Local

Final al Toamnei Muzicale Arădene sub semnul lui Wagner

07.11.2013 ⋅ 0 comentarii

Cu o tematică principală a marilor aniversaţi ai anului 2013 - Giuseppe Verdi şi Richard Wagner, Festivalul Toamna muzicală Arădeană se încheie cu un medalion dedicat celui din urmă. În seara de 7 noiembrie, de la ora 19.00, pagini strălucitoare de operă wagneriană sunt evocate prin numere dedicate fie vocii de tenor, fie corului, în tripla formulă cunoscută - coruri de femei, coruri masculine şi numere mixte - sau decupajelor orchestrale, protagoniştii serii fiind orchestra simfonică şi corul academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş, dirijorul Dorin Frandeş şi oaspetele invitat, tenorul Cristian Mogoşan.

Programul se concentrează asupra spectacolelor “clasice” ale anilor 1840 –1850 - Olandezul zburător (1843), Tannhäuser (1845) şi Lohengrin (1850) dar adaugă şi numere din Walkiria(1856) şi Amurgul zeilor (1874), două dintre operele colosalei tetralogii Inelul Nibelungilor, propunând o reluare a unor momente de intensă strălucire precum Marşul nupţial din (Lohengrin) sau Corul nobililor şi al cavalerilor din Tannhäuser dar şi a unor numere de mare virtuozitate de ansamblu precum corul torcătoarelor sau acela al marinarilor norvegieni din Olandezul zburător. – Dr. Alin Văcean – Managerul Filarmonicii de Stat Arad

Nou abordate în repertoriul de scenă al orchestrei simfonice, acompaniamentele ariilor de tenor din Lohengrin (In fernem Land sau Mein lieber Schwan), Olandezul zburător (Willst jenes Tags) şi Walkiria (Ein Schwert verhiess mir der Vater) dar şi impresionantele numere simfonice din tetralogie - Moartea lui Siegfried şi Marş funebru (Amurgul zeilor) şi Cavalcada Walkiriilor (Walkiria) certifică încă o dată calităţile teatrale ale muzicii wagneriene şi colosalele structuri sonore, care înveşmântează la modul ideal trăiri, emoţii, pasiuni.

Portret – Dorin Frandeş

Dorin Frandeş a absolvit Liceul de muzică din Cluj Napoca şi a urmat cursurile Academiei de muzică ”Gheorghe Dima”, studiind la clasa de pian a profesorului Harald Enghiurliu şi la aceea de dirijat orchestră a maestrului Emil Simon.

În timpul anilor de studii a urmat cursurile de vară ale dirijorului Arwid Jahnson (St. Petersburg, Rusia) organizate de Academia de muzică “Franz Liszt” din Weimar şi a participat la numeroase festivaluri pentru tineri dirijori de orchestră organizate de Colegiul criticilor şi muzicologilor din România.

În 1971 a devenit dirijor permanent al orchestrei simfonice din Sibiu şi a fondat în acelaşi an Orchestra de cameră Ars Cedonica.
Din 1987 este dirijorul permanent al orchestrei simfonice din Arad iar în perioada 1992 - 2007 a ocupat postul de director al instituţiei. A susţinut numeroase concerte vocal simfonice, simfonice şi educative pentru publicul oraşului Arad şi peste hotare (Ungaria, Germania, Elveţia, Austria, Serbia, Italia, SUA şi Taiwan).

În 1989 a realizat primul său disc în colaborare cu Casa de discuri Electrecord.

De-a lungul activităţii sale dirijorale, Dorin Frandeş a semnat un număr mare de înregistrări speciale pentru posturile naţionale de radio şi televiziune, cu lucrări din repertoriul universal şi românesc.

Dirijorul este invitat cu regularitate de orchestrele simfonice şi ansamblurile de operă din România.

Ca profesor asociat, a predat muzica la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” şi la Facultatea de Teologie Penticostală din Arad, dirijat coral şi orchestraţie la Institutul Biblic Emanuel din Oradea, iar în perioada 1999 – 2000 şi 2002-2003 a condus clasa de orchestră a Facultăţii de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

În 2002 Dorin Frandeş şi-a obţinut doctoratul la Academia de muzică ”Gheorghe Dima” cu teza “ Galaxia Edison Marconi – Modificări ale sonosferei în urma implicării efectelor curentului electric”.

În 1998 a fost declarat „Omul anului” de către un institut de specialitate din Marea Britanie.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro