Local

CJ Arad cere Guvernului urgentarea transferului unor drumuri rămase fără finanţare prin PNDI

17.04.2013 ⋅ 0 comentarii

Conducerea Consiliului Judeţean Arad solicită Guvernului urgentarea transferului către autorităţile locale a mai multor drumuri care urmau să fie modernizate prin PNDI, program blocat între timp, pentru a se putea începe lucrări de reparaţii, unele fiind cu resctricţii de viteză din cauza gropilor.

Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu (PDL), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu se pot începe lucrări de reparaţii şi modernizări pe mai multe drumuri importante din judeţ, din cauza situaţiei juridice, acestea nefiind în acest moment în administrarea autorităţilor locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Concret, Legea 21/7 martie 2013 prevede că obiectivele de investiţii, respectiv sectoarele de drum la care nu au început lucrările de construcţie, preluate în administrare de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de la beneficiarii finali, se retransmit în administrarea unităţilor administrativ-teritoriale. De la apariţia acestei legi a trecut aproape o lună şi jumătate, iar Guvernul Ponta nu a stabilit încă normele de aplicare. Procedural, ministerul trebuie să propună un protocol de predare-primire a amplasamentelor acestor drumuri", a declarat Ioţcu.

El a adăugat că "drumurile incluse în PNDI nu mai sunt ale Guvernului, dar nu sunt nici ale administraţiilor locale, pentru că ele aparţin constructorilor care au licitat execuţia".

"Există o serie de paşi care mai trebuie realizaţi pentru ca drumurile să reintre în administrarea autorităţilor publice locale, adică a primăriilor, respectiv a Consiliului Judeţean şi solicit Guvernului să urgenteze această procedură. Tergiversarea acestei situaţii nu ajută pe nimeni şi în niciun caz pe cetăţenii care circulă pe aceste drumuri. În plus, amânarea rezolvării problemei va crea o serie de întârzieri pentru demararea procedurilor necesare începerii lucrărilor", a spus Nicolae Ioţcu.

Preşedintele CJ Arad a prezentat cazul DJ 709, care face legătura între municipiu şi staţiunea montană Moneasa, dar şi cu oraşul Ineu.

"Pe acest drum, au început lucrările în baza fostului program PNDI. Legea 21/7 din martie 2013 prevede că lucrările începute vor fi continuate de Guvern. Solicit Guvernului să clarifice această situaţie cât mai repede şi să se decidă dacă va continua să finanţeze proiectul sau va face procedurile pentru a-l transmite Consiliului Judeţean Arad", a spus Ioţcu.

DJ 709 este în stare avansată de degradare pe segmentul de 45 de kilometri cuprins între Arad şi Seleuş. Din cauza gropilor, poliţiştii au restricţionat viteza la 50 şi 60 de kilometri pe oră.

Într-o situaţie similară se află drumul judeţean care leagă municipiul de comuna Felnac, pe o distanţă de circa 20 de kilometri existând restricţii de viteză.

În judeţul Arad, 307 kilometri de drumuri ar fi trebuit să fie modernizate prin PNDI, proiecte ce ar fi presupus investiţii de 330 milioane de lei.

Ministrul pentru Dezvoltare Regională şi Administaraţie Publică, Liviu Dragnea, declara, în 31 ianuarie, la Comisiile de Buget-Finanţe, că intenţionează să închidă PNDI, considerând că acest program generează costuri finaciar-bancare pe care autorităţile nu şi le pot permite.

"Intenţia mea e să închidem PNDI, pentru că, atunci când se trage linie şi se face analiza de cost, dincolo de costurile la această investiţie, se adaugă costuri finaciar-bancare. Nu cred că ne putem ermite, având în vedere prognozele conomice, să continuăm acest program. Nu cred că a fost un program rău, e o dorinţă veche a autorităţilor locale. Sistemul prin are a fost finanţat a generat aceste costuri finaciare. Vom încerca să gândim un sistem care să nu genereze atâtea costuri", spunea Dragnea.

El arăta că în perioada următoare colegii săi din minister vor purta discuţii cu companiile implicate în lucrări pentru a se ajunge la o închidere amiabilă, urmând să se vină şi cu un act normativ, iar plata sumelor pentru închiderea lucrărilor să fie achitată în trei ani.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro