Minorii pot presta activități necalificate cu caracter ocazional
11.11.2013 ⋅ 0 comentarii
Modificări importante privind exercitatea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Actul normativ mai sus menţionat aduce câteva noutăți. În primul rând, se extinde categoria de persoane care pot folosi zilieri. Potrivit legii beneficiarul de lucrări poate fi, pe lângă persoana juridică, şi persoana fizică, persoana fizică autorizată şi, de asemenea, întreprinzătorul persoană fizică, titular al întreprinderii individuale, întreprinderii familiale, pentru care zilierul execută activităţi necalificate cu caracter ocazional. De asemenea, prin excepţie, minorul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate dezvoltarea şi sănătatea personală. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână şi nu va efectua activitate în timpul nopţii. Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfăşurarea unor activităţi în beneficiul unui terţ;
Plata remuneraţiei zilierului se poate realiza fie la sfârşitul fiecărei zile de lucru, fie, potrivit noilor modificări, la sfârşitul însă numai cu acordul scris al părţilor. „Se pot presta activităţi cu caracter ocazional în următoarele domenii: agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultură, exclusiv exploatări forestiere, piscicultură şi acvacultură, pomicultură şi viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri”, declară Florina Higioșan, purtător de cuvânt al ITM Arad.
În plus, activităţile de manipulare mărfuri şi activităţile de curăţenie şi întreţinere se prestează numai în domeniile de activitate mai sus enunţate. „Prin Legea 277/2013 se instituie şi primele măsuri mai concrete cu privire la protecţia muncii. Astfel, beneficiarul va instrui zilierul cu privire la riscurile şi pericolele la care poate fi expus în desfăşurarea activităţii, înainte de începerea efectivă a activităţii. Instruirea se va consemna în fişa de instruire colectivă utilizându-se modelul din anexa 12 la normele de aplicare a Legii 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă”, concluzionează Florina Higioșan.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅