?Sunt m?ndru?, ?Mulţumesc Rom?niei?, ?Mă bucură foarte mult?, ?Sunt recunoscător?! ? mesajul moldovenilor către vestul Rom?niei
26.11.2013 ⋅ 0 comentarii
Nu numai Capitala este gazda unui forum internaţional! La rândul ei, Regiunea Vest organizează forumul comun România-Republica Moldova, cu tema „Cooperare în dezvoltare regională”. La forum participă oficiali din Arad, Timişoara şi Reşiţa care au luat contact cu preşedinţi de raioane din Republica Moldova. 25 de lideri ai administraţiei locale moldovene sunt prezenţi la Timişoara, pentru discuţii cu oficialii din vestul ţării despre colaborarea regională.
Elita administrativă a Moldovei a venit în vestul României!
Delegaţia Republicii Moldova invitată să participe la forum este condusă de Liviu OBOROC – Viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor din Republica Moldova. Din delegaţie fac parte reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, reprezentanţi a trei regiuni de dezvoltare (Sud, Centru şi Nord) precum Efrosinia GREŢU – preşedintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare al Regiunii Sud, Vasile BÂTCĂ – vicepreşedintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare al Regiunii Centru şi Ion PAREA - vicepreşedintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare al Regiunii Nord, dar şi reprezentanţi ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională din aceste regiuni. De asemenea, reprezentanţi ai Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) (agenţia implementează proiecte de dezvoltare în numele Ministerului Federal de Cooperare Economică şi Dezvoltare al Germaniei şi a altor Ministere Federale, precum şi pentru alte instituţii şi organizaţii international) s-au alăturat delegaţiei din Republica Moldova.
Liviu Oboroc, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Republica Moldova, a declarat în cadrul întâlnirii: “Mulţumesc României şi Guvernului României pentru susţinerea eforturilor de integrare în Uniunea Europeană. România a fost primul stat care a recunoscut oficial Republica Moldova, ca stat independent, la două ore de la proclamarea independenţei. Am simţit de atunci sprijinul României în tot ce am întreprins, sprijinul plenar şi nemijlocit. În ce priveşte relaţiile noastre cu estul, lucrurile se complică puţin. Rusia a anunţat un embargo pentru vinuri, or 40% din vinurile noastre erau exportate în spaţiul estic. Ni s-a transmis să fim atenţi să nu îngheţăm la iarnă – noi considerăm aceste semnale amorale. Uniunea Europeană a declarat ferm că indiferent de decizia Ucrainei, Republica Moldova va parafa acordul de liber schimb cu UE. Europa este singura cale de urmat pentru Republica Moldova!”
“Simţim sprijinul României în tot ce întreprindem”
Viceministrul Oboroc spune că în anul 2010 România a alocat un suport de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, iar în urma discuţiei de zilele trecute cu vicepremierul Liviu Dragnea se vor debloca 30 de milioane de euro din această sumă, pentru investiţii în infrastructură.
Ion Parea, preşedintele raionului Rîşcani, preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord din Republica Moldova ne-a declarat, ieri: “Sunt mândru că în Arad, cu ani în urmă, am semnat colaborarea cu vestul României. Pe tot parcursul acestor doi ani mesagerul principal al colaborării noastre a fost dl. Sorin Maxim, care depune mari eforturi pentru a ne înfrăţi. Am fost primiţi cu căldură la Arad, la Timişoara, şi simţim sprijinul României în tot ce întreprindem. România pentru Republica Moldova este un partener care ne susţine enorm şi ne doreşte tot binele, ne susţine ca Republica Moldova să parafeze Acordul de la Villnius, să putem şi noi atrage fonduri europene şi să ne putem dezvolta”.
Vasile Bâtcă, preşedintele raionului Nisporeni, vicepreşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru al Republicii Moldova, a precizat în cadrul întâlnirii de ieri: “Mă bucură foarte mult să revin la Timişoara, mă leagă de judeţul Timiş o prietenie foarte fructuoasă. Azi discutăm cu judeţul acesta un acord de înfrăţire cu raionul Nisporeni. Este foarte important ca noi, moldovenii, să avem posibilitatea de a folosi experienţa dumneavoastră europeană. E foarte important să fii sfătuit să nu mergi în direcţia greşită. Să te afli geografic în Europa, dar să nu fii în Uniunea Europeană, este foarte greu! De aceea ne bucură susţinerea României. Noi am pierdut timpul pentru dezvoltare, din 1941 încoace. Vă mulţumesc pentru că ne putem întâlni să discutăm proiectele Republicii Moldova, să “nu călcăm de două ori pe aceeaşi greblă”, cum spune o veche vorbă moldovenească. Vă felicit cu prilejul zilei naţionale a României, zi care coincide cu ziua mea de naştere, şi vă doresc mult succes!”
“Se simte o strădanie de a ajuta Moldova să meargă în direcţia bună”
La rândul ei, Efrosina Greţu, preşedintele raionului Leova, preşedinte al Consiliului Regional de Dezvoltare Sud, a declarat: “Noi, cei din administraţia publică locală avem misiunea de a le demonstra cetăţenilor că drumul spre integrarea europeană este cel viabil, este favorabil Republicii Moldova să înţeleagă asta şi acei cetăţeni care nu au fost alături de noi la mitingul cu 100.000 de oameni în data de 9 noiembrie. Drumul corect al Republicii Moldova este integrarea europeană. Cetăţenii noştri să se convingă că au avantaje concrete la afilierea la Uniunea Europeană. Mă bucur că România ne sprijină din toate punctele de vedere să mergem mai departe spre Europa. Le mulţumim şi celor din vestul României că ne ajută să ne pregătim pentru primirea investiţiilor şi formarea resursei umane necesare”.
Mesajul oficialilor moldoveni a fost completat de consulul onorific al Republicii Moldova la Timişoara, Sorin Sofronie: “Vă asigur că Republica Moldova va fi un elev foarte sârguincios în a deprinde lecţiile europene. Faptul că 25 de lideri ai administraţiei locale moldovene sunt aici, cu câteva zile înaintea summitului de la Villnius, este cel mai important semnal pro-european şi un răspuns faţă de evenimentele din Ucraina”.
Sorin Maxim, preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Vest, spune că România susţine eforturile de integrare a Republicii Moldova şi îi pune la dispoziţie întreaga expertiză în atragerea de fonduri europene şi antrenarea specialiştilor. Maxim este de părere că la summitul de la Villnius trebuie să fim optimişti, pentru că Moldova, stat de aceeaşi fibră românească, a făcut eforturi pentru a corespunde foii de parcurs care i-a fost impusă.
“Şi noi şi ei suntem interesaţi să facem cât mai multe lucruri pentru cetăţeni, atât din punct de vedere administrativ cât şi economic. Noi am pregătit strategia regională, împreună cu Banca Mondială, şi ea poate fi transferată ca şi principii celor trei regiuni din Republica Moldova. Summitul de la Villnius este un moment important în Republica Moldova, unde există o competiţie între reformatori şi conservatori. Şi în România se simte o strădanie de a ajuta Moldova să meargă în direcţia bună. Eu am vorbit de marele drum pe care îl au de parcurs, de etapa de preaderare care va însemna fonduri pentru Republica Moldova.Mă interesează ceea ce se întâmplă la Villnius, mă interesează ceea ce Republica Moldova poate să realizeze. Sprijinul nostru trebuie să fie constant şi consecvent pentru Republica Moldova!” – a precizat şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
Moldovenii au venit la Timişoara după sfaturi bune
România şi Regiunea Vest sunt reprezentate în cadrul forumului prin Sorin FRUNZĂVERDE, care prezidează întâlnirea în calitatea sa de preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, prin membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, prin exponenţi ai administraţiei publice locale şi ai mediului de afaceri din regiune, prin reprezentanţi ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, precum şi prin reprezentanţi ai universităţilor din regiune.
Regiunea Vest prezintă delegaţiei Republicii Moldova aspecte referitoare la dezvoltarea regională şi experienţa Regiunii Vest în această privinţă - experienţă materializată în proiecte implementate cu finanţare nerambursabilă europeană.
Forumul România-Republica Moldova „Cooperare în dezvoltare regională” este o acţiune care vine ca urmare a semnării memorandumului de înţelegere cu tema dezvoltării regionale încheiat între Regiunea Vest (România) şi Regiunea Nord (Republica Moldova) şi ca urmare a vizitelor ulterioare pe care reprezentanții Regiunii Nord din Republica Moldova le-au efectuat în Regiunea Vest (România) în perioada 2011-2012. Aceste demersuri vizează schimbul de experienţă referitor la dezvoltarea regională în cele două ţări - România şi Republica Moldova, participarea celor două părţi în calitate de parteneri la proiecte finanţate de Comisia Europeană, schimbul de bune practici şi dezvoltarea de competenţe tehnice pentru elaborarea proiectelor regionale şi pentru identificarea resurselor financiare necesare implementării proiectelor cu finanţare europeană.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅