsescu.

Totodată, el a subliniat că România trebuie să se orienteze spre aceste pieţe având în vedere lecţia recesiunii zonei euro din ultimii ani, care a afectat şi exporturile şi economia ţării noastre. "Lecţia zonei euro, care a afectat şi România, este una pe care o trăim şi astăzi, am trăit-o şi anul trecut, o vom trăi şi în 2013, să sperăm că din 2014 o să fie mai bine, dar este clar că America Latină, statele CELAC, sunt o soluţie de extindere a comerţului nostru exterior", a argumentat Băsescu.

El a menţionat şi posibilitatea organizării de către România a unui "turneu la nivel politic" în America de Sud, care să includă şi întâlniri cu comunităţile de afaceri din aceste ţări. "Cred că va trebui ca în cel mai scurt timp, cel mai scurt timp nu înseamnă mâine sau poimâine, să organizăm un turneu la nivel politic, cu întâlniri cu comunitatea de afaceri pentru a consolida această şansă pentru economia românească", a mai spus Băsescu.

Pe lângă cooperarea în domenii cum ar fi cooperarea ştiinţifică şi tehnologică, protecţia mediului, combaterea sărăciei, migraţia, lupta antidrog, miza summit-ului din Santiago de Chile este dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două zone prin semnarea de diverse acorduri de liberalizare, în condiţiile în care economiile ţărilor sud-americane au dovedit o rezistenţă mai bună la criza din ultimii ani, fiind în continuare pe creştere.

Nivelul comerţului între statele UE şi CELAC s-a dublat în ultimul deceniu, fiind evaluat anul trecut la 202 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 6,3% din comerţul întreg al UE şi 13% din cel al Americii Latine.

"Comerţul este parte integrantă a planului european de revenire economică. Într-un moment în care creşterea internă va fi lentă încă o vreme, din cauza reducerii comenzilor publice şi consumului, trebuie să ne intensificăm relaţiile economice internaţionale", a subliniat sâmbătă şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în discursul său de la începutul reuniunii.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro