Local

Se va schimba regula admiterii ?n liceu: 75% media Evaluării Naţionale, 25% media claselor 5-8

06.09.2013 ⋅ 0 comentarii

Premierul Victor Ponta a condus astăzi o şedinţă cu mai mulţi miniştri, cu toţi prefecţii şi şefii inspectoratelor şcolare judeţene pe tema începutului de an şcolar. Discuţiile s-au axat pe problema infrastructurii şcolare, pe siguranţa elevilor, dar au atins şi alte aspecte procedurale din învăţământ. Primul ministru a subliniat că responsabilitatea pentru condiţiile oferite de şcoli revine primăriilor, inspectoratele şcolare şi Ministerul ocupându-se de actul de învăţământ propriu-zis. Ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, a spus  că Ministerul pe care îl conduce a făcut un inventar al tuturor lucrărilor de modernizare a unităţilor de învăţământ aflate în derulare, valoarea acestora fiind de un miliard 600 milioane lei, dintre care 300 milioane lei reprezintă doar facturile pentru lucrările deja efectuate dar neplătite. Până acum, şcolile puteau fi modernizate prin trei căi: Minister prin inspectorat, şcoală, primărie, dar acum toate lucrările vor fi preluate în coordonare la Ministerul Dezvoltării unde se va face o prioritizare a cheltuielilor. Dragnea a subliniat că fiecare ministru al Educaţiei a avut obiceiul de a deschide noi lucrări de modernizare fără ca cele vechi să fie finalizate sau plătite.


Atât Victor Ponta cât şi Liviu Dragnea au subliniat în repetate rânduri că de siguranţa copiilor în şcoală ar trebui să se ocupe poliţia, poliţia locală sau jandarmeria şi nu firmele private de pază şi protecţie. Conform acestora, organele de poliţie sau jandarmerie ştiu şi pot acţiona mai bine din punct de vedere legal pentru a contracara violenţa sau furtul în şcoală pentru că, oricum, poliţia este chemată la faţa locului atunci când are loc un incident.


Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a vorbit despre noul an şcolar şi a dat câteva date statistice şi informaţii noi. Astfel, conform unor analize ale acestui Minister, în multe şcoli din ţară s-au constatat diferenţe foarte mari (de ordinul a 4, 5 sau chiar 6 puncte) între media mediilor absolvenţilor claselor a VIII a şi media rezultatelor de la Examenul de Evaluare Naţională (la sfârşitul clasei a VIII a). Acest aspect a dus la concluzia evidentă că în unele şcoli din ţară „notarea este subiectivă” în timpul anilor şcolari, copii lovindu-se dur de exigenţele adevărate ale examenelor naţionale. În consecinţă era distorsionată şi admiretera în licee, unde copii mai slab pregătiţi pot lua locul unora mai merituoşi pentru că vin de la o şcoală unde au avut parte de un regim mai lejer. Drept urmare, Ministerul a hotărât ca de anul viitor media admiterii la liceu să fie formată din media Examenului de Evaluare Naţională în proporţie de 75% şi media anilor 5-8 în proporţie de 25%.
În altă ordine de idei, Ministrul Remus Pricopuie a dezvăluit că 99% din copii în vârstă de 5 ani sunt înscrişi la grădiniţă, procentul copiilor în vârstă de 3-4 ani fiind de 70%. Nu s-au mai înscris la liceu în jur de 15% din absolvenţii claselor a VIII a, fapt ce ar putea să le atragă probleme legale părinţilor. Clasele a IX şi a X a fac parte din învăţământul obligatoriu, iar părinţii elevilor care nu merg mai departe cu şcoala după terminarea celor opt clase sunt pasibili de sancţiuni.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro