?nalta Curte dă sentinţa ?n procesul "Fabrica de Zahăr" peste două săptăm?ni!
04.06.2013 ⋅ 0 comentarii
UPDATE 2: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost ieri luată cu asalt de presă ieri, când primarul Gheorghe Falcă a fost judecat pentru corupţie. Interseul imens al opiniei publice nu l-a vizat însă pe Gheorghe Falcă. Primarul Aradului a trecut mai degrabă neobservat, atenţia media a fost polarizată de cazul „Valiza”, în care este aşteptată sentinţa lui Gigi Becali.
Cazul „Fabrica de Zahăr” a trecut foarte repede prin instanţă. Unul dintre avocaţi a solicitat să fie luat mai repede, pentru că sunt prezenţi avocaţi din toată ţara. Solicitarea a fost acceptată, dar programul încărcat a făcut ca audierile să fie grăbite. Astfel, Gheorghe Falcă a fost întrerupt de judecători după un minut, când a încercat să îşi prezinte pe larg cauza (el fusese întrebat dacă este de acord depoziţia avocaţilor săi). Inculpatul Falcă nu a mai luat cuvântul pentru a-şi pleda cauza. În schimb, avocaţii oamenilor de afaceri care se presupune că i-au dat mită lui Gheorghe Falcă au acuzat faptul că ar fi un proces politic, generat de consilierii PSD de atunci. Procurorii DNA au solicitat în continuare condamnarea la închisoare a inculpaţilor acuzaţi de corupţie.
Pronunţarea sentinţei şi soluţionarea unui caz mult discutat de comunitatea arădeană este aşteptată peste două săptămâni.
UPDATE:
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să amâne pronunţarea în cazul procesului "Fabrica de Zahăr". Pronunţarea sentinţei se va face peste două săptămâni. Vom reveni cu amănunte.
Istoricul procesului "Fabrica de zahar"
Procesul „Fabrica de zahăr” în cadrul căruia primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este acuzat de fapte de corupţie ajunge mâine în primă înfăţişare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această primă înfăţişare vine după două achitări succesive în acest dosar, la Tribunalul şi respectiv Curtea de Apel Alba Iulia. După ultima sentinţă, procurorii au făcut recurs la instanţa supremă. De la trimiterea în judecată a lui Gheorghe Falcă s-au scurs 2035 de zile. Înfăţişarea de mâine este cea de-a 52-a în acest dosar care a fost pe rol la Tribunalul Arad (32 înfăţişări, inclusiv cele de după respingerea de către Curtea Constituţională a excepţiilor de constituţionalitate invocate), Tribunalul Alba (14 înfăţişări) şi Curtea de Apel Alba (5 înfăţişări).
Gheorghe Falca este judecat din 2007 pentru o tranzactie imobiliara suspecta facuta in anul 2005.
Alaturi de Gheorghe Falca au mai fost trimisi in judecata Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiasi firme, si Florica Mioara Popa, sef Serviciu administrare patrimoniu in cadrul Primariei Arad.
Anchetatorii au stabilit ca, in cursul lunii martie 2005, in calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falca, ar fi primit de la Francisc Demeter si de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decat apartamentul dat la schimb. Aceasta tranzactie s-ar fi efectuat pentru ca, in schimb, primarul Falca sa-i favorizeze pe cei doi presupusi mituitori in obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, situat in centrul orasului.
Potrivit procurorilor anticoruptie, Gheorghe Falca ar fi primit de la cei doi o casa cu o suprafata de 242 metri patrati in centrul Aradului, dandu-le in schimb un apartament la bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 de metri patrati. Anchetatorii au stabilit ca diferenta valorica dintre cele doua imobile este de 111.550 de euro. Dupa trei saptamani, cei doi au vandut apartamentul dobandit cu suma de 80.000 de euro.
Ulterior, Falca ar fi facut demersuri pentru ca Francisc Demeter si Radu Vasil sa dobandeasca un teren cu suprafata de 52.434 de metri patrati, situat in zona centrala a municipiului Arad si pe care fusese amplasata fosta fabrica SC Zahar SA Arad.
Potrivit DNA, in acest scop Gheorghe Falca ar fi constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren si s-ar fi numit presedinte al comisiei, din care facea parte si Florica Popa. Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 de euro, suma cu care SC Elecon Plus SRL a cumparat terenul de la Consiliul Local Arad.
Dupa numai o zi de la incheierea tranzactiei, cumparatorii ar fi vandut terenul la un pret de 2.936.304 de euro unei alte societati comerciale, rezultand o diferenta in plus de 2.097.360 de euro fata de suma platita pentru acelasi teren. Anchetatorii au stabilit ca suma reprezinta prejudiciul suferit de Consiliul Local Arad si, totodata, avantaj patrimonial obtinut de reprezentantii SC Elecon Plus SRL. Pentru recuperarea prejudiciului, a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile si mobile apartinand celor patru inculpati.
Falca a fost deferit justitiei pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave. Francisc Demeter si Radu Vasil sunt judecati pentru dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.
Procesul in care primarul Aradului, Gheorghe Falca, a fost judecat pentru fapte de coruptie a fost stramutat, de aproximativ un an, de la Arad la Alba, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
Pozitia lui Gheorghe Falca: "Tot timpul am spus ca politicienii trebuie verificati. Vom arata in instanta nevinovatia institutiei Primariei Arad. Nu cred ca acuzatiile sunt intemeiate. Nu puteam lua mita cu un an inainte de acea vanzare de teren."
Sursa: Observator.info
Autor: www.hotnews.ro ⋅