Local

O seară de muzică clasică, cu titluri de dragoste şi armonii pentru ?ndrăgostiţi

13.02.2013 ⋅ 0 comentarii

Unul din marii artişti ai României moderne, violonistul Florin Croitoru, cel pe care presa austriacă l-a catalogat în 1994, în urma debutului său la Filarmonica din Viena drept "solistul fenomenal" cu o "tehnică perfectă", concertează în seara de Joi, 14 Februarie 2013, la Arad, oferindu-le melomanilor soluţia ideală pentru cea mai romantică dintre sărbători.

Alături de orchestra simfonică şi dirijorul ei Cristian George Neagu, violonistul invită la o seară cu totul specială, cu titluri de dragoste şi armonii pentru îndrăgostiţi. O selecţie din care nu lipsesc vechile melodii vieneze ale lui Fritz Kreisler - Schön Rosmarin, Liebesleid şi Liebesfreud, Romanţa în sol major de Ludwig van Beethoven, miniaturalul şi idilicul Salut d’Amour al lui Edward Elgar, pasionala Fantezie Carmen a lui Pablo de Sarasate, sau impetuosul Vals - scherzo al lui Ceaikovski.

“Dacă anul trecut am marcat ziua îndrăgostiţilor sun genericul My funny Valentine–Jazzy Love Songs, anul acesta ne vom înteţi sentimentele de iubire impulsionaţi de bijuterii orchestrale ale sfârşitului de secol XIX - Preludiul la opera Tristan şi Isolda de Richard Wagner şi Serenada pentru orchestră de coarde de Piotr Ilici Ceaikovski, lucrări ce completează lista de Sf. Valentin. Îi invităm pe îndrăgostiţi să se identifice cu marile capodopere dedicate iubirii şi să îşi retrăiască alături de aceste vechi şi vestite teme muzicale, propriile sentimente sau pasiuni.” Dr. Alin Văcean - manager Filarmonica Arad.

Florin Croitoru
Conf. Univ. Dr. Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti


Unul din marii artişti ai României moderne, violonistul Florin Croitoru, cel pe care presa austriacă l-a catalogat în 1994, în urma debutului său la Filarmonica din Viena drept "solistul fenomenal" cu o "tehnică perfectă", concertează în această săptămână la Arad.

Primul şi până astăzi singurul violonist român distins cu premiul I la concursul internaţional de vioară "Fritz Kreisler" de la Viena, Florin
Croitoru este deţinătorul a încă 10 premii obţinute în întreceri internaţionale de cel mai înalt prestigiu, arta sa violonistică fiind recunoscută astăzi pe patru continente. Violonistul a concertat pe scene din Austria, Ungaria, Cehia, Croaţia, Iugoslavia, Belgia, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, Republica Moldova, Italia, Franţa, Irlanda, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Islanda, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii şi Japonia.

Ca interpret de mare calibru şi-a asumat în anul 2002 premiera românească a celor 24 de Capricii pentru vioară solo de Niccolo Paganini.
Florin Croitoru a imprimat live în 1997, un CD alături de pianistul Samuel Sanders (pianistul oficial al lui Itzak Perlman), iar CD-ul intitulat Cei trei violonişti şi înregistrat în 1998 de Emil Israel Chudnovsky (SUA/Rusia), Andrew Haveron (Marea Britanie) şi Florin Croitoru (România) - a constituit o premieră mondială. Din 1999 Florin Croitoru este cadru didactic universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în 2003 şi-a obţinut titlul de doctor în muzică.

Violonistul este invitat în mod regulat ca solist concertist, ca membru în jurii de concursuri internaţionale de vioară sau ca îndrumător de cursuri de măiestrie.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro