Bilanţul Consiliului Judeţean: ?Sunt realizări importanţă maximă pentru Arad!?
08.01.2014 ⋅ 0 comentarii
Este vorba, în primul rând, despre modernizarea Spitalului Judeţean. De la preluarea spitalului, Consiliul Judeţean a investit aici peste 5 milioane de euro, şi are în derulare proiecte de încă 9 milioane de euro.
Au fost dotate cu aparatură secţii importante, şi au fost demarate lucrări majore de reabilitare şi modernizare în întregul spital. Astăzi, Spitalul Judeţean din Arad este de nerecunoscut pentru cineva care îl compară cu ceea ce era în urmă cu trei ani!
Pe lângă construirea unui bloc operator nou, amenajarea saloanelor, refacerea holurilor, izolarea întregii clădiri şi schimbarea faţadei printr-o soluţie tehnică de ultimă oră, au fost investite sume importante în realizarea unui parc fotovoltaic care alimentează cu apă caldă întreaga clădire, fără sincope! Este extrem de important ca în spital să existe condiţii bune, iar preocuparea Consiliului Judeţean a vizat această dezvoltare a infrastructurii.
În anul 2013 au fost demarate lucrările de amenajarea a heliportului în incinta spitalului pentru elicopterul SMURD, care devine cel mai important obiectiv de interes zonal cantonat la Arad. Acest elicopter intervine cu mare viteză la cazurile extreme din toată zona de vest şi a salvat deja zeci de vieţi.
De altfel, salvarea vieţilor şi sănătatea publică au fost o prioritate pentru preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, în această perioadă. Investiţiile fără precedent în sistemul sanitar arădean demonstrează această preocupare importantă.
Nicolae Ioţcu a reuşit aducerea la Arad a celui mai modern angiograf din România şi al treilea de acest tip instalat în Europa . De asemenea a fost achiziţionat un aparat medical de înaltă performanţă medicală, un endoscop pentru prevenirea cancerului de stomac, de esofag şi de colon, unic în această parte de ţară (numai în două centre universitare cu tradiţie mai funcţionează un astfel de aparat).
Secţia de cardiologie intervenţională a Spitalului Judeţean duce cea mai importantă unitate sanitară din Arad într-o nouă etapă de dezvoltare. Operaţii pe inimă, care până acum se puteau realiza doar la Timişoara sau în Ungaria, sau chiar şi mai departe, se fac de acum la Arad! Şi nu oricum, ci cu cel mai modern angiograf din România! Nicolae Ioţcu spune, referitor la acest subiect, că proiectul cardiologiei intervenţionale este doar un prim pas în dezvoltarea secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean. Planul este foarte ambiţios şi vizează crearea unui centru specializat în tratarea afecţiunilor cardiace, care reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate la nivelul Aradului. Dacă ţinem cont că lunar peste 200 de pacienţi arădeni bolnavi de inimă ajung la Spitalul Judeţean şi în judeţele limitrofe, devine evident motivul preocupării faţă de acest domeniu efectiv vital pentru arădeni!
Consiliul Judeţean a investit bani în aparatură dar înţelege foarte bine că acest lucru nu este suficient! Există în plan extinderea cardiologiei, dar pentru asta este nevoie în primul rând de specialişti, de medici foarte bine pregătiţi, la un nivel comparabil cu marile centre medicale din alte judeţe. Aradul are medici buni, unii dintre ei au plecat să profeseze în străinătate, se poate forma o nouă generaţie de medici tineri. Este o problemă care are rezolvare însă nu doar încredere pocnind din degete pentru că lucrurile bune, din păcate, nu se fac peste noapte. S-au făcut câţiva primi paşi, s-a constuit o fundaţie solidă şi pe ea se va clădi în continuare dezvoltarea Spitalului Judeţean.
Este o premieră fericită şi faptul că se doreşte ca serviciile medicale de la secţia de cardiologie intervenţională să fie mai ieftine decât la Timişoara sau în Ungaria, şi la o calitate cel puţin la fel de bună! Desigur, ar fi fost ideal ca acestea să fie chiar gratuite, dar peste tot în lume astfel de intervenţii se plătesc. La Arad, ele vor fi mai ieftine pentru că partenerul Consiliului Judeţean a înţeles că pentru combaterea principalei cauze de mortalitate de la nivelul judeţului trebuie să existe o solidaritate între administraţie şi mediul medical, chiar dacă asta înseamnă bani mai puţini. Pentru aceleaşi intervenţii pe care le sufereau la Timişoara, cu aceiaşi medici, arădenii vor plăti, la ei acasă, mai puţin! Ăsta este un alt mare câştig al noii secţii de spital!
Prin investiţiile făcute Consiliul Judeţean Arad demonstrează că sănătatea arădenilor este cea mai importantă, existând deja un plan de dezvoltare şi pentru anul viitor, ce cuprinde schimbări în bine spectaculoase.
Pe de altă parte, obiectivele lui Nicolae Ioţcu nu s-au limitat numai la spital. Tot în premieră naţională, la Arad a început realizarea unei perdele de sălcii energetice în jurul drumurilor judeţene, cu dublu scop: reducerea intemperiilor asupra carosabilului şi crearea unui cordon de protecţie pe marginea drumului, cordon care nu pune în pericol viaţa şoferilor nici chiar în situaţia nefericită a unei coliziuni.
Şi pentru că sunt importante condiţiile de trafic, s-au investit resurse importante în drumurile judeţene. În partea bănăţeană a Aradului zeci de kilometri au fost refăcuţi total sau modernizaţi iar în alte zone sute de kilometri de şosea au fost reabilitate. Putem sesiza şi aici faptul că nevoile sunt atât de multe, încât oricât ai face, pare tot puţin. Dar încet-încet infrastructura devine mai bună, iar lucrările sunt de mai bună calitate.
Aradul a mai bifat câteva premiere şi în acest domeniu al infrastructurii. Judeţul este singurul în România în care masterplanul pe apă-canal şi masterplanul pe deşeuri, ambele proiecte europene în valoare de aproape 300 de milioane de euro (!) sunt în fază avansată de implementare şi duc apa curentă, canalizarea, colectarea selectivă a deşeurilor şi asfaltarea în cele mai multe comune din judeţ! Acest proiect înseamnă o schimbare la faţă a Aradului, o schimbare extraordinară, care devansează cu mult toate celelalte judeţe din România! La acelaşi capitol putem aminti Drumul Vinului, care va pune în valoare cele mai frumoase obiective turistice din Podgoria Aradului, aşa cum şoseaua Juliţa-Mădrigeşti a condus la creşterea afluxului de turişti în zonă şi la scumpirea imobilelor dintr-o regiune a Aradului care fusese multe decenii neglijată.
Activitatea Consiliului Judeţean a fost intensă şi... istorică pentru judeţul Arad şi dintr-un alt motiv. Nicolae Ioţcu a inaugurat noul pod de peste Mureş, între Pecica şi Sânpetru German. Este al patrulea pod inaugurat în mandatele lui Nicolae Ioţcu, atât în calitate de senator al Aradului cât şi ca preşedinte al Consiliul Judeţean Arad! Sunt obiective care unesc oameni, care aduc dezvoltare şi bunăstare, chiar dacă nu imediat, dar în perspectiva perioadei următoare. Consiliul Judeţean consideră că aceasta este normalitatea, că nu sunt investiţii de palmares, ci absolut necesare pentru comunităţile izolate. Din municipiu este greu de înţeles că undeva în judeţ cineva trebuia să ocolească poate 50-60 de kilometri să ajungă la oraş, pentru un tratament medical, la cumpărături sau la familie. Este însă o realitate, motiv pentru care s-a insistat pentru investiţiile în această direcţie, în ciuda unor critici inutile. Aceste poduri rămân, sunt proiectate pentru câte o sută de ani.
Nicolae Ioţcu a înţeles că şi la nivelul localităţilor este nevoie de aportul Consiliului Judeţean Arad pentru realizarea unor obiective de referinţă. De aceea, au fost alocaţi bani, printre altele, pentru canalizarea, transportul urban şi realizarea de trotuare în municipiul Arad; reparaţii trotuare cu pavele la Curtici; a fost sprijinită realizarea pistei pentru biciclişti la Chişineu Criş; la Lipova pentru amenajarea parcării pe strada Bugariu; la Nădlac pentru realizarea centrului administrativ, amenajarea ştrandului şi extinderea parcului; la Pâncota pentru realizarea zonei pietonale şi amenajarea de rigole la Pâncota şi Măderat, renovarea clădirii Poştei Vechi; la Pecica pentru modernizarea zonei Juncanu şi a străzilor din Sederhat, modernizarea clădirii nr. 25 de pe strada 401 şi a spaţiilor de depozitare în zona blocurilor IRIL şi IAS, realizarea podului dintre Pecica şi Sânpetru German, reabilitarea clădirii principale a şcolii nr. 2 şi a staţiei de salvare; la Sântana pentru reabilitarea termică a Şcolii Sfânta Ana, pentru reabilitarea imobilului la Liceul Tehnologic şi reparaţii de trotuare; la Sebiş pentru casa de cultură, drum şi podul de centură. În cele mai multe localităţi din judeţul Arad au fost alocate fonduri pentru realizarea sau continuarea unor proiecte punctuale, continuând demersurile similare din anii precedenţi.
Şi pe plan cultural activitatea Consiliului Judeţean şi a Centrului Cultural Judeţean a fost intensă. Festivalul Filocalia, cuprinderea Aradului în proiectul internaţional CreArt, continuarea Caravanei Tradiţiilor de Iarnă, premierea scriitorilor arădeni, susţinerea revistei Arca, realizarea Teatrului de Vară cu o stagiune frumoasă la Centrul Cultural Judeţean sunt câteva dintre reperele culturii arădene, înscrise în ambiţia de a aduce locului un aer distins, de dezvoltare a preocupărilor intelectuale.
Nu în ultimul rând, în postul Sfintei Sărbători a Naşterii Mântuitorului, Nicolae Ioţcu a întâmpinat, împreună cu Înalt Prea Sfinţia Sa, Arhiepiscopul Aradului, dr. Timotei Seviciu, racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, depusă pentru câteva zile la Catedrala „Sfânta Treime”. Presa locală numea acel moment ca fiind cea mai importantă acţiune pentru comunitatea ortodocşilor arădeni, de la târnosirea noii Catedrale! Evenimentul, în mod fericit, a fost însoţit de colindele, cântările bizantine ale Corului Patriarhei Române, Tronos şi cu conferinţa a doi preoţi de la Mănăstirea Oaşa. Nu întâmplător, aşadar, Patriarhia Română a conferit preşedintelui Consiliului Judeţean distincţia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Cele trei evenimente organizate sub tutela Consiliului Judeţean au transformat Aradul, pentru o săptămână, într-o capitală a spiritualităţii ortodoxe!
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅