O șansă istorică pentru Arad și Timișoara
18.11.2013 ⋅ 0 comentarii
La Hotel Intercontinental din București, primarii municipiilor Arad și Timișoara vor prezenta astăzi, de la ora 16, strategia de dezvoltare a orașelor lor. Este un prilej important să aflăm cum gândesc oamenii care gestionează două dintre județele din top 5 al exportatorilor din România. Timișul este pe locul trei, Aradul pe locul 4 în acest clasament, municipiile reședință de județ având cea mai mare pondere a producției industriale la nivel județean. Potrivit ultimei statistici oficiale, judeţele Timiş, cu 1,85 miliarde euro (7,84% din total), și Arad, cu 1,17 miliarde euro (4,94% din total), sunt printre cele mai mari exportatoare din țară.
Cu un astfel de potențial și ținând cont de factorul geografic, de faptul că între cele două distanța pe autostradă este de 35 de kilometri, având în vedere întrepătrunderea educațională (studenți arădeni la universități din Timișoara, ce-i drept, mai mulți timișoreni la universități din Arad), legăturile comerciale, infrastructura bună și oportunitățile în relația cu investitorii, este greu de crezut că strategiile reale, corecte de dezvoltare a celor două municipii pot face abstracție de vecinătatea fiecăruia dintre ele și de factorii enumerați mai sus. Aradul și Timișoara sunt legate geografic, economic, chiar dacă istoric există rivalități care, evaluate cu mintea lucidă, sunt însă mai degrabă mici orgolii, frustrări inutile sau aroganțe prostești, de oricare parte.
Gheorghe Falcă și Nicolae Robu au șansa istorică de a se solidariza într-un demers care poate aduce mai multă bunăstare în vestul României. Polul de dezvoltare Arad-Timișoara nu mai este o fantezie, în contextul regionalizării. Dacă instituțional se produce o concentrare în această zonă, ar fi firesc ca ea să fie urmată de o strategie economică. Trebuie să vedem dincolo de ambițiile locale; contează mai puțin cine va fi vioara întâi și cine va fi vioara a doua, de vreme ce de câștigat am avea cu toții. Aradul și Timișoara pot da tonul în lepădarea de zicătoarea care concentrează esența stupidității românești: „Să moară capra vecinului”; să schimbăm mesajul în „Să trăiască mai bine și capra vecinului”, pentru că este în interesul tuturor!
Viitorul Aradului și al Timișoarei poate fi conceput, astăzi, numai împreună. Doar cei mai obtuzi dintre noi, pasionați de izolare până la limita fanatismului, fac abstracție de această realitate. Aradul și Timișoara au șansa să depășească faza de concurenți și să devină parteneri; cu forțele unite, devin al doilea cel mai dezvoltat pol al României și dobândesc argumente solide pentru continuarea creșterii, într-o perioadă (poate nu foarte îndepărtată) când va trebui să regândim strategia industrială zonală și să căutăm să suplinim plecările pe alte piețe ale unor mari angajatori multinaționali. Viitorul Aradului și al Timișoarei stă în unitate – nu administrativă, nu teritorială (deși regionalizarea le va aduce mult mai aproape din acest punct de vedere) ci de strategie. Recunoașterea acestei situații înseamnă timp câștigat pentru elaborarea unui proiect comun, iar timpul câștigat înseamnă beneficii suplimentare. Iată de ce este importantă întâlnirea de astăzi, de la București, și mesajul susținut de cei doi primari, care au șansa istorică să treacă peste orgoliile rurale și să ne așeze la masa dialogului constructiv.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅