Local

Primăria Arad visează că 5 mii de arădeni se vor plimba zilnic pe un Mureş navigabil legat de Timişoara

04.10.2013 ⋅ 0 comentarii

Un studiu privind transformarea Muresului in rau navigabil a fost comandat de Primaria Arad si a fost finalizat, urmand sa fie propus aprobarii consilierilor locali intr-o sedinta din luna noiembrie.

 Pana atunci, studiul a fost facut public de Primarie, care asteapta de la aradeni o reactie. Intentia municipalitatii este de a investi zece milioane de euro pentru a face Muresul navigabil pe un segment de 23 de kilometri. In afara de dragare si indiguire, pe traseul navigabil ar urma sa fie amenajate porturi. De asemenea, un scenariu din proiect prevedere ca zilnic 4800 de aradeni se vor plimba pe Mures pe lungimea navigabila facand astfel cat de rentabil noul mijloc de transport in comun: barca.

„Primaria municipiului Arad constientizeaza potentialul mare al raului Mures si doreste o dezvoltare a zonei adiacente, urmarind mai multe aspecte care vor sta la baza unei dezvoltari urbane durabile si competitive: reintroducerea navigatiei de sport/agrement si eventual transportul in comun, cresterea atractivitatii raului (terase, evenimente, picnic), vitalizarea malurilor Muresului, valorificare superioara a spatiilor verzi existente, cum ar fi Parcul Europa, Parcul Eminescu, Parcul Copiilor”, se arata in studiul intocmit.

In viziunea Primariei, aceasta investitie ar fi un prim pas spre crearea unei legaturi navigabile intre Arad si Timisoara, care ar putea da un implus economiei regionale, prin faptul ca transportul de marfuri sau de pasageri ar fi mai ieftin.

“Pana in prezent, au existat preocupari de realizare a unui canal care sa uneasca canalul Bega cu raul Mures, fara insa a se face un studiu aprofundat in acest sens”, se arata in studiul care mentioneaza si varianta de traseu pentru canalul navigabil: aval ecluza Sanmihaiul Roman - amonte Beregsaul Mare - Bega veche - Biled – Varias - Periam port pe Mures.

Primarul Gheorghe Falca s-a referit, astazi, la acest subiect intr-o conferinta de presa, spunand ca mizeaza pe o colaborare buna cu Apele Romane pentru ca lucrarile sa inceapa in urmatorii ani.

Muncipalitatea spera ca banii pentru proiect vor fi obtinuti de la Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria 2014-2020, desi in proiectul de hotarare se mentioneaza “bugetul de stat” si alte surse.

Sursa: Observator.info

Autor: stirileprotv.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro