Local

Metoda prin care se deconectează arădenii ieftin şi rapid de la reţeaua de termoficare a oraşului

11.09.2013 ⋅ 0 comentarii

Furnizorul de energie termica din Arad se confrunta cu o situatie noua, in acest an, cand aproape toate deconectarile de la reteaua orasului s-au facut ilegal.

Culmea e ca aproape toti proprietarii de locuinte care si-au taiat ilegal tevile, prin care primeau apa calda si caldura de la CET Hidrocarburi, au mers de bunavoie la autoritati si s-au autodenuntat, platind o amenda.

Asta, in conditiile in care amenda poate fi de patru ori mai mica decat costurile unei debransari legale. Astfel, amenda platita la Primarie este cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei, iar procedurile birocratice, care mai dureaza si 45 de zile, costa aproximativ 2.000 de lei.

Reprezentantii CET Hidrocarburi recunosc ca situatia este pe punctul de a scapa de sub control.

Marina Plaveti, purtator de cuvant CET Hidrocarburi: “Este o situatie pe care nu am intalnit-o in anii precedenti, dar asta si pentru ca astfel de constatari se fac doar in urma denunturilor sau autodenunturilor. In timp ce doar cinci proprietari de locuinte si-au depus cererei de decontecare, care le-au fost aprobate, 223 au ales calea ilegala”.

Presedintele Uniunii Locale a Asociatiilor Locative (ULAL), Dorina Lupse, afirma ca aradenii aleg sa ocoleasca procedurile legale nu doar pentru ca ies mai ieftin si scapa rapid de problema, ci si pentru ca in acest fel nu mai au nevoie de acordul vecinilor, care adesea reprezinta o problema pentru cei care vor sa-si monteze centrale pe gaz.

Dorina Lupse, presedinte ULAL Arad: “Practic, oamenii isi taie tevile si merg imediat la CET pentru a se autodenunta, platind amenda. Atata vreme cat amenzile sunt mici in comparatie cu suma ce trebuie platita la o deconectare legala, aceasta situatie va lua amploare. In plus, acordul vecinilor nu mai e necesar in varianta aplicarii caii ilegale”.

Locatarii din blocurile in care exista debransati vor suporta costuri tot mai mari cu incalzirea, pentru ca se reduce numarul celor la care se impart cheltuielile comune.

Dorina Lupse, presedinte ULAL Arad: “Asociatiile de proprietari sunt singurele care se pot indrepta impotriva celor care se deconeteaza ilegal, dar nu exista inca astfel de cazuri, pentru ca procesele si expertizele implica alte cheltuieli insemnate”.

Un motiv pentru care aradenii se debranseaza de la reteua termica este pretul mare al gigacaloriei. Dupa Constanta, Aradul este al doilea oras din punct de vedere al pretului gigacaloriei, care este de 290 lei.

Pretul ar fi suportat mai usor daca apa calda ar curge imediat ce sunt deschise robinetele, si nu ar fi necesar sa se astepte 10 – 15 minute pana cand ajunge la la temperatura la care este facturata.

Sursa: Observator.info

Autor: Pro TV ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro