Mii de pelerini la Mănăstirea Maria Radna
16.08.2013 ⋅ 0 comentarii
Ca în fiecare an mii de pelerini s-au îndreptat de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului către mănăstirea francicscană Maria Radna care are chiar hramul acestei sărbători. Faptul că aceasta se află în schele fiind în plin proces de reabilitare nu a reprezentat un impediment pentru credincioşi ba dimpotrivă speranţa că în câţiva ani vor putea vizita o mănăstire cu un aspect cât mai apropiat de cel original fiind un stimulent pentru cei care caută hrană spirituală în acest loc.
Mănăstirea franciscană a fost înfiinţată în anul 1325 la Lipova. Peste 300 de ani ea s-a mutat dincolo de Mureş, la Radna pe locul unei capele distruse de un incendiu provocat de armata otomană. De altfel în acea perioadă acea capelă era un refugiu pentru călugării franciscani şi pentru ceilalţi credincioşi în faţa persecuţiilor otomane odată cu intrarea Banatului în stăpânirea turcească. Incendiul menţionat a distrus în totalitate capelă însă o icoană pictată pe hârtie a rămas neatinsă. Minunea a transformat Radna în loc de pelerinaj, recunoscut ca atare oficial în anul 1759.
La aproape 4 secole de la acel moment pelerinii continuă să vină aici să caute mângâiere şi speranţă. Mulţi dintre ei nu pot explica în cuvinte care este magnetismul acestui loc care îi face să parcurgă an de an zeci sau sute de kilometri. Mulţi dintre ei nu sunt nici măcar de confesiune romano – catolică dar spun că în familie este deja o tradiţie respectată cu sfinţenie din copilărie ca an de an să vină la Radna pe 15 august.
De altfel, tot ceea ce se întâmplă la Mănăstirea Maria Radna în această zi are un fundament profund ecumenic. Se ţin slujbe în mai multe limbi, atât separat cât şi concomitent iar ritualul parcurgerii Drumului Crucii, când cei mai evlavioşi dintre pelerini urcă sute de trepte în genunchi este cu adevărat cutremurător.
Sursa: Observator.info
Autor: Arad City ⋅