Directorul Panfora susţine că nu există şi nu se caută gaze de şist la Curtici
03.07.2013 ⋅ 0 comentarii
La Prefectură a avut loc astăzi întâlnirea dintre directorul societăţii care va efectua unele lucrări de explorare la Curtici, reprezentanţii Confederaţiei patronale Arad şi societatea civilă. Întâlnirea a fost mediată de Prefectul Cosmin Pribac. Au fost prezenţi şi consilieri locali din Curtici, precum şi un reprezentant al Combinatului Agroindustrial Curtici. Întreaga dezbatere va putea fi urmărită astăzi la West TV Regional începând cu ora 20, în cadrul emisiunii „România la zi!”
Comunicatul de presă al societăţii care va realiza lucrările de exlporare de la Curtici:
Panfora Oil & Gas: nu exista gaze de sist in perimetrul Ex-6 Curtici
Ø Nu au fost niciodata prevazute si nu se vor desfasura niciun fel de lucrari legate de gaze de sist sau de alte resurse neconventionale
Ø Tehnologiile de masurare de suprafata sunt cele mai moderne, cu impact minim asupra mediului si comunitatilor
Ø Avem un angajament pe termen lung, care va aduce beneficii comunitatilor locale
3 iulie, ARAD – Panfora Oil & Gas, filiala Grupului MOL dedicata activitatilor de Explorare si Productie de hidrocarburi in Romania, vrea sa devina unul dintre investitorii cheie in judetul Arad. Compania vrea sa sprijine dezvoltarea comunitatilor locale. Panfora Oil & Gas a prevazut inceperea masuratorilor de suprafata in perimetrul Ex-6 Curtici, unde a planificat explorari doar pentru resurse conventionale, fara nicio legatura cu gazele de sist.
“Nu am fost, nu suntem si nu vom fi interesati nici de explorarea si cu atat mai putin de exploatarea de gaze de sist in perimetrul Curtici. Ne concentram pe resursele conventionale si vom folosi experienta extinsa a Grupului MOL in explorarea si productia de hidrocarburi din formatiuni de roci conventionale. In perimetrul Curtici nu exista potential pentru gaze de sist, astfel ca nu am planificat niciodata si nici nu vom desfasura operatiuni care sa fie legate in vreun fel de gazele de sist. Acordul de concesiune si programul de lucrari convenit cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) se refera doar la hidrocarburi conventionale – petrol si gaze, astfel ca nu au fost incluse, in niciunul dintre documentele semnate cu ANRM privind perimetrul Curtici, specificatii care sa aiba legatura nici cu explorarea si nici cu exploatarea gazelor de sist”, a declarat Gábor Zelei, Managing Director al Panfora Oil & Gas.
Compania a informat si va continua sa informeze toate comunitatile locale, in mod transparent, despre tehnologiile folosite, care sunt sigure atat pentru mediu cat si pentru oameni, precum si despre programul de lucrari si operatiunile planificate. Toate aceste masuri au ca scop informarea corecta si completa a detinatorilor de terenuri, considerati parteneri respectati si apreciati ai investitorilor.
“Suntem implicati pe termen lung in viata comunitatilor unde ne desfasuram operatiunile si vrem sa sprijinim dezvoltarea acestora. Tratam cu respect comunitatile in mijlocul carora am planificat activitati si vrem sa construim o relatie pe termen lung, care sa aduca beneficii pentru ambele parti”, a afirmat Gábor Zelei.
Panfora Oil & Gas va respecta in totalitate drepturile de proprietate ale detinatorilor de terenuri agricole si este pregatita sa plateasca despagubiri pentru orice culturi afectate.
Suprafata de explorat cuprinde in principal terenuri agricole apartinand unui numar de circa 20 de sate si comune. Vor fi utilizate drumurile existente, acolo unde acestea sunt disponibile, astfel ca suprafetele pe care se vor desfasura operatiuni reprezinta circa 3% din total, iar masuratorile vor avea loc, pe cat posibil, dupa strangerea recoltelor. Durata planificata a lucrarilor este de aproximativ 100 de zile, respectiv cateva zile pentru fiecare teren pe care se vor face masuratori.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅