Aradul are doar 27 de fermieri ecologici
09.10.2013 ⋅ 0 comentarii
Mii de euro şi doar câţiva doritori! Rigorile legii dar poate şi producţia mai slab cantitativă îi determină pe marea majoritate a fermierilor din Arad să ocolească agrocultura eco! Puţini sunt cei, care au ales să pună pe primul loc, calitatea produsului pe care îi oferă spre comercializare! Anual zeci de mii de euro, bani europeni rămân nefolosiţi, pentru că fermierii români sunt lipsiţi de interes.
La Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Arad se pot depune cereri pentru solicitarea ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole din sistemul de agricultură ecologică care se află în perioa da de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică. Numărul celor care iau calea agriculturii eco, este aproape egal zero. De-a lungul anilor, şi nu sunt puţini, doar câţiva fermieri din Arad se pot mândri că au trecut de la agricultura clasică la cea ecologică. Agricultura bio, de exemplu, e în mare vogă în Occident. Cei care se ocupă de alimentele bio foarte sănătoase de altfel, fac averi uriaşe. La noi însă, agricultura ecologica nu e încurajată deloc, sau nu e înţeleasă aşa cum trebuie. “Este destul de timidă această formă de solicitare a sprijinului, anul trecut am avut 27 de solicitări, 25 pentru cereale, una pentru bovine şi caprine şi o persoană a solicitat pentru familie de albine”, a declarat Liviu Buta, şef serviciu APIA Arad.
Consumăm de trei ori mai puţine produse bio decât media europeană şi de cinci ori mai puţine decât Germania. Toate produsele bio sunt făcute din ingrediente curate, aşa cum le-a lăsat natura, fără intervenţia chimiei alimentare sau a vreunei industrii dornice de profit. Aici intervine nemulţumirea, profitul în urma agriculturii eco nu e la fel de spectaculos ca şi în cazul agriculturii clasice.
Exemplu de la străini!
Ar trebui să învăţăm de la străini, care au venit la noi în ţară pentru a muncii pămân turile româneşti. Christian Haeni, inginer agronom de meserie, a venit din El veţia hotărât să facă agricultură ecologică în România şi a reuşit. Acum deţine o fermă Bio în localitatea Firiteaz şi lucrează peste 800 de hectare de teren. “Noi vrem să producem alimente sănătoase, am observat boli, care apar în ultimii ani şi nu ştim de unde şi credem că alimentaţia este o sursă importantă de sănătate” a povestit Christian Haeni, proprietar fermă Bio. Deţine peste 800 de hectare care sunt lucrate la capacitate maximă. Pentru că nimic nu este mecanizat, producţia bio este mai mică cu 50%. ,,Nu învârtim aşa mulţi bani, dar rămânem cu mai mulţi în buzunar, în cazul nostru, noi asigurăm fertilizarea solului prin rotaţia culturilor, la noi se cultivă doi ani trifoi, după care 3 ani cereale, ceea ce înseamnă că noi în acei doi ani de cultură de trifoi, nu câştigăm bani, dar câştigăm un sol mai productiv pentru următoarea recoltă” a spus Christian Haeni, proprietar fermă Bio. Pentru acest program de agricultură eco se dau subvenţii de la Uninea Europeană şi nu sunt de neglijat. 162 de euro primesc fermierii pentru culturile agricole, 335 de euro pentru legume şi cartofi, 393 pentru livezi şi vie, 270 de euro, pentru plante medicinale pentru fiecare hectar în parte.
In România, sunt înregistraţi în prezent peste 3500 de producători bio, iar suprafaţa totală a culturilor ecologice a crescut de peste 10 ori din anul 2000 până în prezent. Chiar şi aşa, lucrurile se mişcă încet. Lucru rile trebuie văzute puţin altfel este de părere fermierul elveţian, “condiţiile din Ro mânia sunt foarte bune pentru agricultură ecologică, pământ este sufiecient produsele sunt mai bune şi mai bine plătite. În următorii 10 ani trebuie să lucrăm mult, să investim în România în procesare, să nu mai producem cereale pentru export, să le produce, aici şi să le exportăm ca produse finite să rămână mai mulţi bani în ţară”. La sfârşitul anului trecut fermierii români creşteau în sistem ecologic aproa pe 90.000 de animale. Şi totuşi, producem încă prea puţin. O nişă cu potenţial pe care ro mânii încă o ocolesc. Iar dorinţa de a trăi sănătos riscă să pară de cele mai multe ori un simplu moft.
Sursa: Observator.info
Autor: Ziarul Aradul ⋅