Valer Blidar ? cel mai bogat arădean!
14.11.2013 ⋅ 0 comentarii
* În top 100 se regăseşte încă un arădean, Alexandru Bercea, fondatorul grupului Bermo. Alţi trei arădeni, Raul Bălănescu, Otavian Iovănuţ şi Sandu Ion se clasează între primii 300
Cunoscuta revistă Forbes, o autoritate în domeniul economiei, a elaborat topul celor mai bogaţi 500 de români. Potrivit clasamentului realizat de Forbes, cel mai bogat arădean este omul de afaceri Valer Blidar, proprietarul grupului de firme Astra Vagoane Călători SA. În top 100 se regăseşte încă un arădean, Alexandru Bercea, fondatorul grupului Codlea. Alţi trei arădeni, Raul Bălănescu, Octavian Iovănuţ şi Sandu Ion se clasează între primii 300.
Valer Blidar se regăseşte pe poziţia a 38-a a clasamentului, la egalitate cu Iulian Dascălu (proprietarul lanţului de magazine Iulius Mall, cel mai mare dezvoltator şi operator român de centre comerciale de tip mall), Dragoş Bâlteanu (preşedintele Consiliului de Administraţie SIF Banat-Crişana, investitor în imobiliare, energie şi turism), Eli Davidai (investitor în industrie, software, bunuri de larg consum). Cu o poziţie înaintea acestora se găseşte Regele Mihai, a cărui avere o sporesc 18.200 de hectare de păduri, închirierea castelelor Peleş şi Pelişor şi castelul de la Săvârşin.
Pe primul loc în topul Forbes al miliardarilor se află omul de afaceri Ioan Niculae (59 de ani), cu o avere estimată la 1,1 miliarde de euro. Niculae este mare investitor în chimie, agricultură, energie şi turism. Este proprietarul clubului de fotbal Astra Giurgiu.
Pe poziţia secundă, cu o avere de 950 de milioane de euro, este Dan Grigore Adamescu, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri români, investitor în centre comerciale, afaceri imobiliare, asigurări, media şi energie. Este proprietarul ziarelor România Liberă şi Academia Caţavencu, şi susţinătorul clubului de fotbal Oţelul Galaţi.
Pe locul trei al topului miliardarilor se clasează Frank Timiş (49 de ani), cu averea estimată la 850 de milioane de euro. Timiş a investit în extracţie de petrol şi minereuri, dar şi produse farmaceutice. Presa africană l-a numit “împăratul Africii de Vest”, având în vedere că marile afaceri ale lui Frank Timiş se derulează cu precădere în Africa.
În top 10 se mai regăsesc: Ion Ţiriac (850 milioane de euro), Veronica Guşă de Drăgan (550 de milioane de euro), Gabriel Comănescu (500 de milioane de euro), Ovidiu Tender (400 de milioane de euro), Zoltan Teszari (370 de milioane de euro), fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl (360 de milioane de euro).
Pentru comparaţie, la nivel mondial averea celui mai bogat om (Bill Gates) este de 72 de miliarde de dolari.
Iată, în continuare, un extras din revista Forbes privind arădenii din topul miliardarilor, completat cu câteva precizări ale noastre!
Valer Blidar
Afacerile Astra Vagoane Călători, cel mai mare producător de vagoane de pe piaţa locală, sunt în creştere datorită livrărilor care urmează să fie făcute în acest an, şi care vor duce la o creştere spectaculoasă a cifrei de afaceri. Valer Blidar continuă să facă investiţii serioase în fabricile româneşti. „În ultimii trei ani am realizat două fabrici de tramvaie, una la Arad şi una la Bucureşti în asociere cu RATB-URAC (Uzina de Reparaţii „Atelierele Centrale” din cadrul Regiei Autonome de Transport), valoarea aproximativă fiind de circa 15 milioane de euro. În prezent avem în plan un nou proiect a cărui valoare se ridică la 5 milioane de euro”, spune Valer Blidar.
Valer Blidar face afaceri în domeniul producţiei de 23 de ani şi nu se vede făcând altceva, dar îşi aminteşte cu drag că a câştigat primii bani la vârsta de 14 ani, în vacanţa de vară, muncind la un depozit de buşteni, bani pe care i-a „investit” într-un ceas de mână.
La Arad, deţine fabrica Astra Vagoane Călători, fabrica de tramvaie, Centrul Media West care înglobează televiziunea West TV şi ziarul Aradul, firma de protecţie Arcons, o bună parte din staţiunea Moneasa şi dreptul de exploatare a apelor mezzotermale din staţiune, Banca Comercială Feroviara, şi alte active. Banca Feroviara este una dintre puţinele instituţii de credit cu capital privat majoritar românesc din sistemul bancar local.
Pasiunile lui sunt călătoriile şi şahul.
Alexandru Bercea
Alexandru Bercea este acţionarul majoritar al Grupului Bermo şi va prelua cel mai probabil acţiunile cofondatorului Bermo Group, Valentin Morar, care a decis în vara acestui an să iasă din acţionariatul companiei.
Bermo Goup, cu afaceri de peste un milion de euro anul trecut, are în plan construcţia a 50 de apartamente în Braşov, alături de UTA Arad, Imotrust Arad, Ared Arad şi Laicom Invest. Compania face parte din grupul de firme Codela, controlat de familia Bercea. În ultimii cinci ani, familia Bercea a finalizat şi vândut aproximativ 1 000 de apartamente.
Alexandru Bercea a cumpărat la Arad fabrica UTA, unde a construit un parc industrial şi o zonă de locuinţe, dar şi serele, unde are proiectat un nou cartier de vile. În planul său intră şi realizarea celui mai înalt bloc din Arad, în zona centrală a oraşului, în proximitatea poştei. Planul acesta a fost însă amânat din cauza crizei financiare.
În ultimii ani, Alexandru Bercea a petrecut mult timp în Franţa, unde şi-a cumpărat o proprietate la Nisa, pe Coasta de Azur.
Raul Bălănescu
Raul Bălănescu a pus bazele grupului de firme Agrirom imediat după Revoluţie, şi a dezvoltat-o într-una dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa naţională. A fost inginer la întreprinderea de transport în comun din Arad, până în 1989. Doi ani mai târziu, pentru a se putea lansa în afaceri, a luat un credit pentru care a girat cu apartamentul.
Revista Forbes scrie că Raul Bălănescu a început prin a importa făină din Ungaria, încetul cu încetul businessul a evoluat, iar azi se mândreşte că Agrirom exportă produse „made in România” spre Ungaria, unde compania şi-a deschis un sediu, Agrirom Hungary. În ultimii trei ani a investit circa 1,2 milioane de euro pe an în dezvoltare şi extinderea companiei.
În acest an, Agrirom va finaliza cel mai mare centru din vestul României pentru materii prime necesare agriculturii precum şi a unor servicii de consultanţă, asigurare şi finanţareîn acest domeniu. Centrul se va întinde pe o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi. Raul Bălănescu are în plan extinderea portofoliului de branduri proprii pe produse oleaginoase, conserve de peşte şi peşte congelat. Unul dintre cele mai cunoscute branduri ale companiei, Gardena, deţinea la finele primului trimestru din acest an o cotă de 14,7% din piaţa legumelor congelate.
Forbes notează faptul că Agrirom a înregistrat anul trecut afaceri de peste 82 milioane de euro, în creştere cu 8% faţă de 2011. Pe de altă parte, însă, Azoma, membră a grupului de firme, producător de structuri metalice pentru construcţii, a înregistrat anul trecut pierderi.
Octavian Iovănuţ
Omul de afaceri arădean Octavian Iovănuţ deţine şi conduce compania Metalcomp International S.R.L., fondată în 1998. Sediul companiei este pe strada Câmpul Liniştii. Compania a avut o cifră de afaceri de aproximativ 22 de milioane de euro în 2012, în creştere cu cinci milioane faţă de anul precedent, şi un profit net de 3 milioane de euro, dublu faţă de 2011. Cu peste 200 de angajaţi, Metalcomp International S.R.L colectează şi reciclează deşeuri şi resturi metalice feroase şi neferoase, hârtie, carton, plastic.
Pasiunea lui Octavian Iovănuţ sunt maşinile. Unele dintre cele mai spectaculoase autoturisme care rulează la Arad sunt în portofoliul său, de la maşini de lux la maşini de curse. Deşi este extrem de bine cotat financiar, Octavian Iovănuţ rămâne totuşi o prezenţă discretă în spaţiul public arădean. El susţine financiar un club sportiv cu performanţe în domeniul sporturilor de contact.
Sandu Ion
Conduce compania PAB România, cu o cifră de afaceri care a depăşit 28 de milioane de euro în 2012. Estimează că averea sa a crescut cu 3 milioane de euro în ultimele 12 luni, iar profitul realizat în 2012 este sub un milion de euro.
A câştigat prima sumă semnificativă din business în anul 2000. Acela a fost momentul în care „am simţit pentru prima dată cum este cu adevărat posibil să reuşesc”, după cum declară miliardarul. Principalele sale dificultăţi pe piaţa din România au fost reprezentate de reticenţa manifestată atât de constructori, cât şi de beneficiari faţă de constructori, cât şi de beneficiari faţă de materialele pe care le promova. Sandu Ion a realizat investiţii pentru compania Metro şi alte mari multinaţionale, care l-au plasat pe primele poziţii ale topului celor mai bogaţi arădeni, şi pe un loc onorabil la nivel naţional.
El este noul preşedinte al Federaţiei Naţionale de Atletism. A înfiinţat primul club privat de atletism, cu care a dus în 2004 şase sportivi la Olimpiada de la Atena.
Omul de afaceri a investit sume importante şi în fotbal, a fost patronul clubului UTA. În ultimii ani finanţează clubul Gloria Arad, cel mai vechi club de fotbal din Arad, care şi-a sărbătorit anul acesta centenarul.
Sursa: Observator.info
Autor: Ziarul Aradul ⋅