Stire

La mulţi ani, Arad! La mulţi ani, arădeni!

16.08.2013 ⋅ 0 comentarii

Principalul eveniment cultural-artistic al anului îl reprezintă Zilele Aradului. Întins, mai nou, pe parcursul unei săptămâni, este tot mai amplu pe an ce trece. Artişti internaţionali vor veni din nou să cânte la Arad, cu acest prilej, deşi am mai spus-o că, aşa cum procedează occidentalii la asemenea sărbători, accentul ar trebui să fie pe valorile locale. De pildă, îl vom avea în concert pe Cezar Ouatu, cu o lamentabilă participare la Eurovision, în loc să scoatem în evidenţă Lupus Dacus – o formaţie de muzicieni profesionişti din Arad, sufletul Festivalului Medieval de la Sighişoara. 

Zilele Aradului încep astăzi. Nu contest că evenimentul va fi gustat de arădeni (şi aşa şi trebuie să fie!); chiar închiderea bulevardului între Primărie şi Teatru, organizarea acolo a unui iarmaroc reprezintă în sine o atracţie pentru mulţime. Observ însă că avem arădeni valoroşi care măcar cu asemenea ocazii ar merita să fie în centrul atenţiei.

Zilele Aradului sunt un bun prilej de aducere aminte. Ce sărbătorim, de fapt, în data de 21 august? Faptul că în ziua respectivă, în anul 1834, baronul Orczy Lőrinc aducea de la Viena patalamaua de Oraş Liber Regesc. Atunci, ca acum, festivităţile au durat o săptămână, Aradul a fost inundate de voie bună. Nu este vorba, aşadar, despre o “sărbătoare a ungurilor”, cum prosteşte se exprimă o parte dintre elitele locului. Este vorba desprea cea mai importantă realizare a Aradului vechi, cumpărarea prin eforturile financiare deosebite ale bogaţilor zilei a unor privilegii care au determinat dezvoltarea extraordinară a Aradului, oraş ce devenise în perspectiva următoarelor decenii printre cele mai importante poluri industriale şi culturale ale Imperiului Austro-Ungar şi, mai târziu, ale Românie. Aradul, cu o populaţie de nici 15.000 de locuitori, a lăsat urmaşilor săi o moştenire arhitecturală de excepţie, care a determinat istoricii români perindaţi pe străzile oraşului să ne compare cu Mica Vienă. 

Această săptămână ar trebui să fie sărbătoarea întregului oraş, indiferent de apartenenţa politică, de simpatii sau antipatii, de etnie sau formare intelectuală. Să fie, dacă vreţi, o sărbătoare a reconcilierii între tabere politice mult mai puţin preocupate astăzi de dezvoltarea Aradului, decât cele din urmă cu 179 de ani, în schimb mult mai vocale şi mai agresive. Mi-aş dori ca în aceste zile accentul să fie pe sentimental de apartenenţă la acest oraş cu tradiţie. Să instituim, dacă vreţi, un moratoriu de o săptămână, un pact de neagresiune, din respect faţă de cei care au clădit această localitate şi au făcut-o mare. Să nu pângărim amintirea lor cu izbucniri inadecvate momentului! La mulţi ani, Arad! La mulţi ani, arădeni!

Sursa: Observator.info

Autor: Arad City ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/