Astăzi se dau preavizele pentru aproape 100 de funcţionare de la Finanţe
01.08.2013 ⋅ 0 comentarii
Pentru 98 de funcţionari de la Finanţe ziua de azi este decisivă întru cât vor primi preavizul de concediere. Alţi 45 vor fi mutaţi la Timişoara, la Regională.
Drept urmare, aproximativ 500 de angajaţi ai administraţiilor fiscale din judeţul Arad au protestat, ieri, timp de o oră, faţă de restructurări, însă ghişeele au fost deschise pentru public pe perioada acţiunii. Protestul a fost spontan, conform liderilor sindicali, şi s-a desfăşurat în toate administraţiile fiscale din judeţul Arad, participând majoritatea angajaţilor, cu excepţia celor care lucrau la ghişee.
Acţiunea a avut loc în timpul programului de lucru, între orele 15.00 şi 16.00, angajaţii adunându-se pe holurile instituţiilor sau în faţa sediilor, fără a scanda.
La sediul din municipiul Arad, aproximativ 200 de angajaţi s-au adunat pe holul principal al instituţiei.
"Oamenii au aflat că 98 de posturi vor fi desfiinţate în judeţul Arad şi au decis să protesteze prin oprirea lucrului. Am reuşit să servim în continuare publicul, ghişeele sunt deschise, dar mâine (joi - n.r.) nu ştiu ce se va întâmpla", a declarat liderul sindical din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, Ioan Trifa.
Conform acestuia, "în regiunea de vest se prefigurează 200 de disponibilizări, din care jumătate doar în judeţul Arad, iar cealaltă jumătate se împarte în trei judeţe".
Trifa a spus că ar urma să se desfiinţeze administraţiile fiscale din Pecica, Nădlac, Curtici şi Pâncota, iar pe lângă cei disponibilizaţi, 45 de oameni vor fi transferaţi la Timişoara, urmând să facă naveta la serviciu.
La finalul acţiunii, liderii sindicali au înaintat Prefecturii un memoriu în care şi-au prezentat nemulţumirile.
În judeţul Arad lucrează aproximativ 600 de persoane în administraţiile fiscale.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din urmă cu o săptămână, cele opt sedii ale direcţiilor financiare regionale, precum şi sediile regionale ale Direcţiei Antifraudă a ANAF, anunţa premierul Victor Ponta, care arăta că sediile regionale ANAF au fost stabilite în funcţie de cel mai mare număr de contribuabili.
Decizia a fost adoptată de Guvern printr-o hotărâre de reorganizare a ANAF.
"Toate cele opt sedii ale direcţiilor finanţelor publice regionale şi antifraudă au fost aprobate. Principiul a fost acela ca administraţia fiscală regională să fie în cel mai mare oraş, care are cel mai mare număr de contribuabili", spunea Ponta.
El arăta că sedii ale administraţiei financiare regionale vor fi înfiinţate la Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.
Un alt astfel de sediu va fi înfiinţat la Galaţi, completa ulterior Guvernul printr-un comunicat.
"Stabilirea sediilor regionale s-a realizat pe baza deciziei Guvernului. Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare şi a criteriului geografic", se arăta în comunicat.
Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad: „Eu am reacţionat dar ar fi fost nevoie de o reacţie concertată
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad ne-a declarat în cursul zilei de ieri că Aradul a fost sacrificat de Guvern pentru că parlamentarii USL ţi prefectul nu s-au implicat aşa cum au făcut-o oficialităţile din Timiş şi Hunedoara pentru salvarea posturilor celor de la Finanţe. Nicolae Ioţcu susţine că proporţiile concedierilor este imputabilă celor din arcul puterii pe care nu i-a interesat nici de soarta acestor oameni, dar nici de felul în care se va desfăşura activitatea agenţilor economici la Nădlac, Pecica, Pâncota şi Curtici, localităţi unde se desfăşară Administraţiile Finaciare. „Eu am reacţionat dar ar fi fost nevoie de o reacţie concertată, să fi venit şi cei de la putere alături de noi pentru salvarea câtorva zeci de posturi la Finanţe. Oamenii concediaţi nu au unde să se angajeze fiindcă vedem că Guvernul taie rând pe rând toate investiţiile de la Arad. Ar fi fost necesar ca parlamentarii şi prefectul să aibă o poziţie tranşantă, la nevoie chiar de forţă aşa cu s-a întâmplat la Timişoara şi Deva” ne-a declarat Nicolae Ioţcu.
Deputatul Măduţa s-a întâlnit cu reprezentanţii angajaţilor de la Finanţe
Deputatul PSD Flavius Măduţa a discutat cu vicepreşedintele ANAF, Mihail Constantin despre măsurile de reorganizare a Finanţelor arădene. În urma discuţiei, deputatul Măduţa s-a întâlnit cu reprezentanţii angajaţilor de la Finanţe, cu care a discutat situaţia creată. „Sunt nemulţumit de maniera în care au fost luate deciziile de reorganizare la Arad. Cred că era normal să fim consultaţi şi noi, parlamentarii de Arad, care cunoaştem bine situaţia de aici. Era să avem o discuţie la nivel regional în acest sens. În acelaşi timp, constat că nu au fost consultaţi şi informaţi nici reprezentanţii angajaţilor, care aveau alte date despre reorganizarea instituţiei. Am avut o discuţie cu domnul Mihail Constantin, vicepreşedintele ANAF despre situaţia de la Arad. El mi-a spus că o parte dintre angajaţii care primesc preaviz, din unele servicii, vor putea lucra în continuare la Timişoara sau în altă parte, unde vor fi locuri disponibile, dacă vor opta pentru această variantă. Sper ca procedura de selecţie să fie onestă şi transparentă. Vicepreşedintele ANAF mi-a spus că nu s-a luat încă o decizie cu privire la cele patru administraţii financiare care se vehiculează că ar urma să fie desfiinţate. Urmează ca în perioada următoare să se facă o analiză în acest sens, se va decide care administraţii financiare vor fi închise. Oricum, domnul Mihail Constantin mi-a spus că, dacă unele administraţii financiare din judeţ vor fi desfiinţate, nu înseamnă că angajaţii de acolo îşi pierd locul de muncă, vor putea lucra la Arad sau în altă parte. Chiar şi aşa, sunt neplăcut surprins de această reorganizare pripită. Ştiu că funcţionarii din Finanţele arădene au avut o activitate foarte bună, au realizat indicatori foarte buni. Ţintele de încasări au fost depăşite, ceea ce înseamnă că oamenii care pleacă, vor pleca şi cu încasările aferente. Personal, nu sunt deloc de acord cu această politică de reduceri de personal, pentru că este în continuare nevoie de angajaţi bine pregătiţi pentru a înbunătăţi rata de colectare a impozitelor şi stoparea evaziunii fiscale. Din discuţiile cu funcţionarii, am înţeles că personalul din judeţul Timiş era mult subdimensionat, asta nu înseamnă că Aradul era supradimensionat. Reorganizarea instituţiilor publice trebuie gândită în aşa fel încât să ofere servicii cât mai bune pentru cetăţeni. Or, în aceste condiţii nu văd cum poate fi atins acest obiectiv. De altfel, nu sunt de acord cu disponibilizările în nicio instituţie publică. În perioada următoare, trebuie să lucrăm intens pentru a lua decizii mai bune pentru cetăţeni. Eu nu sunt parlamentarul care să fug de probleme sau care să stau tăcut în bancă, atunci când se iau decizii pe care le consider greşite, aşa cum au făcut şi fac alţi parlamentari” a declarat Flavius Măduţa, deputat PSD.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅