Micii ceramişti susţinători ai turismului religios
25.11.2013 ⋅ 0 comentarii
Elevii cercului de ceramică, din cadrul Palatului Copiilor Arad (PCA), au fost incluşi în Proiectul European Transfrontalier pentru dezvoltarea turismului religios. În acest sens micii artişti au participant recent, alături de alţi 40 de elevi, de la alte şcoli, la ateliere de pictură şi olărit, organizate în Arad şi Ungaria. Din partea cercului de ceramică au participat 12 copii: „Implicarea noastră a constat în realizarea de workshopuri, în Arad, la Cuvejdia şi Mânăstirea Feredeu, iar în Ungaria, la Liceul Nicolae Balcescu (Gyula) şi Micherechi, localitate de lângă graniţă, cu populaţie majoritar românească. Copiii au pictat şi modelat icoane, au învăţat tehnici şi metodele noi de lucru, au aflat informaţii despre personalităţi religioase. A fost o experienţă nouă, dar foarte plăcută ”, a spus Ecaterina Gerold, prof. Coord. Cerc ceramică PCA. Un mare aport l-a avut şi fostul profesor Artimon Corneliu, a cărui experienţă de 40 de ani de muncă în domeniu, la PCA, s-a reflectat în ajutorul dat la la acest proiect.
Expoziţie de sărbători
Printre temele stabilite la workshopuri se numără „Maica Domnului, ocrotitoarea copiilor”, Craciunul- Sărbătoarea Naşterii Domnului”, „Paştele” şi „Sfinţii Eroi”. Cele mai bune lucrări vor fi expuse, de sărbători, în biserica Parohiei Arad Micălaca Veche II şi la Catedrala Episcopala din Gyula, în luna februarie, după ce se va termina restaurararea lăcaşului. Prin această activitate s-a avut în vedere oglindirea, prin artă, a Maicii Domnului, a sfinţilor şi a marilor sărbători, în sufletul copiilor. Pe lângă scopul creativ, copiii au socializat, au legat prietenii, au aflat mai multe despre viaţa monahală şi au vizitat monumente importante, atât din Arad cât şi din ţara vecină.
Proiectul European Transfrontalier pentru dezvoltarea turismului religios este un parteneriat între Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, în calitate de aplicat principal, Fundaţia pentru Dezvoltarea Localităţii Otlaca Pustă (Pusztaottlaka), din partea ungară şi Arhiepiscopia Aradului, iar perioada de desfăşurare este între 1 aprilie 2012 şi 31 martie 2014.
Sursa: Observator.info
Autor: Manuela Codrean ⋅