Local

Nicolae Ioţcu: Din decembrie, Aradul va concura la operaţii pe inimă Timişoara, Szeged şi Debrecen!

26.11.2013 ⋅ 0 comentarii

Zilele următoare Aradul va contabiliza încă o realizare excepţională în domeniul medical. Este vorba despre o nouă secţie care se va deschide la Spitalul Judeţean: cardiologia intervenţională! „Suntem în grafic cu această investiţie, chiar dacă sună rece acest cuvânt. Niciun termen nu a fost depăşit, în ceea ce priveşte promisiunea noastră de a avea o secţie de cardiologie intervenţională la Arad, o realizare de la care aşteptăm multe – în primul rând, o schimbare în bine pentru pacienţii bolnavi de inimă care se vor putea trata acasă, reducând enorm cheltuielile de până acum” – spune N. Ioţcu.

Proiectul este realizat în parteneriat public-privat, căci Consiliul Judeţean nu a avut suma de un milion de euro disponibilă pentru dotarea secţiei în doar câteva luni de zile. Spitalul Judeţean, pe de altă parte, nu deţine în momentul de faţă medicii calificaţi care să realizeze acest tip de operaţii, de aceea era necesară, odată în plus, asocierea.

Ce va însemna această asociere, de fapt?

1.Aducerea la Arad a celui mai modern angiograf din România

2.Aducerea la Arad a unei echipe medicale care rivalizează în competenţă cu orice există în regiune, inclusiv estul Ungariei, pe acest domeniu

3.deschiderea acestei secţii de chirugie intervenţională

4.modernizarea secţiei de recuperare în urma operaţiilor pe cord, la standarde de ultimă generaţie


Genul de intervenţii care se vor realiza la Spitalul Judeţean din Arad sunt cele pentru care unii pacienţi se deplasează azi la Timişoara, Szeged, Cluj, Debrecen. Conex acestor servicii se reduc costurile pentru întreaga familie, pentru că atunci când însoţeşti pacientul se creează cheltuieli de deplasare, de cazare pentru aparţinători. Toate aceste costuri vor fi eliminate. În plus, apare şi un beneficiu de timp, în sensul realizării mult mai rapide a intervenţiei chirurgicale, fiind de notorietate faptul că viteza de reacţie este esenţială şi poate salva viaţa în cazul unui infarct.

Am aflat, pe surse, că este posibil chiar ca sumele plătite de arădeni pentru operaţiile pe cord să fie mult mai mici decât cele achitate de alţi pacienţi care se vor opera aici, dar această chestiune este încă în discuţie şi va fi decisă zilele viitoare. Cum ar fi posibil? Nicolae Ioţcu spune că fie printr-o subvenţie acordată de Consiliul Judeţean, fie printr-un acord cu firma care susţine secţia de cardiologie intervenţională. „Insist pentru asta, îmi doresc foarte mult ca arădenii să beneficieze de un tratament de calitate la un preţ cât mai acceptabil”, spune dl. Ioţcu.

Secţia de spital de cardiologie intervenţională va funcţiona într-o asociere între public şi privat, unde costurile vor fi suportate de ambele părţi. La Timişoara, statul finanţează 30 de cazuri pe lună, dar cazuistica este de câteva sute de pacienţi, uneori peste 50 chiar de la Arad!  Asta pentru că judeţul Arad este mare furnizor de bolnavi de inimă. Există foarte mulţi pacienţi în această zonă, aşa cum există probleme şi în zona îmbolnăvirilor de cancer (avem o medie de peste 1200 de cazuri noi de cancer anual). Secţia de la Arad va avea condiţii mai bune şi medici mai buni decât ceea ce se întâmplă la stat în judeţul Timiş. „Vă garantez asta!” – spune Nicolae Ioţcu.

Sănătatea publică este o prioritate la nivelul Aradului, dar trebuie să facem eforturi susţinute să recuperăm din ceea ce nu s-a făcut. Acesta este mesajul lui Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean, principalul finanţator al Spitatului Judeţean. „Aradul, după cum poate constata fiecare cetăţean care accesează sistemul medical, a fost lăsat la o parte prea mulţi ani! Nu au fost aduşi bani pentru investiţii nici din plan local, nici de la Ministerul Sănătăţii. Banii guvernamentali au ocolit Aradul şi în ce priveşte baza materială, şi la nivelul infastructurii medicale” – spune Nicolae Ioţcu. În ultimii doi ani este vizibilă preocuparea Consiliului Judeţean de a aduce bani în această direcţie. Nicolae Ioţcu spune că a insistat să se investească direct de la Consiliul Judeţean 5 milioane de euro, pentru că nevoile erau multe. În acest moment, pe lângă aceste 5 milioane, sunt angajate încă 7 milioane de euro pe diferite proiecte, plus alte două milioane de euro din fonduri europene. Şi încă mai sunt multe de făcut, chiar dacă rezultatele încep să fie vizibile. Aradul are un spital răspândit în peste 20 de pavilioane, ceea ce îngreunează vizibilitatea investiţiilor. Şase dintre aceste pavilioane sunt retrocedate, ceea ce înseamnă că nici nu se poate investi în ele!

Deschiderea secţiei de cardiologie intervenţională este o mare realizare pentru Arad, poate ce mai mare din ultimele decenii! Să sperăm că nu va rămâne singura de acest gen şi vom reuşi să vedem în spitalele noastre şi alte investiţii pe care ni le dorim. Dacă această asociere de la Arad va da rezultate, va fi un exemplu de bună practică la nivel naţional. Un medic nu pleacă din România numai din cauza salariului, ci pentru că riscă să se deprofesionalizeze căci nu are aparatura necesară activităţii sale. Ne mişcăm într-o lipsă de predictibilitate a legii, a condiţiilor spitaliceşti, a finanţării. Nu ştim dacă spitalele vor  aparţine în continuare adminsitraţiilor locale, dacă vor trece la fundaţii sau la stat. Cu atât mai mult, deschiderea acestei secţii la spitalul judeţean este un eveniment remarcabil. Aradul concurează pe acest palier, de la începutul lunii decembrie, marile centre medicale – şi la dotare dar şi la calitatea personalului!

 

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro