Maestrul Dorin Frandeş vă propune o serie de ?Capodopere camerale?
27.11.2013 ⋅ 0 comentarii
Capodopere preclasice, dar şi de început de secol XX, vor putea fi reascultate în ultimul concert al lunii noiembrie, programat pe suportul orchestrei de coarde, dirijate de Dorin Frandeş, în seara de 28 noiembrie 2013, de la ora 19.00.
Valenţele extraordinare ale cameralului sunt reconfirmate într-un program alcătuit din partiturile marilor preclasici Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli şi Antonio Vivaldi, dar şi din splendidele ópusuri de la început de secol XX, din catalogul românesc de concert.” – dr. Alin Văcean, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Intermezzi op.12 de George Enescu şi Amurg de toamnă de Alfred Alessandrescu sunt partiturile din deschiderea celor două părţi de program, în al căror desfăşurător sunt cuprinse în exclusivitate mari favorite: Concertul brandenburgic nr. 3 în sol major BWV 1048 de Johann Sebastian Bach, Concerto grosso op.6 nr. 12 de Arcangelo Corelli şi cunoscutele Sinfonii în do major şi sol major de Antonio Vivaldi. Ele reprezintă arta germană şi cea peninsulară din primele două decenii ale secolului al XVIII-lea şi sunt asimilate cu regularitate în dinamica repertoriului actual.
Portret – Dorin Frandeş
Dorin Frandeş a absolvit Liceul de muzică din Cluj Napoca şi a urmat cursurile Academiei de muzică ”Gheorghe Dima”, studiind la clasa de pian a profesorului Harald Enghiurliu şi la aceea de dirijat orchestră a maestrului Emil Simon.
În timpul anilor de studii a urmat cursurile de vară ale dirijorului Arwid Jahnson (St. Petersburg, Rusia) organizate de Academia de muzică “Franz Liszt” din Weimar şi a participat la numeroase festivaluri pentru tineri dirijori de orchestră organizate de Colegiul criticilor şi muzicologilor din România.
În 1971 a devenit dirijor permanent al orchestrei simfonice din Sibiu şi a fondat în acelaşi an Orchestra de cameră Ars Cedonica.
Din 1987 este dirijorul permanent al orchestrei simfonice din Arad iar în perioada 1992 - 2007 a ocupat postul de director al instituţiei. A susţinut numeroase concerte vocal simfonice, simfonice şi educative pentru publicul oraşului Arad şi peste hotare (Ungaria, Germania, Elveţia, Austria, Serbia, Italia, SUA şi Taiwan).
În 1989 a realizat primul său disc în colaborare cu Casa de discuri Electrecord.
De-a lungul activităţii sale dirijorale, Dorin Frandeş a semnat un număr mare de înregistrări speciale pentru posturile naţionale de radio şi televiziune, cu lucrări din repertoriul universal şi românesc. Dirijorul este invitat cu regularitate de orchestrele simfonice şi ansamblurile de operă din România.
Ca profesor asociat, a predat muzica la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” şi la Facultatea de Teologie Penticostală din Arad, dirijat coral şi orchestraţie la Institutul Biblic Emanuel din Oradea, iar în perioada 1999 – 2000 şi 2002-2003 a condus clasa de orchestră a Facultăţii de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
În 2002 Dorin Frandeş şi-a obţinut doctoratul la Academia de muzică ”Gheorghe Dima” cu teza “Galaxia Edison Marconi – Modificări ale sonosferei în urma implicării efectelor curentului electric”.
În 1998 a fost declarat „Omul anului” de către un institut de specialitate din Marea Britanie.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅