Duhovnicul la Mănăstirea Gai le predică enoriaşilor să nu accepte cardul de sănătate, "unealta diavolului"
20.02.2013 ⋅ 0 comentarii
Un preot arădean, duhovnic la Mănăstirea Gai, le predică enoriaşilor să nu accepte cardul de sănătate întrucât e "unealta diavolului", reprezentanţii Arhiepiscopiei Aradului considerând că e vorba despre opinii pe un subiect asupra căruia "Biserica Ortodoxă nu şi-a exprimat încă o poziţie oficială".
La slujbele din ultima perioadă, părintele Cleopa Jurj, duhovnic la Mănăstirea Gai, le-a vorbit enoriaşilor despre cardul de sănătate, sfătuindu-i să nu accepte acest instrument şi să nu devină donatori de organe, pentru că ar putea fi "vânaţi pentru organele lor", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preotul s-a referit, în biserică, şi la presupuse cazuri de dispariţii de oameni care ar fi fost victime ale traficanţilor de organe.
Contactat, marţi, de corespondentul MEDIAFAX, părintele Cleopa Jurj a confirmat că le recomandă enoriaşilor să nu accepte cardurile de sănătate.
"Doar plecând de la faptul că, citit invers, «card» înseamnă «drac», spune totul despre această unealtă a diavolului. Va conţine informaţii prin care oamenii pot fi controlaţi foarte uşor. Dacă oamenii acceptă să fie donatori de organe, pot deveni vânaţi pentru organele lor", a declarat părintele Cleopa.
El a susţinut că doar le face recomandări enoriaşilor, şi nu le cere imperativ.
"Fiecare va decide, în cele din urmă. Eu nu le cer imperativ, le spun ce cred. Cei care vin la mănăstire sunt precum copiii mei, trebuie să îi sfătuiesc, să le spun ceea ce ştiu", a afirmat preotul.
Referitor la presuspusele cazuri de dispariţii de oameni despre care a vorbit la slujbe, părintele Cleopa a spus: "Am auzit că au existat cazuri în străinătate, bătrâni găsiţi în pădure fără organe. Trebuie luate în considerare toate aceste lucruri".
Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii Arhiepiscopiei Aradului au spus că este vorba despre opinii pe un subiect asupra căruia "Biserica Ortodoxă nu şi-a exprimat încă o poziţie oficială".
"Biserica Ortodoxă nu şi-a exprimat încă o poziţie oficială în legătură cu anumite subiecte aflate în dezbaterea publică, precum cardul de sănătate, cifra 666 sau identificarea biometrică. Părintele Cleopa are nişte opinii. Fiecare îşi asumă responsabilitatea afirmaţiilor, care trebuie să fie raportate la credinţa autentică", a declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Vasile Pop.
Pe site-ul Patriarhiei Române scrie că "Biserica binecuvintează orice practică medicală în vederea reducerii suferinţei din lume, prin urmare şi transplantul efectuat cu respect faţă de primitor şi de donator, viu sau mort".
"Biserica previne însă pe toţi să înţeleagă transplantul ca pe o practică medicală menită înlăturării suferinţei membrilor ei şi nu ca pe una care să alimenteze ideea autonomiei vieţii fizice şi a eternizării acesteia, în detrimentul credinţei în viata eternă (adevărata viaţă) şi neglijându-se pregătirea pentru aceasta", se mai arată pe site.
Pe de altă parte, directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS), Gheorghe Domşa, a spus că asiguraţii pot alege informaţiile confidenţiale care sunt incluse în cipul cardului şi pot opta să devină sau nu donatori de organe.
"Informaţiile incluse sunt stabilite împreună cu beneficiarul şi sunt asigurate împotriva fraudei prin sisteme de protecţie a datelor. Prelevarea de organe este opţională", a spus Domşa, adăugând că nu doreşte să intre "în polemică cu oameni ai Bisericii care le oferă alte informaţii enoriaşilor".
În luna decembrie a anului trecut, Casa Naţională de Asigurărilor de Sănătate (CNAS) a lansat primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi arădeni, care nu le vor putea utiliza însă decât după ce toţi furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.
Lansarea cardurilor electronice de asigurări de sănătate a avut loc la Arad pentru că în judeţ a fost testat sistemul, cu ajutorul a 16 medici de familie şi a 320 de pacienţi, care primiseră carduri neactivate, folosite doar pentru calibrarea reţelei informative.
Conform reprezentanţilor CNAS prezenţi la lansare, cipurile cardurilor vor conţine, în afara informaţiilor despre afecţiunile şi tratamentele pacienţilor, şi datele de contact ale medicului de familie şi ale două persoane apropiate.
Distribuirea cardurilor la nivel naţional ar urma să aibă loc din 2014.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅