Betea şi Cartianu ?l aduc pe Ceauşescu la Arad
10.12.2013 ⋅ 0 comentarii
Oraşul Arad va găzdui un eveniment important în acest weekend. Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ferdinand a Primăriei, va avea loc o multiplă lansare de carte, în prezenţa a doi autori reputaţi pentru investigaţiile lor despre apogeul şi căderea comunismului: istoricul Lavinia Betea şi ziaristul Grigore Cartianu. Lansarea va fi însoţită de o sesiune de autografe, precum şi de o dezbatere cu tema „Viaţa şi moartea lui Ceauşescu. Între represiunea bolşevică şi o execuţie stalinistă”. Alături de cei doi autori, vor mai lua cuvântul prof. univ. dr. Lizica Mihuţ (preşedintele Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad) şi Valentin Voicilă (liderul revoluţiei din 1989 de la Arad).
Evenimentul este cu atât mai important, cu cât Lavinia Betea şi Grigore Cartianu constituie tandemul publicistic care a produs cele mai complete mărturii despre Nicolae Ceauşescu: istoricul i-a studiat viaţa şi ascensiunea, ziaristul i-a descifrat moartea şi prăbuşirea. Împreună, sunt în măsură să ne prezinte un tablou complet al celui mai “greu” brand politic produs de România ultimilor 60 de ani.
Lavinia Betea, care are multiple legături cu Aradul, a studiat cu pasiune de istoric viaţa lui Niciolae Ceauşescu, interferenţele acestuia cu alţi lideri “roşii”, precum şi mecanismele puterii comuniste. În schimb, Grigore Cartianu s-a dedicate câţiva ani dezlegării misterelor din decembrie 1989, cu toate ramificaţiile lor: căderea lui Ceauşescu, prăbuşirea dictaturii, diversiunea teroriştilor, constituirea noii puteri, cu cinism, pe cadavrele a peste o mie de oameni.
Cărţi pe care veţi putea lua autograf
* Viaţa lui Ceauşescu, vol. 1 - Ucenicul Partidului (Lavinia Betea)
* Viaţa lui Ceauşescu, vol. 2 - Fiul Poporului (Lavinia Betea)
* I se spunea Machiavelli (Lavinia Betea în dialog cu Ştefan Andrei)
* Sfârşitul Ceauşeştilor (Grigore Cartianu)
* Crimele Revoluţiei (Grigore Cartianu)
* Teroriştii printre noi (Grigore Cartianu)
* Cartea Revoluţiei (Grigore Cartianu)
* DVD: filmul "Moartea Ceauşeştilor - Trei zile până la Crăciun" (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea)
Prea multă moarte în decembrie 1989
Grigore Cartianu (43 de ani) este autorul unei ample investigaţii istorice, referitoare la evenimentele din decembrie 1989. A realizat sute de emisiuni TV pe această temă şi a strâns informaţiile într-o trilogie de mare succes (“Sfârşitul Ceauşeştilor”, “Crimele Revoluţiei”, “Teroriştii printre noi”), pe care a publicat-o apoi şi într-o ediţie de lux (“Cartea Revoluţiei”). Până în prezent s-au vândut peste 240.000 de exemplare din această serie, intitulată “Misterele Revoluţiei”.
Volumul “Sfîrşitul Ceauşeştilor” a fost tradus în mai multe ţări şi publicat deja în Italia (“La fine dei Ceauşescu” – Aliberti Editore) şi în Brazilia (“O fim dos Ceauşescu” – Realizacoes Editora).
„Sfârşitul Ceauşeştilor” reconstituie în detaliu perioada 22-25 decembrie 1989, care a luat sfârşit prin judecarea şi execuţia, în ziua de Crăciun, a celor doi conducători contestaţi prin revoluţie şi detronaţi prin lovitură de stat.
Cartea lui Grigore Cartianu a fost marea vedetă a Târgului de Carte Bookfest 2010, cu 2.130 de exemplare vândute (de 2,3 ori mai mult decât următoarea clasată în top). Autorul s-a aflat la dispoziţia publicului timp de cinci zile (9-13 iunie 2010), de dimineaţa până seara, acordând peste 2.000 de autografe.
„Sfârşitul Ceauşeştilor” a fost desemnată, de către organizatori (Radio România), cea mai râvnită carte şi la Târgul Gaudeamus de la Mamaia (18-22 august 2010).
Recordul absolut de vânzări la târgurile de carte din România (2.130 exemplare) a fost deţinut de „Sfârşitul Ceauşeştilor” doar pentru cinci luni, fiind doborât de „Crimele Revoluţiei” (volumul 2 al seriei „Misterele Revoluţiei”) la Târgul Gaudeamus 2010 (18-22 noiembrie), cu 2.886 de exemplare în cinci zile. Majoritatea – însoţite de autograful autorului.
Drumul de la „Fiu al Poporului” la „Tiran”
,,Fiul Poporului“ este al doilea volum al trilogiei ,,Viaţa lui Ceauşescu“. Parţial publicată într-un serial de succes în cotidianul ,,Adevărul“, avându-i ca autori pe Lavinia Betea (coordonator), Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu, trilogia şi-a propus prezentarea biografiei, personalităţii şi politicilor ultimului lider comunist al României.
Dacă primul volum, ,,Ucenicul Partidului“ (Editura Adevărul, 2012), a prezentat copilăria şi tinereţea, credinţele, închisorile şi faptele lui Nicolae Ceauşescu până în momentul intrării sale în conclavul Biroului Politic, ,,Fiul Poporului“ propune cititorului argumentaţia statutului său de personaj emblematic al secolului XX.
Cartea analizează totodată evenimente şi aspecte distincte ale societăţii româneşti din această perioadă, cum ar fi: relaţiile româno-sovietice în cadrul CAER şi al Tratatului de la Varşovia, culminând cu protestele decizionalilor români la invazia Cehoslovaciei în 1968; reformele lui Ceauşescu din 1967-1971 sub forma unei ,,perestroika avant la lettre”; faţa ascunsă a relaţiilor României cu SUA, China şi Vietnamul de Nord; antamarea colaborării cu FMI şi Banca Mondială; date comparative ale vieţii românilor cu nivelul de trai al celorlalţi companioni din CAER.
Viaţa lui Ceauşescu, în apogeul puterii şi popularităţii sale, este, în fapt, povestea unui drum către Iad, pavat cu cele mai bune intenţii. Documentată cu acribia şi sursele consacrate ale istoriografiei contemporane, evoluţia acestui “Fiu al poporului” prefigurează ,,Tiranul“ ce urmează a fi descris în volumul 3.
„Moartea Ceauşeştilor” în 89 de minute
„Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun” este ecranizarea volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor”, bestsellerul lui Grigore Cartianu, publicat în anul 2010 şi vândut în peste 110.000 de exemplare.
De-a lungul prodigioasei sale cariere, Radu Gabrea a realizat multe filme memorabile, inspirate de istoria tragică a României secolului XX. Trei dintre acestea – „Cocoşul decapitat”, “Călătoria lui Gruber”, “Mănuşi roşii” – descriu secvenţe dureroase desprinse din anii ’40 -’50. Prin “Moartea Ceauşeştilor”, regizorul atacă subiectul cel mai fierbinte din istoria recentă a României: Revoluţia din 1989. Regizorul porneşte de la reconstituirea meticuloasă făcută de ziaristul Grigore Cartianu şi ne oferă o perspectivă inedită a evenimentelor, văzute prin ochii soţilor Ceauşescu. Filmul este concentrat pe cele trei zile care încep odată cu fuga cuplului dictatorial cu elicopterul, de pe acoperişul Comitetului Central, până la execuţia din ziua de Crăciun. Parte documentar, parte reconstituire, filmul lui Gabrea ni-i arată pe Ceauşeşti comentând faptele întâmplate în acele zile. În bâlbâiala replicilor rostite de aceştia găseşti multe momente de adevăr, dar şi o infinită confuzie.
DVD-ul conţine filmul în limba română, dar şi variantele sale în patru limbi de mare circulaţie: engleză, franceză, germană şi spaniolă. Durata filmului: 89 de minute.
Referinţe despre cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor”
„Grigore Cartianu demontează marea minciună a «revoluţiei spontane» a lui Ion Iliescu.” (Ştefan Andrei, fost ministru de Externe)
“Cartea aceasta pune lucrurile la punct, dincolo de toate clişeele care au circulat în aceste două decenii. Sper ca împreună să reuşim să transmitem o imagine justă a ceea ce am trăit atunci, pentru generaţiile viitoare. Cred că ar ieşi un film memorabil din această carte." (Cristian Mungiu, regizor, câştigător al Palme d’Or – Cannes, 2007)
„Grigore Cartianu este unul dintre puţinii care şi-au pus ceva în cap şi care au şi dus la bun sfârşit, ceea ce nu este caracteristic românilor. Cartea sa are un tempo sacadat, care dă senzaţia de scriitură asemănătoare cu aceea din «Procesul» lui Kafka.” (Stelian Tănase, publicist)
“Cartea de faţă este povestea loviturii de stat transformate în revoluţie şi a revoluţiei transformate în lovitură de stat.” (Alex Mihai Stoenescu, istoric)
„Grigore Cartianu a avut şi curajul, şi priceperea de a fi dus la capăt o treabă dificilă, de care mulţi s-au împiedicat: adevărul despre Revoluţia română din decembrie 1989. Poate fi sigur că şi-a făcut şi admiratori, dar şi duşmani.” (Mihail Montanu, revoluţionar)
„În ansamblu, această carte reprezintă ce am trăit. Cartianu a descris magistral acele momente, la fel ca un jurnalist care s-ar fi aflat în mijlocul evenimentelor şi şi-ar fi scris impresiile pe genunchi." (Gen. Victor Atanasie Stănculescu, participant la evenimente)
„«Sfârşitul Ceauşeştilor» e un volum halucinant despre ultimele zile ale cuplului dictatorial. Paginile lui Grigore Cartianu adună progresiv o tensiune înnebunitoare, amplificată de sălbăticia contextului dezlănţuit al istoriei, în mijocul căruia trăiesc protagoniştii, cu nervii şi toată fiinţa încordate la maximum, până la limita rezistenţei fizice şi psihice. Meritul lui Cartianu e că nu literaturizează, ci selectează cu mare discernământ acele secvenţe dense de realitate care conţin suficient dramatism încât se constituie în veritabile nuclee epice, din care se pot dezvolta mari desfăşurări cinematografice.” (Ion Zubaşcu, scriitor)
„Important nu este doar să ştii adevărul, ci să-l şi cauţi. Iar Grigore Cartianu l-a căutat cu tenacitate şi răbdare. Văzând rezultatul muncii sale, mi-l imaginez pe autor, în mijlocul deşertului, săpând cu mâinile în nisip după un strop de apă, care până la urmă iese la iveală din străfundurile pământului şi se transformă într-un râu, potolindu-i setea. Şi nu doar setea sa, ci a tuturor celor care aveau nevoie de apă." (Iarina Demian, actriţă şi regizor)
„Printr-un efort colosal şi printr-o bună-credinţă rar întâlnită în zilele noastre, Grigore Cartianu reuşeşte să ne restituie un moment important al istoriei noastre. El apelează la tehnica istoriei orale, ceea ce face demersul său şi mai plăcut lecturii, şi mai credibil.” (Gheorghe Gorun, istoric)
„Cartea lui Grigore Cartianu face lumină în cel mai tulbure, controversat şi măsluit eveniment al ultimilor 25 de ani. Scriitura este alertă, plăcută, aproape cinematografică. Este ruşinos că mai sunt oameni care contestă şi astăzi adevărul. Adevărul trebuie spus chiar dacă este dureros. Sunt interesat de această carte pentru a face un film.” (Radu Gabrea, regizor)
„Meritul autorului este acela de a fi reuşit să pună în valoare izvoare credibile într-o sinteză obiectivă. Cred că nu greşesc asociind volumul «Sfârşitul Ceauşeştilor», scris de Grigore Cartianu, cu lucrarea «Cu sânge rece» a lui Truman Capote.“ (Gheorghe Grigurcu, critic literar)
“Primul gazetar de după 1989 care reuşeşte să producă o carte de investigaţie istorică este Grigore Cartianu. «Sfârşitul Ceauşeştilor» este nu doar un succes comercial, ci şi un model profesional. E o documentare pe teren cum n-a mai făcut niciun alt gazetar în aceşti ani. E o investigaţie care, precum Columb, descoperă America, şi, precum Columbo, îi cercetează crimele high-life.” (Ioan Buduca, scriitor şi gazetar)
„Cartea se citeşte ca un thriller. Este extrem de pasionantă, te absoarbe, nu te lasă nici măcar să-ţi bei cafeaua.“ (Liviu Antonesei, scriitor, fost disident anti-Ceauşescu)
„Cartea lui Grigore Cartianu, «Sfârşitul Ceauşeştilor», este scrisă cu neîntreruptă lealitate faţă de adevăr.“ (Nicolae Stroescu Stînişoară, fost ziarist la Radio Europa Liberă)
„Cartea lui Cartianu îmi arată că am fost o victimă perfectă pentru manipulările din 1989. Eram bine pregătit pentru asta, şi nu din 1989, ci de când m-am născut. Fusesem pregătit de sistem să fiu victima perfectă.“ (Dan Lungu, scriitor)
“Această carte este povestea dramatică, ridicolă şi grotescă a sfârşitului celor două personaje care se credeau nemuritoare: Nicolae şi Elena Ceauşescu.” (Grigore Cartianu, ziarist, autorul cărţii)
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅