Local

Arad: Proiect prin care se oferă gratis internet ?n oraş şi ?ncheiat oficial de 2 luni, nefuncţional

12.08.2013 ⋅ 0 comentarii

Un proiect pentru care s-au cheltuit multi bani din fonduri europene pare sa nu mai fie finalizat, desi oficialii din Primaria Arad s-au grabit sa-l declare incheiat in urma cu doua luni

Un proiect din fonduri europene, cu o valoare de 218.000 euro, prin care arădenii urmau să beneficieze gratis de internet wi-fi şi care s-a încheiat oficial în urmă cu două luni nu este funcţional, Primăria Arad spunând că au existat întârzieri la realizarea alimentării cu energie a echipamentelor.

Proiectul "Creşterea calităţii serviciilor de internet în Arad şi Oroshaza" este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013, iar municipalitatea arădeană a obţinut 218.000 de euro, la care se adaugă o finanţare locală de 4.500 de euro, pentru crearea de staţii hot-spot pentru a furniza gratis internet în oraş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Proiectul prevede şi montarea a 30 de camere video lângă antenele de internet, pentru a fi transmise imagini din oraş pe un site special creat, care urma să cuprindă şi informaţii actualizate despre evenimentele din Arad, utile turiştilor.

Proiectul a fost încheiat în oficial în 12 iunie, când responsabilii din cadrul Primăriei Arad anunţau că internetul gratuit va deveni accesibil arădenilor în aproximativ două săptămâni, efectuându-se ultimele teste.

La două luni de la încheierea proiectului însă, staţiile hot-spot nu funcţionează, camerele de supraveghere nu sunt conectate la pagina web creată (www.aradhotspots.ro), pagină care nu a fost actualizată de două luni.

Referitor la această situaţie, reponsbailul de proiect din cadrul Primăriei Arad, Nora Groşan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că există întârzieri din cauză că a fost necesară încheierea unui contract cu furnizorul de electricitate, pentru alimentarea echipamentelor montate pe stâlpi din oraş.

"Au existat întârzieri la realizarea alimentării cu energie electrică a dispozitivelor pentru internet şi a camerelor video, întrucât a fost necesară încheierea unui contract cu furnizorul de electricitate, care e o companie privată", a spus Groşan, fără a oferi alte explicaţii în privinţa încheierii contractului în timp util.

De asemenea, conform sursei citate, întârzierile au fost cauzate şi de comiterea unor erori, fiind montate echipamente pe stâlpi de iluminat artihectural, care nu pot fi alimentaţi cu energie electrică decât pe timp de noapte, în timp ce echipamentele au nevoie de alimentare permanentă. Astfel, a fost necesară demontarea unor dispozitive şi amplasarea pe alţi stâlpi.

Referitor la conţinutul paginii web create, care nu cuprinde informaţii de actualitate despre evenimentele din Arad, cum prevede proiectul, Nora Groşan a spus că "există un singur informatician care se ocupă de acest aspect", iar "volumul de muncă e mare".

Întrebată când ar putea arădenii să beneficieze de acest proiect care este încheiat oficial, Nora Groşan a spus că nu poate oferi un termen, dar că se lucrează pentru alimentarea antenelor de internet cu energie şi pentru sincronizarea echipamentelor cu pagina web.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a precizat că lucrările ar putea fi încheiate într-o săptămână, când internetul ar putea deveni accesibil în 30 de puncte din oraş.

În 28 iunie, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, declara, în deschiderea unei şedinţe a Consiliului Local, că a fost finalizat un proiect care a beneficiat de fonduri europene, prin intermediul căruia au fost montate 30 de camere de supraveghere video în oraş, care vor transmite şi imagini live pe internet.

Potrivit edilului, imaginile înregistrate din 30 de puncte ale oraşului vor fi păstrate timp de şase luni, pentru a fi puse la dispoziţia poliţiştilor, fiind vizat inclusiv fenomentul traficului şi consumului de droguri.

"Municipalitatea are şi ea obligaţia de a se alătura organelor statului cărora le revin sarcini legate de stoparea acestui fenomen îngrijorător, cum sunt producerea, traficul şi consumul de droguri. Noi am realizat cu fonduri europene, prin programul HURO, proiectul «Hotspots», şi vom avea imagini pe 30 de camere web din oraş, înregistrările se vor stoca pentru şase luni şi se vor transmite şi Poliţiei", spunea Falcă.

Primarul declara că "serviciile specializate au solicitat demult o legislaţie pentru prevenirea şi combaterea consumului de droguri".

Falcă mai spunea că nu există reglementări prin care cluburile şi localurile să fie obligate să deţină sisteme de securitate bazate de camere video, astfel că în Arad "începe pregătirea acestei legislaţii locale". De asemenea, primarul preciza că se are în vedere extinderea acestui sistemul de supraveghere video a oraşului.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro