Local

Aparatul pentru radiografii de la Ortopedia SCJU Arad iradiază de şase ori peste limita legală

29.01.2013 ⋅ 0 comentarii

Aparatul pentru radiografii de la Secţia de ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad emite o doză de radiaţii de şase ori peste limita legală, conform medicilor unităţii, care afirmă că, astfel, ei se află "în sfera penalului", transmite corespondentul MEDIAFAX.

În prima şedinţă a Consiliului Judeţean Arad din acest an, care s-a desfăşurat luni, pe ordinea de zi s-a aflat şi un proiect de contractare a unei finanţări rambursabile în valoare de 1.100.000 de euro pentru achiziţionarea de aparatură medicală prin leasing financiar pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad.

Unii consilieri au pus în discuţie lista cu propunerile de achiziţii, pe care se află şi un nou aparat Roentgen mobil cu braţ pentru Secţia de ortopedie, în valoare de 100.000 de euro.

Un consilier a atras atenţia că unitatea medicală are două aparate pentru radiografii, la Ortopedie şi la Chirurgie.

În acel moment, şeful Ortopediei, medicul Dan Fruja, prezent la şedinţă, le-a spus consilierilor că aparatul pe care îl are în secţie "este depăşit" şi iradiază peste limita legală, ceea ce îi face pe medici să se afle "în sfera penalului".

"Doza de radiaţii administrată este de şase ori mai mare decât se prevede, iar aparatul este încă folosit pentru că e indispensabil pentru intervenţii. Practic, ne aflăm în sfera penalului şi putem fi daţi în orice moment în judecată", a spus medicul.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Adrian Wiener, a spus că aparatul este încă utilizat din cauză că acela de la Chirurgie nu ar face faţă pentru ambele secţii.

"Deşi este mobil, cel de la Chirurgie este împrumutat doar când nu este folosit. În plus, dacă este mutat prea des, îi scade şi perioada de utilizare pentru că se distruge mai repede", a declarat Wiener.

El a precizat că dispozitivul Roentgen de la Ortopedie este în afara termenului de folosinţă.

Consilierii judeţeni au aprobat, în cele din urmă, cu trei abţineri, contractarea finanţării rambursabile.

Conform proiectului, prin achiziţiile aprobate se va realiza "un bloc operator modern, cu circuite conform standardelor în vigoare, ceea ce va duce la îmbunătăţirea indicilor ICM/DRG şi, implicit, la obţinerea unui buget mai mare de la Casa de Asigurări".

Printre altele, ar urma să fie cumpărate aparate de anestezie, staţii centrale de monitorizare a pacienţilor, mese de operaţie, lămpi scialitice, un sistem de electrochirurgie cu sigilare vasculară şi argon, un sistem pentru chirurgie laparoscopică HD.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro