Local

ULTIMA ORĂ: ?ncep măsurătorile pentru pregătirea explorării şi producţiei de "hidrocarburi convenţionale" la Curtici

02.07.2013 ⋅ 0 comentarii

Chiar dacă reprezentanţii companiilor care vor face explorări la Curtici spun că sunt în căutarea combustibililor convenţionali, există persoane care spun că această activitate maschează intenţia de a căuta şi in final exploata gaze de şist.

Panfora Oil & Gas, companie a grupului ungar MOL specializată în activităţile de explorare şi producţie de hidrocarburi în România, are un buget de investiţii de 38 de milioane de dolari pentru acest an, urmând să înceapă primele operaţiuni de explorare în perimetrul Ex-6 Curtici.

"Acordul de concesiune semnat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost ratificat de către Guvernul României în luna decembrie a anului trecut, iar Panfora Oil & Gas este titularul acestui acord. Bugetul de investiţii pentru 2013 a fost planificat la 38 de milioane de dolari, depinzând şi de ratificarea celorlalte două perimetre pe care grupul MOL le-a concesionat în vestul României", a declarat Gábor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas.

Compania precizează că toate operaţiunile din perimetrul Curtici şi programul de lucrări convenit cu ANRM se referă la resurse convenţionale de hidrocarburi, în respectiva zonă neexistând potenţial pentru resurse neconvenţionale, fapt certificat de datele ANRM.

Panfora Oil & Gas este pregătită să înceapă măsurătorile de suprafaţă pe 550 km pătraţi pentru a obţine o hartă 3D a subsolului.
"Ne concentrăm pe resursele convenţionale şi vom folosi experienţa extinsă a grupului MOL în explorarea şi producţia de hidrocarburi din formaţiuni de roci convenţionale. Suntem implicaţi pe termen lung în viaţa comunităţilor unde ne desfăşurăm operaţiunile şi vrem să sprijinim dezvoltarea acestora", a adăugat Gábor Zelei.

Suprafaţa de explorat cuprinde în principal terenuri agricole aparţinând unui număr de circa 20 de sate şi comune. Durata planificată a lucrărilor este de aproximativ 100 de zile, respectiv câteva zile pentru fiecare teren pe care se vor face măsurători.

"Vor fi utilizate drumurile existente, acolo unde acestea sunt disponibile, astfel că suprafeţele pe care se vor desfăşura operaţiuni reprezintă circa 3% din total, iar măsurătorile vor avea loc, pe cât posibil, după strângerea recoltelor", se mai spune în comunicat.

MOL a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul României, dintre care unul a fost ratificat de către toate autorităţile competente.

Explorarea celorlalte două perimetre va începe după ratificarea acordurilor, această fază putând dura mai mulţi ani, potrivit reprezentanţilor companiei.

Grupul ungar de petrol şi gaze, cu operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume, a intrat pe piaţa românească a distribuţiei de carburanţi în 1995, unde deţine în prezent 138 de bezinării.

Mâine la Instituţia Prefectului va avea loc o discuţie pe tema lucrărilor de explorare a perimetrului EX-6 Curtici ce vor fi realizate în baza Acordului de concesiune încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi MOL Hungarian Oil, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1185/4.12.2012. Vor participa Prefectul Judeţului Arad, Cosmin Pribac, domnii Gábor Zelei – director general şi Tibor Benkő director pentru relaţia cu autorităţile din cadrul societăţii Panforma Oil&Gas S.R.L.; reprezentanţi ai Confederaţiei Patronale Arad:  domnul Marin Crişan – preşedinte şi domnul Marcel Moinescu – vicepreşedinte, un mediator din partea Confederaţiei Patronale, domnul Dan Cioran, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile care s-au exprimat public în ultima perioadă pe subiectul „gaze de şist”. Şedinţa va începe la ora 12.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro