Local

Peste 700 de pelerini din Ungaria au ajuns cu trenul "Nostalgia" la Mănăstirea Maria Radna din Arad

17.05.2013 ⋅ 0 comentarii

Peste 700 de pelerini din Ungaria au ajuns, joi la prânz, cu trenul "Nostalgia", la Mănăstirea Maria Radna din oraşul arădean Lipova, pentru a participa la o liturghie, aceştia făcând un prim popas în drumul lor spre Şumuleu Ciuc, unde vor participa la tradiţionala slujbă de Rusalii a catolicilor.

Grupul de peste 700 de pelerini a sosit la Lipova cu trenul "Nostalgia" care a plecat din Budapesta.

Pelerinii au mers pe jos, câteva sute de metri, de la gară la mănăstire, având steaguri ale Ungariei, Vaticanului şi Ţinutului Secuiesc. Pe traseu, aceştia au intonat cântece religioase, grupul fiind însoţit de zeci de jandarmi şi poliţişti.

Reprezentanţii mănăstirii spun că de aproximativ 300 de ani vin pelerini în zonă, păstrând o tradiţie, acesta fiind cel mai important obiectiv de pelerinaj din vestul ţării.

Episcopul romano-catolic Martin Ross a spus că la această mănăstire vin, anual, peste 80.000 de pelerini din 17 ţări europene, zilele următoare fiind aşteptat şi un grup din Brazilia.

"Pelerinii vin cu nevoile lor, cu necazurile, cu bucuriile şi speranţele lor pentru a se ruga, pentru a obţine har şi binecuvântare din partea Bunului Dumnezeu şi Maicii Sale Preasfinte. Este un loc central de spiritualitate, de înnoire spirituală şi de aceea sunt ataşaţi de acest loc, indiferent din ce ţară vin. O mare parte dintre cei sosiţi astăzi ( joi - n.r.) din Ungaria sunt originari din Ardeal, iar în fiecare an, în preajma Sfintelor Rusalii, se pun pe drum spre Şumuleu Ciuc, iar la Mănăstirea Maria Radna fac un prim popas pentru sfânta liturghie", a spus Ross.

Pelerinii vor pleca mai departe cu trenul în cursul după-amiezii de joi.

De asemenea, la Mănăstirea Maria Radna au ajuns cu autocare grupuri de pelerini sârbi.

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului. Conform înscrisurilor, prima mănăstire a fost ridicată la Radna în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu.

În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă în urma ocupaţiei şi incendiului, motiv pentru care este considerată icoană făcătoare de minuni.

Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro