Ferdinand - regele ?ntregitor al neamului rom?nesc!
19.03.2013 ⋅ 0 comentarii
1.Majestatea Sa Ferdinand I, rege al României, principe al Romaniei, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 24 august 1865, Sigmaringen - d. 20 iulie 1927, Sinaia-Castelul Peleş) a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române, iar între 1914 şi 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.
2.Născut în Sigmaringen în sud-vestul Germaniei, prințul romano-catolic Ferdinand Viktor Albert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen era fiul prinţului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen şi al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica reginei Maria a II-a și a regelui Ferdinand al II-lea, prinţ de Saxa-Coburg şi Gotha.
3.În 1893, după o idilă cu poeta Elena Văcărescu, domnişoara de onoare a reginei Elisabeta (relaţie întreruptă la intervenţia Consiliului de Miniştri, care a reamintit Principelui că nici un membru al Familiei Regale nu se poate căsători decât cu principese de origine străină), prinţul Ferdinand s-a căsătorit la 10 ianuarie 1893 cu Prinţesa Maria de Edinburgh, care era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Cuplul a avut împreună trei fii şi trei fiice, cel mai mare băiat, botezat Carol, urmând să devină regele Carol al II-lea al României.
4.Ferdinand a refuzat să ratifice pacea separată dintre puterile centrale şi România, negociată în februarie-martie 1918, la Buftea şi semnată de România în mai 1918. În cele din urmă, situaţia avea să se schimbe. În cursul anului 1918, anul de naştere al României Mari, situaţia războiului s-a întors împotriva puterilor centrale şi Ferdinand s-a întors la Bucureşti în fruntea armatei, trecând pe sub Arcul de Triumf, întâmpinat fiind de populaţia entuziastă.
5.Armata Română a ajuns până la Budapesta, eliberând Ungaria de un regim comunist. Ferdinand a fost încoronat rege al României Mari, la 15 octombrie 1922 în Catedrala din Alba Iulia.
6.Ferdinand a murit la 20 iulie 1927, de cancer intestinal şi a fost urmat la tron de nepotul său Mihai, sub o regenţă formată din trei persoane, din care făcea parte şi cel de al doilea fiu al lui Ferdinand, prinţul Nicolae.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅