Autorităţile din Arad vor să ? fure? turiştii din Ungaria
21.03.2013 ⋅ 0 comentarii
Startegia de turism elaborată de Consiliul Judeţean din Arad îşi propune să crească numărul turiştilor de la an la an. Şi asta nu oricum, ci prin atragerea lor din Ungaria. Autorităţile române sunt convinse că o mobilizare mai bună, o evidenţiere a locurilor care pot fi vizitate dar mai ales organizarea unor evenimente va determina să aleagă România în detrimentul locurilor de agrement din Ungaria.
După mai bine de doi ani de studii, oficialii Consiliului Judeţean Arad au găsit soluţia creşterii numărului de turişti. Aceştia vor fi atraşi în ţara noastră, mai exact în judeţul Arad, la mai multe evenimente sau pe diferite trasee turistice bine gândite, unde vor găsi un altfel de turism. Cu toate că vine cu un concept nou în atragerea turiştilor, Consiliul Judeţean Arad nu se teme de concurenţă. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ţolea susţine că strategia elaborată de mai mulţi specialişti arată clar că numărul turiştilor poate creşte pe un altfel de turism. „ Strategia noastră se bazează pe trei direcţii. În primul rând punem în valoare istoria din zonă. Avem mai multe cetăţi, cum ar fi cea de la Şiria, Dezna, Ineu sau situl arheologic de la Mănăstirea Bizere, unic în lume. Sunt locuri care atrag turişti şi care poate nu au fost promovate ână acum aşa cum ar fi trebuit. Apoi ne bazăm pe turismul ecumenic. Aici pot spune doar că Mănăstirea Maria Radna atrage anual peste 80 de mii de turişti. Şi acesta, alaturi de alte mănăstiri şi locaşuri de cult unice în această parte a europei poate atrage un număr mare de vizitatori. Nu în ultimul rând avem Podgoria Aradului. Aici avem drumul vinului, un traseu turistic deosebit în care se pot face degustări de vinuri” arată Adrian Ţolea.
Pe lista autorităţilor arădene mai apar şi sporturi cu care nu am fost obişnuiţi să le vedem în ţara noastră. Şi aici vobim de motociclism Enduro, concursuri de biciclete în zonele montane precum şi Raliul Aradului. Toate aceste competiţii, pot atrage în opinia oficialilor de la Consiliul Judeţean Arad tot mai mulţi turişti. Potrivit vicepreşedinteului Consiliului Judeţean Arad Adrian Ţolea aceasta este şi calea prin care România poate „ fura” turişti din ţara vecină. „ Raliul Aradului este una dintre cele mai animate competiţii de automobilism din România. În ultimii ani, aceasta a fost inclusă ca etapă chiar şi în campionatul maghiar. Doar pentru raliu, în judeţul nostru, în zonele în care este organizat acest traseu, pot să vă spun că vin câteva sunte de turişti din Ungaria. Aici mizăm pe o creşetre a numărului de vizitatori. Mai apoi avem acele curse de motociclism, Enduro cum sunt ele denumite, care au reuşit anul trecut să atragă sute de turisti din ţara vecină. Cu toate că aveau alternative, acei oameni au preferat să vină în România. Şi din semnalele pe care le am, se pare că din acest an vor veni şi mai mulţi turişti. Să ţinem cont că la această categorie de sport, în Arad sosesc opt din primii zece cei mai buni sportivi ai lumii. Asta înseamnă că o astfel de competiţie are valoare şi cu siguranţă că va atrage turişti” mai susţine vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Cu toate acestea, oficialul arădean recunoaşte că unul dintre capitolele la care ar mai trebui lucrat este chiar sistemul de transport. Şi aici s-au investit câteva sute de milioane de euro, în mare parte din fonduri europene, însă, chiar şi acum mai sunt zone în care trebuie asfaltate drumuri de acces. Unul dintre traseele pe care se bazează strategia turistică este drumul vinului, drum care nu este finalizat. Şi asta cu toate că acest traseu are mai puţin de 30 de kilometri. Singurul lucru care dă optimism celor ce au gândit această strategie este faptul că, drumul trebuie finalizat în cursul acestui an. Cu toate acestea, nu există o certitudine că lucrarea va fi finalizată.
Pentru a scoate în evideţă cele mai frumase locuri din judeţul Arad, Consiuliul Judeţean vrea să participe la cât mai multe târguri de turism din ţară. Pentru moment, Aradul va fi prezentat la două târguri, unil organizat la Cluj Napoca şi altul la Timişoara. Aici vor fi distribuite peste 15 000 de DVD-uri cu filmul de prezentare a locurilor turistice din judeţ.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅