Local

Fermierii din Arad nu văd cu ochi buni v?nzarea terenurilor rom?neşti străinilor

13.01.2014 ⋅ 0 comentarii

Fermierii din Arad nu văd cu ochi buni vânzarea terenurilor ro­mâneşti străinilor. Aceştia prevăd o cădere semnificativă a agriculturii româneşti odată cu intrarea pe piaţă a străinilor. Odată ajunşi în ţară, străinii vor cumpăra cele mai bune terenuri, profitând de pă­mântul roditor al ţării, dar şi de forţa de muncă ieftină din ţara noastră.

În prezent, investitorii străini dețin în proprietate circa un mili­on de hectare de teren arabil și au în arendă aproximativ alte două mi­lioane, dintr-un total de 9,4 mi­­lioane de hectare, cât este su­pra­fața arabilă a României. Con­form legii vânzării terenurilor agricole adoptată de deputați, aceștia vor avea întâietate la cumpărare, astfel că vor ajunge să controleze su­prafețe din ce în ce mai întinse.

“Pe raza oraşului Pecica, exi­s­tă 20.000 de hectare de teren agri­col, care în cea mai mare parte est­e de categoria I – nu suntem de acord să vindem terenurilor, stră­inilor. Marea majoritate a ce­tă­ţenilor din Pecica se ocupă cu agricultura şi mi-aş dori să văd că se întâmplă acelaşi lucru şi peste 20 sau 50 de ani” a precizat Petru An­tal, primar oraşul Pecica.

În acest moment statul ro­mân, nu oferă suficient sprijin fermieri­lor, iar băncile nu garantează cre­di­te pentru ca fermierii să cum­pe­re mai mult teren. Un cerc vicios, care încet dar sigur va pune agricultura românească pe butuci. “Sis­temul bancar nu face faţă şi nu este pregătit să ne ajute pe noi  fer­mierii să putem să mai cum­pă­ram teren, să ne ajute, să acorde credi­te pentru a ne putea dezvolta agricultura” este de părere Ovi­diu Cardoş, inginer agronom în lo­calitatea Pecica.

Fermierii se tem că străinii, mai bogaţi decât agricultorii noş­tri, vor pune mâna pe cele mai bu­ne pământuri. Odată veniţi la noi în ţară, fermierii străini vor pune la pământ agricultura româneas­că făcută de fermieri români. “Cei care vin de afară sunt bine capitali­zaţi - pe când românii, nu spun că suntem săraci, dar nici la nivelul lor” a mai spus Ovidiu Cardoş.

“Ro­mânia este obligată, prin Tra­tatul de aderare la UE, să dea posibilitatea cetățenilor euro­peni, de la 1 ianuarie, să cumpere propri­etăți agricole în România. Bul­garia, care trebuie să se supună aceleiași obligativități, a refuzat să o facă, preferând să ajungă la sanc­țiuni europene. ADS-ul ar fi instituţia care ar reprezenta statul în achi­ziţia, comasarea şi vânzarea că­tre viitorii proprietari… dar vân­­zarea lor... cui? Cum? Şi mai ales în ce condiţii? Şi să nu uităm că avem suprafeţe importante de te­ren aparţinând statului român’’  a în­cheiat  Cardoş. Fermierii consi­deră acest proiect o jignire la pa­tri­otismul ţării şi la tradiţia fermierului şi agriculturii româneşti. Totodată intervine şi miza în ca­zul asigurării produselor, astfel fer­mierii străini vor vinde produc­ţia din România în străinătate, ur­mând să fie procesate acolo, după care vândute pe piaţa din Româ­nia de 5 ori mai scump. Dimitrie Muscă, inginer agronom în ca­drul Complexului Agroindustri­al Cur­ti­ci explică de ce se vor te­renurile din România. “Este mare păcat - producem pentru că avem pământuri bune şi pentru acest lu­cru se bate toată lumea să pună mâna pe ele, doar că noi nu ştim să ne păzim ce avem mai de preţ, să le păzim pentru că avem aceas­tă responsbilitate - s-au purtat războaie pentru pământul nostru românesc - iar acum îl dăm pe gra­tis cu nonşalanţă!! Noi suntem singurii care nu respectăm nimic şi care nu suntem deranjaţi de ni­mic. Dăm totul! Dăm totul din pă­cate!”.

Sursa: Observator.info

Autor: Ziarul Aradul ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro