Local

ICR Arad se ?nchide!

01.08.2013 ⋅ 0 comentarii

Filiala Banat-Crişana  a Institutului Cultural Român cu sediul la Arad, şi-au încetat, miercuri, activitatea, după şase luni de la înfiinţare. În aceeaşi situaţie se află toate filialele  ICR înfiinţate pe baza regiunilor istorice din ţară, decizia fiind luată de Comitetul Director al instituţiei în urma unei analize a impactului acţiunilor derulate de acestea. "ICR le mulţumeşte pentru colaborare şi pentru efortul depus tuturor celor implicaţi în acest demers” cu aceste cuvinte şi-a anunţat instituâia decizia.

Gheorghe Schwarz, directorul filialei Banat – Crişana a declarat că „ Am fost anunţaţi că toate filialele ICR din ţară îşi suspendă activitatea, pentru că nu este vorba de o desfiinţare ci despre încetarea activităţii pentru moment. Asta înseamnă că rămânem în stand-by până la o nouă organizare. Poate se gândesc la regionalizare şi atunci şi noi vom fi organizaţi altfel. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Institutul Cultural Român se află în subordinea directă a Parlamentului şi cred că în toamnă, când revine din vacanţă se va lua o decizie în acest sens”.
Proiectul înfiinţării filialelor Institutului Cultural Român în provinciile istorice ale României a aparţinut fostului preşedinte al ICR, Andrei Marga, programul pilot fiind lansat în luna octombrie 2012.

Filiala Banat-Crişana, cu sediul la Arad, a fost inaugurat  pe 24 ianuarie 2013, avându-l director pe Gheorghe Schwartz şi  director adjunct pe Lucian Alexiu.

Filialele din ţară ale ICR au fost deschise în cooperare cu primăriile şi consiliile judeţene respective. La Arad însă au existat câteva  neînţelegeri  între Primărie şi Filiala ICR în legătură cu alocarea sediului Instituţiei. Într-un final acesta a fost stabilit în clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad.

Printre obiectivele filialelor nou înfiinţate se numărau: diseminarea informaţiilor referitoare la programele Institutului Cultural Român şi oportunităţile oferite de ICR creatorilor români şi operatorilor culturali din România; încurajarea şi sprijinirea formelor de cultură din provinciile istorice ale ţării; cooperarea cu institutele culturale româneşti din străinătate în vederea promovării valorilor competitive create în aceste spaţii; cooperarea cu teatre, opere, edituri, universităţi, institute de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică sau companii, pentru o mai bună vizibilitate a produselor culturale româneşti la nivel naţional şi internaţional.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro