Concert vocal ? simfonic extraordinar ? ORATORIUL DE CRĂCIUN, de J. S. Bach
11.12.2013 ⋅ 0 comentarii
Capodoperă a barocului muzical, bijuterie preclasică a cărei splendoare şi putere de seducţie atestă o incontestabilă biruinţă asupra timpului, Oratoriul de Crăciun de Johann Sebastian Bach revine în calendarul de concerte al Filarmonicii, în cea de a doua săptămână a lunii decembrie.
Seara de 12 decembrie, îi are ca invitaţi pe dirijorul Cosmin Morariu şi cvartetul solistic Ramona Eremia, Mihaela Blându, Tony Bardon, Cristian Hodrea, care se alătură orchestrei simfonice de acompaniament şi corului academic, condus de Robert Daniel Rădoiaş.
Structurata în şase cantate, care relatează una şi aceeaşi poveste, aceea a Naşterii lui Isus, de la recensământul din Betleem până la adorarea celor trei magi, lucrarea a fost scrisă în 1734, pentru a fi interpretată la Thomaskirche din Leipzig, pe parcursul a şase servicii religioase.
Preluate în practica universală de concert doar în versiunea concentrată a primelor trei, cele care redau în sens restrâns povestea Crăciunului, cantatele dezvăluie o lume sonoră strălucitoare, care se revarsă prin bogăţia spirituală a coralelor, prin dramatismul recitativelor sau prin ariile ceremoniale.
Pentru acest concert vocal – simfonic, corul şi orchestra Filarmonicii de Stat Arad se pregătesc de luni de zile, dirijorul corului academic, Robert Daniel Rădoiaş, mărturisind că repetiţiile pentru Oratoriul de Crăciun au început încă din luna august, tocmai din dorinţa ca seara de 12 decembrie să fie una cu adevărat specială pentru toţi cei care vor onora invitaţia Filarmonicii de Stat Arad.
Portret - Robert Daniel Rădoiaş
Născut la Ploieşti, dirijorul Robert Daniel Rădoiaş a absolvit în anul 1995 Liceul de Artă din oraşul natal, la specialitatea interpretare instrumentală - vioară. După anii de studiu la Universitatea „Transilvania” din Braşov (1995-2000), urmează cursurile de masterat în Stilistică dirijorală, avându-i ca profesori pe Nicolae D. Bica (dirijat coral), Ludovic Bács (dirijat orchestră) şi Dan Buciu (cursuri teoretice). În iunie 2011 şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată „Sergiu Celibidache - un fenomen muzical al sec. al XX-lea. O privire monografică”, sub coordonarea profesorului Dan Dediu-Sandu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Ca urmare a obţinerii unor burse a participat la cursurile de dirijat organizate de Bayerische Musikakademie Marktobersdorf (Germania) sub îndrumarea profesorului Volker Hämpfling de la Robert-Schumann-Hochschule din Düsseldorf (2003) şi la cel de al treilea Concurs Internaţional pentru Tineri Dirijori de Cor de la Viena (Austria), concurs organizat de Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (2004).
Robert Daniel Rădoiaş a desfăşurat activităţi didactice la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov (2000-2001, 2005-2006), ca îndrumător al cursului de dirijat coral din cadrul specializării Pedagogie muzicală şi la Universitatea Emanuel din Oradea (2002 -2009), în calitate de lector la disciplinele dirijat coral şi ansamblu coral.
Ca dirijor al corului mixt de cameră al Universităţii Emanuel din Oradea, în 2005 a concertat în Rusia, unde a prezentat alături de Orchestra Academică a Filarmonicii din St. Petersburg oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach. La conducerea aceleiaşi formaţii corale a câştigat în 2004 premiul II la Youth & Music Festival - Viena.
Din anul 2007 este dirijorul Corului academic al Filarmonicii de Stat din Arad, alături de care susţine o activitate concertistică intensă, concretizată şi în turnee în Olanda, Austria (Festivalul de Operă Sankt Margarethen) şi Franţa. La ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional George Enescu, a realizat alături de ansamblul coral prima audiţie a Simfoniei Hölderlin de Peter Ruzicka şi a Simfoniei nr.5 de George Enescu.
În 2012, an în care lumea muzicală de pretutindeni a aniversat 100 de ani de la naşterea Maestrului Sergiu Celibidache, Editura Muzicală din Bucureşti publică în două volume cartea „Sergiu Celibidache - un fenomen muzical al secolului al XX-lea. O privire monografică, semnată de dirijorul Robert Daniel Rădoiaş.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅