Local

Investitorii rom?ni solicită scăderea contribuţiilor sociale pe salarii

02.10.2013 ⋅ 0 comentarii

Pe fondul cresterii alarmante a evaziunii fiscale, Consiliul Investitorilor Romani propune un set de masuri menite sa duca la o reechilibrare a balantei de plati la nivelul bugetului.

Consiliul Investitorilor Romani, organizatia antreprenorilor autohtoni infiintata in luna iunie a acestui an de catre omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme InterAgro propune un set de masuri fiscale menite sa duca la repornirea economiei romanesti. Printre acestea se numara revenirea cotei de TVA la 19 % (de la 24 %, in prezent), reducerea TVA la 9 % la carne si lapte, scaderea contributiilor sociale pe salarii si scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Acestea vor fi supuse dezbaterii publice, in cadrul unui eveniment ce va avea loc pe 9 octombrie, la Palatul Parlamentului, in prezenta autoritatilor si a celor mai importanti investitori romani.

Printre sustinatorii acestor masuri menite sa duca la dezmortirea economiei romanesti se numara si Valer Blidar, presedintele companiei ASTRA Vagoane Calatori S.A. si in acelasi timp membru in Consiliul Investitorilor Romani.

"Sustin dezbaterea temelor de pe ordinea de zi a Conferintei, deoarece consider ca prin activitatea sa, Consiliul Investitorilor Romani trebuie sa militeze pentru promovarea si sustinerea competentei in industrie, renuntarea la importuri, incurajarea producatorilor romani si acceptarea faptului ca, teoria conform careia tot ceea ce e strain e bun, este extrem de pagubitoare pentru tara."

Inca de la infiintarea Consiliului Investitorilor Romani, majoritatea antreprenorilor autohtoni au atras atentia asupra cresterii alarmante a evaziune fiscale, ca urmare a cresterii TVA, de la 19 % la 24 %. “Nu mai este un secret pentru nimeni ca majorarea TVA-ului la 24% nu a adus nici pe departe rezultate benefice economiei noastre, in schimb a generat o avalansa de efecte negative, culminand cu o crestere semnificativa  a evaziunii fiscale”, a declarat Radu Timis, proprietarul CrisTim si membru al Consiliului Investitorilor Romani.

Acesta considera astfel ca, procentul de 19% la TVA  poate aduce o reechilibrare a balantei de plati la nivelul bugetului, cresterea consumului si diminuarea evaziunii fiscale.

“ Atunci cand iti propui sa sustii economia tarii tale si implementezi programe integrate de sustinere, reglementare si control, TVA-ul nu mai este un procent intr-un bilant economic. El devine un vector de crestere economica; instrument de dezvoltare pentru Romania si sursa de venituri la nivel national”, a mai spus Timis.

Potrivit celui mai recent raport al Consiliului Fiscal, aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată la TVA, în timp ce contribuțiile sociale contribuie cu circa 24% la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de „muncă la negru” (salariaţi în economia subterană). “O reformă profundă a administrării taxelor şi impozitelor în România ţintită în direcţia creşterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesară”, se mentioneaza in raportul amintit.

“Poate cineva sa ne spuna cu cat ar fi crescut investitiile in Romania daca nu s-ar fi impozitat profitul reinvestit? Probabil ca nu! Cert este ca, in ultimii cinci ani, investițiile au scăzut constant si aceasta curba descendenta poate fi redirectionata daca sunt luate decizii politice oportuniste, benefice pentru economia noastra. Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit este visul oricarui antreprenor, o promisiune pe care ar trebui sa o onoreze  guvernantii nostri.”, a mai precizat proprietarul Cris Tim.

Radu Enache, presedintele companiei din domeniul hotelier Continental Hotels considera ca, pentru o activitate care este corecta si transparenta din punct de vedere al platii taxelor, costul salarial cu forta de munca reprezinta o “corvoada” sociala. “Contributiile sociale pe salarii, dincolo de faptul ca aproape egaleaza venitul net primit de un angajat, cu alte cuvinte aproape dubleaza cheltuiala angajatorului, cuprinde “dari” catre STAT care nu se reintorc in serviciile primite de la acesta”, a precizat Radu Enache, membru al Consiliului Investitorilor Romani. Acesta a dat exemplul contributiei de sanatate, de 10,7 %, care nu se intoarce sub nicio forma la salariati, tinand cont de situatia deplorabila a serviciilor de sanatate asigurate de stat si ineficienta administratiei. Iar potrivit acestuia, in aceeasi situatie se afla si contributia de pensie, de 31.3%.

Potrivit omului de afaceri, cheltuiala cu forta de munca a societatilor din grupul Continental Hotels se ridica la aproximativ 50 de milioane de lei / an si reprezinta circa  40%-55% din totalul veniturilor. “In acest context, competitia neloiala si necombatuta eficient, a pietei la negru, pune o presiune continua si majora pe profitabilitatea companiilor. Conduce la o fluctuatie mare de personal in care ponderea semnificativa o au plecarile la “concurenta” pe un salariu (la negru sau gri adica minimum pe economie + diferenta la negru) mai mare si cu impact semnificativ si direct in calitatea serviciilor oferite catre client”, a explicat Radu Enache.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro