Cel mai vechi teatru din ţară ?n care a fost Mihai Eminescu riscă să se prăbuşească. Societatea civilă luptă pentru salvarea lui
04.02.2013 ⋅ 0 comentarii
Teatrul Vechi, una din clădirile patrimoniu din Arad, care a făcut istorie de-a lungul a sute de ani a ajuns o ruină, deşi de foarte multe ori s-a tot spus că va fi renovată. Aceasta a ajuns pe punctul de a se dărâma. Trebuie amintit că pe acolo a trecut Liszt sau Eminescu.
Teatrul Vechi, construit la 1817 în stil baroc la iniţiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl, este primul edificiu de teatru permanent din ţară.
Până la ridicarea noii clădiri a teatrului (1874), pe scena lui s-au perindat mai toţi marii artişti ai vremii. Aici a avut loc prima întâlnire (1868) a marelui Eminescu cu fondatorul Revistei Familia, Iosif Vulcan, pe când junele poet se afla la Arad, în calitate de sufleur al reprezentaţiilor teatrale conduse de Matei Millo. Din 1907 clădirea a funcţionat ca cinematograf până în anii '80, când a fost închis din cauza stării deplorabile a construcţiei. Mişcarea Arădeană şi întreaga societate civilă militează pentru conştientizarea publicului cu privire la semnificaţia culturală, socială şi economică a patrimoniului şi la responsabilitatea autorităţilor privind protecţia legală a acestuia.
Academia Arădene de Lideri, unul dintre proiectele pentru comunitate ale Mişcării Arădene, şi-a creat un obiectiv major din protejarea teatrului vechi şi a tuturor valorilor culturale definitorii pentru identitatea noastră.
În urmă cu câteva săptămâni doi tineri din cadrul Academiei Arădene de Lideri, Brigitta Andrea şi Adrian Sereş, din dorinţa de a salva de la dispariţie un important monument al Aradului şi al României, dar şi pentru a-i reda strălucirea de altădată, au iniţiat un proiect îndrăzneţ: „Salvăm Teatrul Vechi”.
Deşi, la început, nimeni nu credea că acest proiect va avea un imapact atât de puternic şi se va bucura de un succes atât de mare s-a dovedit contrariul. În data de 1 februarie, în cadrul Serilor Mişcării Arădene, zeci de persoane, istorici, oameni de cultură şi reprezentanţi ai Municipalităţii s-au arătat interesate de acest subiect, pe care l-au dezbătut preţ de câteva ore. Discuţiile au fost multe şi împărţite, cum era de aşteptat dar concluzia serii a fost clară: Teatrul Vechi trebuie salvat!
Actualii proprietari ai clădirii, care au intrat în posesia imobilului în anii 2000, spun că nu îşi permit să reabiliteze această clădire, motiv pentru care sunt de acord să o vândă Municipalităţii.
„În documentele pe care le avem este clar precizat că nu avem voie să schimbăm utilitatea clădirii. Asta înseamnă că trebuie să rămână un spaţiu în care să se desfăşoare activităţi culturale, ceea ce pe noi ne depăşeşte. Dacă ar trebui să facem o discotecă acolo poate ne-am ocupa de renovare, cu gândul că după aceea ne scoatem cumva banii investiţi dar aşa preferăm să se ocupe Primăria” – spun proprietarii.
Viceprimarul Aradului, Levente Bognar, se arată deschis la discuţii şi la găsirea unor soluţii pentru a remedia situaţia.
„Vom încerca să alocăm mai multe fonduri pentru cultură având în vedere că vrem să fim Capitală Culturală Europenă. Să vedem cum ne înţelegem cu proprietarii care ne-au făcut o ofertă de vânzare a teatrului. Încă nu am studiat-o dar în curând vom şti mai exact”. Teatrul se află acum sub o plasă de protecţie pentru siguranţa trecătorilor."
Sursa: Observator.info
Autor: adevarul.ro ⋅