Toamna Muzicală Arădeană vă aştepată luni la o ?nt?lnire muzicală extraordinară Recital de pian ? Adrian Suciu
01.11.2013 ⋅ 0 comentarii
În penultima seară a Festivalului Toamna Muzicală Arădeană, luni, 4 noiembrie 2013, la ora 19.00, Filarmonica de Stat Arad vă invită la o întâlnire extraordinară cu parafraze de concert pe teme din Trubadurul, Rigoletto (Franz Liszt/, Giuseppe Verdi), Lohengrin, Tristan şi Isolda (Franz Liszt/, Richard Wagner), Don Giovanni (Franz Liszt/, Wolfgang Amadeus Mozart) sau Cavalerul rozelor (Adrian Suciu, /Richard Strauss) dar şi cu metaforele sonore din Morarul şi pârâul, penultimul şi cel mai profund dintre liedurile celui mai celebru ciclu de Franz Schubert, „Frumoasa morăriţă”. Invitatul serii este pianistul Adrian Suciu (Austria)
De-a lungul lungii sale cariere Franz Liszt nu a compus doar lucrări originale pentru pian, ci şi un număr de peste 60 de partituri bazate pe cele mai populare opere ale timpului. Le-a împărţit în parafraze şi transcripţii şi a tradus şi păstrat în „cutia de rezonanţă” a pianului farmecul vocii şi al sunetului orchestral. „Simbol de cultură şi rafinament, pianul şi literatura de salon a secolului al XIX-lea se redescoperă în ţesutul sonor al recitalului lui Adrian Suciu, care îi omagiază la rândul său pe marii aniversaţi ai anului 2013, Giuseppe Verdi şi Richard Wagner, dar adaugă pe lista de favorite şi numele genialilor Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert sau Richard Strauss.” – Dr. Alin Văcean – Managerul Filarmonicii de Stat Arad
Portret – Adrian Suciu
Născut în anul 1983 la Timişoara, Adrian Suciu şi-a început încă de la vârsta de 16 ani studiile la Universitatea de Muzică Mozarteum din Salzburg, absolvind summa cum laudae în anul 2005, secţia de pian (gradul academic Master of Arts M.A.) la clasa Prof. Cordelia Höfer-Teutsch. În acelaşi an a fost bursier Yamaha la Accademia musicale di Firenze, la clasa renumitului pianist Lazar Berman.
La aceeaşi universitate renumită şi-a continuat pregătirea muzicală prin studii în cadrul secţiilor dirijat orchestră (Prof. Dennis Russel-Davies), dirijat coral (Prof. Albert Anglberger), orgă şi muzica gregorian[ (Prof. Hans Joseph Knaust). A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Prof. Gabriel Amiraş (Trossingen/Germania), Klaus von Wildemann (directorul de studii muzicale al Operei de Stat din München) şi al maestrului Cristian Badea (dirijat).
Adrian Suciu a colaborat ca maestru corepetitor şi dirijor asistent la festivalurile: Tiroler Festspiele Erl/Austria, Festwochen für Alte Musik - Innsbruck, Chiemgauer Festspiele şi Europäische Wochen Passau/Germania sau Salzburger Festpsiele, asistând dirijori ca Ivor Bolton, Hans Graf, Gustav Kuhn, Leo Hussain, Fabio Luisi, etc. A fost angajat ca maestru corepetitor şi dirijor asistent la Teatrele de stat din Fürth şi Passau/Germania, iar la teatrul de stat din Salzburg ca şi colaborator permanent. De asemenea este colaborator permanent al academiei de vară din cadrul Universităţii Mozarteum şi al cursurilor de măiestrie din cadrul Săptămânilor academice europene, Montepulciano/Italia. În calitate de pianist acompaniator a colaborat cu artişti lirici de renume mondial precum: Francisco Araiza, Kurt Rydl, Robert Hale, Barbara Bonney, Edith Mathis, Grace Bumbry, Diana Damrau etc.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅