Dosar penal pentru distrugere ?n cazul schelei prăbuşite de pe un pasaj rutier din Arad
28.06.2013 ⋅ 0 comentarii
Poliţiştii arădeni au deschis un dosar penal pentru distrugere în cazul prăbuşirii unei schele metalice de pe un pasaj rutier din municipiul Arad, în timpul unei vijelii, fiind avariate cinci autoturisme, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Ovidiu Liber, se fac cercetări privind împrejurările în care s-a prăbuşit o schelă metalică de pe un pasaj, poliţiştii colaborând în anchetă cu reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii.
"În cauză a fost înregistrat un dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, urmând să aibă loc audierea persoanelor implicate", a declarat, joi, reprezentantul Poliţiei Judeţene.
Cercetările sunt supravegheate de către procurori ai Parchetului Judecătoriei Arad.
O schelă metalică s-a prăbuşit, luni seară, de pe un pasaj rutier din municipiul Arad, în timpul unei vijelii, cinci autoturisme aflate la baza podului fiind avariate, fără să existe răniţi.
Schela se afla pe pasajul rutier care face legătura între centrul oraşului Arad şi cartierul Grădişte, aflat în zona staţiei CFR Arad, iar în timpul unei furtuni a fost răsturnată de vânt, căzând la baza podului.
Pasajul se află în reparaţii de câteva luni, aici fiind montate mai multe schele.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, structura care a căzut avea o înălţime de circa patru metri şi o lungime de aproximativ 200 de metri, fiind montată pe o latură a pasajului, cu baza pe o şosea.
În cădere, structura metalică a lovit cinci autoturisme care treceau pe strada de lângă pasaj, fără ca vreo persoană să fie rănită, însă vehiculele au fost avariate.
Cercetări au fost începute atât de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, cât şi de Inspectoratul în Construcţii.
Lucrările de reabilitare a pasajului rutier Grădişte sunt realizate de firma arădeană Tehnodomus, care a câştigat licitaţia pentru investiţia municipală în valoare de zece milioane de lei plus TVA, însă managerul acesteia, Sorin Henţ, afirmă că montarea schelei a fost făcută, prin contract, de o firmă din Timişoara, SC Schela G3.
Reprezentanţii firmei timişorene afirmau că incidentul este în cercetare, fiind comandată şi o expertiză tehnică în acest sens. Conform sursei citate, din procesul-verbal de recepţie a montajului schelei reiese că au fost respectate standardele, dar cercetările continuă pentru a fi traşi la răspundere eventualii vinovaţi din rândul angajaţilor.
Totuşi, conducerea firmei susţinea că pe schelă au fost amplasate ilegal şi fără acordul societăţii câteva bannere publicitare.
"Din cauza vijeliei, aceste bannere publicitare foarte mari au avut efectul pânzelor unor corăbii, practic au pus presiune pe structură, iar aceasta s-a prăbuşit. Bannerele au fost amplasate fără acordul nostru şi fără autorizaţie de la Primăria Arad", declara un reprezentant al firmei.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei afirmau că nu este vorba despre bannere publicitare, ci de o prelată de protecţie aplicată în astfel de cazuri pe ziduri aflate în reparaţii, dar care conţine şi mesaje publicitare. "Este vorba de o prelată de protecţie, o pânză aplicată pe schelă pentru a proteja strada de eventualele căderi de materiale de construcţii. Nu era necesară autorizarea amplasării acestei prelate, chiar dacă pe ea sunt mesaje publicitare sau nume de firme. Responsabilitatea pentru incident şi consecinţele acestuia aparţine firmelor implicate în aceste lucrări", declara purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.
Inspectoratul în Construcţii cercetează incidentul din punctul de vedere al afectării structurii pasajului, în timp ce Inspectoratul Teritorial de Muncă verifică în ce măsură au fost respectate normele de siguranţă la montarea schelei, existând suspiciunea că structura nu a fost prinsă corespunzător de zidul pasajului.
Proprietarii maşinilor avariate vor primi de la Inspectoratul pentru Situaţii Urgenţă Arad copii ale procesului-verbal de intervenţie, pentru a se putea adresa instanţelor în vederea recuperării daunelor.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅