Local

?n luna octombrie ? concerte de excepţie pe scena Filarmonicii de Stat Arad

25.09.2013 ⋅ 0 comentarii

În luna octombrie, Filarmonica de Stat Arad propune publicului meloman o serie de concerte de înaltă ţinută artistică, dar şi un festival consacrat – Toamna muzicală arădeană.

Joi 3 Octombrie 2013, la ora 19.00 - Medalion Ludwig van Beethoven, sub bagheta dirijorului Cristian George Neagu, solist – Sorin Dogariu. Alături de uvertura Coriolan şi clasicul Concert nr. 2, în si bemol major pentru pian şi orchestră, Concertul nr. 5 în mi bemol major, Imperialul, una dintre cele mai strălucitoare partituri ale perioadei mature de creaţie beethoveniană şi cel mai avangardist concert instrumental al începutului de secol XIX iniţiază luna octombrie a Filarmonicii.

Un concert dedicat în exclusivitate creaţiei mozartiene şi domeniilor preferate ale genialului clasic - opera şi muzica pentru pian - creionează cel de al doilea medalion al stagiunii 2013-2014, în seara de 10 Octombrie de la ora 19.00: Medalion Wolfgang Amadeus Mozart. Dirijor Dorin Frandeş, sSolistă Ekaterina Litvintseva (Rusia). Programul serii va fi următorul: Uvertura la opera Răpirea din Serai, Wolfgang Amadeus Mozart Concertul în la major pentru pian şi orchestră K 414, Uvertura la opera Flautul fermecat, Concertul în mi bemol major pentru pian şi orchestră K. 271 Jeunehomme.

O seară sub semnul muzicii italiene, în care pentru prima oară sunt cuprinse uverturi de Giovanni Paisiello sau Domenico Cimarosa
continuă linia evenimentelor de succes programate în luna octombrie la Filarmonică. În concertul simfonic al serii de Joi, 17 Octombrie 2013, opera, cel mai respectat şi venerat gen al creaţiei culte italiene cucereşte teritoriul pur simfonic prin cele mai frumoase introduceri şi intermezzi semnate de Rossini, Bellini, Mascagni, Donizetti, Verdi sau Puccini. Concertul simfonic
va fi dirijat de  Roberto Salvalaio – Italia, publicului oferindu-i-se pagini simfonice din opere italiene:

Giovanni Paisiello                                 Bărbierul din Sevilla - Uvertura              
Domenico Cimarosa                              Căsătoria secretă - Uvertura                
Gioacchino Rossini                                Domnul Bruschino - Uvertura                     
Gaetano Donizzetti                                Don Pasquale - Uvertura                         
Vincenzo Bellini                                   Norma - Uvertura                                    
Giuseppe Verdi                                     Vecerniile siciliene - Uvertura                  
Amilcare Ponchielli                              Gioconda - Dansul orelor                   
Ruggiero Leoncavallo                           Paiaţe - Intermezzo                               
Giacomo Puccini                                   Manon Lescaut - Intermezzo                    
Pietro Mascagni                                    Cavalleria Rusticana - Preludiu     

Unul din vârfurile vieţii concertistice ale actualei stagiuni muzicale se desfăşoară în perioada 24 Octombrie - 7 Noiembrie 2013, cea de-a doua ediţie a Festivalului Toamna muzicală arădeană, dedicată Centenarului Palatului Cultural din Arad debutând în forţă în seara de Joi, 24 Octombrie, la ora 19.00, cu partitura unuia dintre cele mai de succes spectacole scrise vreodată, Rigoletto de Giuseppe Verdi.

Versiunea în concert a partiturii verdiene, prezentată cu începere de la ora 19.00, de ansamblurile de scenă ale Filarmonicii, orchestra simfonică şi corul academic (pregătit de Robert Daniel Rădoiaş) se bucură de versiunea dirijorală a experimentatului Roberto Salvalaio şi de o distribuţie mixtă, italiano-română. Invitaţilor principali, baritonul Valentino Salvini (Rigoletto), tenorul Fabio Buonocore (Ducele de Mantua) şi soprana Cristina Maria Oltean (Gilda), li se alătură mezzosoprana Măriuca Popa (Maddalena), soprana Diana Chirilă (Giovanna, Contesa de Ceprano şi Pajul), basul Gelu Dobrea (Sparafucile şi Contele de Monterone) şi artiştii lirici arădeni, Bogdan Ilisie (Contele de Ceprano), David Buzgău (Marulo) şi Ioan Moţiu (Borsa).

 Titlu de glorie al repertoriului apusean, capodoperă a anului 1824, înfrăţire a muzicii şi cuvântului, Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, rămâne reperul  cel mai expansiv al lumii sonore clasice şi argumentul definitoriu pentru descătuşarea sonoră a următoarelor decenii de muzică romantică. Ultimul eveniment al lunii octombrie, concertul din data de 31 Octombrie de la ora 19.00, reprezintă o adevărată culminaţie a programelor cu destinaţie simfonică, seara Maestrului Horia Andreescu împlinind una din marile aşteptări ale ultimelor stagiuni; este o şansă extraordinară pentru audiţia marii partituri universale, la care îşi aduc contribuţia orchestra simfonică şi corul academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş: Concert vocal simfonic Ludwig van Beethoven - Simfonia a IX-a. Dirijor Horia Andreescu  . Solişti Irina Iordăchescu, Liliana Mattei Ciucă, Cristian Mogoşan, Marius Boloş

Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaş.


Joi 3 Octombrie 2013 ora 19.00

Medalion Ludwig van Beethoven
Dirijor Cristian George Neagu
Solist Sorin Dogariu

Program


Uvertura Coriolan op.62
Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 19
Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră op.73” Imperialul”


Alături de uvertura Coriolan şi clasicul Concert nr. 2, în si bemol major pentru pian şi orchestră, Concertul nr. 5 în mi bemol major, Imperialul, una dintre cele mai strălucitoare partituri ale perioadei mature de creaţie beethoveniană şi cel mai avangardist concert instrumental al începutului de secol XIX iniţiază luna octombrie a Filarmonicii.

În seara de 3 Octombrie, de la ora 19.00, în sala de concerte a palatului Cultural, un medalion Beethoven, creionat după reţetele audiţiilor clasice evidenţiază odată în plus darul extraordinar al „Titanului de la Bonn”, care l-a făcut să fie aclamat deopotrivă ca pianist virtuoz şi compozitor.

Programul realizat prin performanţă extraordinară a pianistului Sorin Dogariu, cel care şi-a asumat evenimente similare în stagiunile recente ale Filarmonicii, poartă amprenta dirijorală a lui Cristian George Neagu.


Joi 10 Octombrie 2013 ora 19.00

Medalion Wolfgang Amadeus Mozart
Dirijor Dorin Frandeş

Solistă Ekaterina Litvintseva - Rusia

Program

Uvertura la opera Răpirea din Serai

Wolfgang Amadeus Mozart Concertul în la major pentru pian şi orchestră K 414
Uvertura la opera Flautul fermecat

Concertul în mi bemol major pentru pian şi orchestră K. 271 Jeunehomme

Un concert dedicat în exclusivitate creaţiei mozartiene şi domeniilor preferate ale genialului clasic - opera şi muzica pentru pian - creionează cel de al doilea medalion al stagiunii 2013-2014, în seara de 10 Octombrie de la ora 19.00.

Sub bagheta dirijorului Dorin Frandeş, ansamblul simfonic se confruntă cu două dintre cele mai îndrăgite uverturi de spectacol mozartian, Răpirea din Serai şi Flautul fermecat şi un program de acompaniamente, două dintre cele mai geniale partituri destinate pianului concertant, apărute sub semnătura unuia dintre cei mai versaţi pianişti compozitori ai lumii.

Adevărate pietre de hotar ale literaturii muzicale clasice, Concertul în mi bemol major pentru pian şi orchestră „Jeunehomme” K. 271 şi Concertul în la major pentru pian şi orchestră K. 414 de Wolfgang Amadeus Mozart îmbină la superlativ performanţele pianistice ale Ekaterinei Litvintseva,  invitata din această săptămână a ansamblului simfonic. Ea se confruntă deopotrivă cu maturitatea clasică şi doza enormă de experimental a Concertului în mi bemol major - considerat pe bună dreptate de comentatori drept “Eroica lui Mozart” - dar şi cu tributul adus partiturilor vechilor maeştri germani, în paginile agreabilului K. 414.

Concertul de joi, de la ora 19.00 continuă seria evenimentelor de excepţie ale acestei toamne şi a valoroaselor conlucrări cu invitaţi de senzaţie, de peste hotare.

Joi 17 Octombrie 2013 ora 19.00

Concert simfonic

Dirijor Roberto Salvalaio - Italia
Pagini simfonice din opere italiene

Program


Giovanni Paisiello                                 Bărbierul din Sevilla - Uvertura             
Domenico Cimarosa                              Căsătoria secretă - Uvertura               
Gioacchino Rossini                                Domnul Bruschino - Uvertura                    
Gaetano Donizzetti                                Don Pasquale - Uvertura                        
Vincenzo Bellini                                   Norma - Uvertura                                   
Giuseppe Verdi                                     Vecerniile siciliene - Uvertura                 
Amilcare Ponchielli                              Gioconda - Dansul orelor                  
Ruggiero Leoncavallo                           Paiaţe - Intermezzo                              
Giacomo Puccini                                   Manon Lescaut - Intermezzo                   
Pietro Mascagni                                    Cavalleria Rusticana - Preludiu                



O seară sub semnul muzicii italiene, în care pentru prima oară sunt cuprinse uverturi de Giovanni Paisiello sau Domenico Cimarosa continuă linia evenimentelor de succes programate în luna octombrie la Filarmonică. În concertul simfonic al serii de Joi, 17 Octombrie 2013, opera, cel mai respectat şi venerat gen al creaţiei culte italiene cucereşte teritoriul pur simfonic prin cele mai frumoase introduceri şi intermezzi semnate de Rossini, Bellini, Mascagni, Donizetti, Verdi sau Puccini.
De la entuziasmantele exemple desprinse din bel canto-ul italian (Don Pasquale sau Norma), la numerele dramatice din operele de expresie veristă (Intermezzo-urile din Manon Lescaut sau Paiaţe), programul propus de dirijorul veneţian Roberto Salvalaio prospectează zone de repertoriu de extremă audienţă. Magia teatrală se regăseşte în numere sensibile de Puccini sau Leoncavallo dar şi în partituri favorite precum Uvertura la Vecerniile siciliene, Preludiul la Cavalleria Rusticana sau Dansul orelor, celebrul decupaj coregrafic al uneia dintre cele mai dramatice opere din întreaga istorie a genului: Gioconda de Amilcare Ponchielli.


Joi 24 Octombrie 2013 ora 19.00

Deschiderea Festivalului Toamna Muzicală Arădeană
Operă în concert
Rigoletto - Giuseppe Verdi
Dirijor Roberto Salvalaio - Italia
Distribuţie
Rigoletto Valentino Salvini - Italia
Ducele de Mantua - Fabio Buonocore - Italia
Gilda - Cristina Maria Oltean
Maddalena - Măriuca Popa
Sparafucile şi Contele de Monterone - Gelu Dobrea
Giovanna, Contesa de Ceprano şi Pajul - Diana Chirilă
Contele de Ceprano - Bogdan Ilisie
Marulo - David Buzgău
Borsa - Ioan Moţiu
Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaş

Unul din vârfurile vieţii concertistice ale actualei stagiuni muzicale se desfăşoară în perioada 24 Octombrie - 7 Noiembrie 2013, cea de-a doua ediţie a Festivalului Toamna muzicală arădeană, dedicată Centenarului Palatului Cultural din Arad debutând în forţă în seara de Joi, 24 Octombrie, la ora 19.00, cu partitura unuia dintre cele mai de succes spectacole scrise vreodată, Rigoletto de Giuseppe Verdi.
Versiunea în concert a partiturii verdiene, prezentată cu începere de la ora 19.00, de ansamblurile de scenă ale Filarmonicii, orchestra simfonică şi corul academic (pregătit de Robert Daniel Rădoiaş) se bucură de versiunea dirijorală a experimentatului Roberto Salvalaio şi de o distribuţie mixtă, italiano-română. Invitaţilor principali, baritonul Valentino Salvini (Rigoletto), tenorul Fabio Buonocore (Ducele de Mantua) şi soprana Cristina Maria Oltean (Gilda), li se alătură mezzosoprana Măriuca Popa (Maddalena), soprana Diana Chirilă (Giovanna, Contesa de Ceprano şi Pajul), basul Gelu Dobrea (Sparafucile şi Contele de Monterone) şi artiştii lirici arădeni, Bogdan Ilisie (Contele de Ceprano), David Buzgău (Marulo) şi Ioan Moţiu (Borsa).

„Subiectul cel mai extraordinar şi probabil cea mai mare dramă a lumii moderne“ a scris Verdi despre Le roi s’amuse a lui Victor Hugo, pe care a folosit-o ca subiect pentru opera sa, Rigoletto. Povestea muzicală a bufonului Ducelui de Mantua îşi are începuturile pe scena operei din Veneţia, în 1851, ca rod al colaborării dintre Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave, iar succesul ei imediat, o face ca şi astăzi să fie una dintre cele mai cântate opere ale lumii. Primul dintre titlurile trilogiei populare alături de Trubadurul şi Traviata, adevărată revelaţie a anilor 1851 -1853, Rigoletto este partitura care continuă experienţele noastre lirice, iniţiate în acest an cu ocazia bicentenarului Giuseppe Verdi.



Festivalul Toamna Muzicală Arădeană

Joi 31 Octombrie 2013 ora 19.00

Concert vocal simfonic

Ludwig van Beethoven - Simfonia a IX-a
Dirijor Horia Andreescu 
Solişti Irina Iordăchescu, Liliana Mattei Ciucă, Cristian Mogoşan, Marius Boloş
Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaş

Titlu de glorie al repertoriului apusean, capodoperă a anului 1824, înfrăţire a muzicii şi cuvântului, Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, rămâne reperul  cel mai expansiv al lumii sonore clasice şi argumentul definitoriu pentru descătuşarea sonoră a următoarelor decenii de muzică romantică.

Ultimul eveniment al lunii octombrie, concertul din data de 31 Octombrie de la ora 19.00, reprezintă o adevărată culminaţie a programelor cu destinaţie simfonică, seara Maestrului Horia Andreescu împlinind una din marile aşteptări ale ultimelor stagiuni; este o şansă extraordinară pentru audiţia marii partituri universale, la care îşi aduc contribuţia orchestra simfonică şi corul academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş.
Alegerea detaliilor şi integrarea vocii umane în structura simfoniei precum şi selectarea celor mai evocatoare strofe ale Odei bucuriei de Schiller au constituit argumentele predominante pentru succesul beethovenian, asimilarea cât mai convingătoare a vocii de către instrumental lăsându-se descoperită deopotrivă în ţesăturile corului mixt şi ale cvartetului solistic.

Distribuţia Simfoniei a IX-a îi readuce de această dată la Arad pe soprana Irina Iordăchescu, mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă, tenorul Cristian Mogoşan şi basul Marius Boloş.



Joi 3 Octombrie 2013 ora 19.00

Medalion Ludwig van Beethoven
Dirijor Cristian George Neagu
Solist Sorin Dogariu

Program

Uvertura Coriolan op.62
Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 19
Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră op.73” Imperialul”


Alături de uvertura Coriolan şi clasicul Concert nr. 2, în si bemol major pentru pian şi orchestră, Concertul nr. 5 în mi bemol major, Imperialul, una dintre cele mai strălucitoare partituri ale perioadei mature de creaţie beethoveniană şi cel mai avangardist concert instrumental al începutului de secol XIX iniţiază luna octombrie a Filarmonicii.

În seara de 3 Octombrie, de la ora 19.00, în sala de concerte a palatului Cultural, un medalion Beethoven, creionat după reţetele audiţiilor clasice evidenţiază odată în plus darul extraordinar al „Titanului de la Bonn”, care l-a făcut să fie aclamat deopotrivă ca pianist virtuoz şi compozitor.

Programul realizat prin performanţă extraordinară a pianistului Sorin Dogariu, cel care şi-a asumat evenimente similare în stagiunile recente ale Filarmonicii, poartă amprenta dirijorală a lui Cristian George Neagu.


Joi 10 Octombrie 2013 ora 19.00


Medalion Wolfgang Amadeus Mozart
Dirijor Dorin Frandeş
Solistă Ekaterina Litvintseva - Rusia

Program

Uvertura la opera Răpirea din Serai
Wolfgang Amadeus Mozart Concertul în la major pentru pian şi orchestră K 414
Uvertura la opera Flautul fermecat
Concertul în mi bemol major pentru pian şi orchestră K. 271 Jeunehomme

Un concert dedicat în exclusivitate creaţiei mozartiene şi domeniilor preferate ale genialului clasic - opera şi muzica pentru pian - creionează cel de al doilea medalion al stagiunii 2013-2014, în seara de 10 Octombrie de la ora 19.00.

Sub bagheta dirijorului Dorin Frandeş, ansamblul simfonic se confruntă cu două dintre cele mai îndrăgite uverturi de spectacol mozartian, Răpirea din Serai şi Flautul fermecat şi un program de acompaniamente, două dintre cele mai geniale partituri destinate pianului concertant, apărute sub semnătura unuia dintre cei mai versaţi pianişti compozitori ai lumii.

Adevărate pietre de hotar ale literaturii muzicale clasice, Concertul în mi bemol major pentru pian şi orchestră „Jeunehomme” K. 271 şi Concertul în la major pentru pian şi orchestră K. 414 de Wolfgang Amadeus Mozart îmbină la superlativ performanţele pianistice ale Ekaterinei Litvintseva,  invitata din această săptămână a ansamblului simfonic. Ea se confruntă deopotrivă cu maturitatea clasică şi doza enormă de experimental a Concertului în mi bemol major - considerat pe bună dreptate de comentatori drept “Eroica lui Mozart” - dar şi cu tributul adus partiturilor vechilor maeştri germani, în paginile agreabilului K. 414.

Concertul de joi, de la ora 19.00 continuă seria evenimentelor de excepţie ale acestei toamne şi a valoroaselor conlucrări cu invitaţi de senzaţie, de peste hotare.

Joi 17 Octombrie 2013 ora 19.00

Concert simfonic

Dirijor Roberto Salvalaio - Italia
Pagini simfonice din opere italiene
Program
Giovanni Paisiello                                 Bărbierul din Sevilla - Uvertura             
Domenico Cimarosa                              Căsătoria secretă - Uvertura               
Gioacchino Rossini                                Domnul Bruschino - Uvertura                    
Gaetano Donizzetti                                Don Pasquale - Uvertura                        
Vincenzo Bellini                                   Norma - Uvertura                                   
Giuseppe Verdi                                     Vecerniile siciliene - Uvertura                 
Amilcare Ponchielli                              Gioconda - Dansul orelor                  
Ruggiero Leoncavallo                           Paiaţe - Intermezzo                              
Giacomo Puccini                                   Manon Lescaut - Intermezzo                   
Pietro Mascagni                                    Cavalleria Rusticana - Preludiu                



O seară sub semnul muzicii italiene, în care pentru prima oară sunt cuprinse uverturi de Giovanni Paisiello sau Domenico Cimarosa continuă linia evenimentelor de succes programate în luna octombrie la Filarmonică. În concertul simfonic al serii de Joi, 17 Octombrie 2013, opera, cel mai respectat şi venerat gen al creaţiei culte italiene cucereşte teritoriul pur simfonic prin cele mai frumoase introduceri şi intermezzi semnate de Rossini, Bellini, Mascagni, Donizetti, Verdi sau Puccini.

De la entuziasmantele exemple desprinse din bel canto-ul italian (Don Pasquale sau Norma), la numerele dramatice din operele de expresie veristă (Intermezzo-urile din Manon Lescaut sau Paiaţe), programul propus de dirijorul veneţian Roberto Salvalaio prospectează zone de repertoriu de extremă audienţă. Magia teatrală se regăseşte în numere sensibile de Puccini sau Leoncavallo dar şi în partituri favorite precum Uvertura la Vecerniile siciliene, Preludiul la Cavalleria Rusticana sau Dansul orelor, celebrul decupaj coregrafic al uneia dintre cele mai dramatice opere din întreaga istorie a genului: Gioconda de Amilcare Ponchielli.


Joi 24 Octombrie 2013 ora 19.00

Deschiderea Festivalului Toamna Muzicală Arădeană

Operă în concert
Rigoletto - Giuseppe Verdi
Dirijor Roberto Salvalaio - Italia
Distribuţie
Rigoletto Valentino Salvini - Italia
Ducele de Mantua - Fabio Buonocore - Italia
Gilda - Cristina Maria Oltean
Maddalena - Măriuca Popa
Sparafucile şi Contele de Monterone - Gelu Dobrea
Giovanna, Contesa de Ceprano şi Pajul - Diana Chirilă
Contele de Ceprano - Bogdan Ilisie
Marulo - David Buzgău
Borsa - Ioan Moţiu
Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaş


Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro