Fermierii din Arad nu văd cu ochi buni v?nzarea terenurilor rom?neşti străinilor
13.01.2014 ⋅ 0 comentarii
Fermierii din Arad nu văd cu ochi buni vânzarea terenurilor româneşti străinilor. Aceştia prevăd o cădere semnificativă a agriculturii româneşti odată cu intrarea pe piaţă a străinilor. Odată ajunşi în ţară, străinii vor cumpăra cele mai bune terenuri, profitând de pământul roditor al ţării, dar şi de forţa de muncă ieftină din ţara noastră.
În prezent, investitorii străini dețin în proprietate circa un milion de hectare de teren arabil și au în arendă aproximativ alte două milioane, dintr-un total de 9,4 milioane de hectare, cât este suprafața arabilă a României. Conform legii vânzării terenurilor agricole adoptată de deputați, aceștia vor avea întâietate la cumpărare, astfel că vor ajunge să controleze suprafețe din ce în ce mai întinse.
“Pe raza oraşului Pecica, există 20.000 de hectare de teren agricol, care în cea mai mare parte este de categoria I – nu suntem de acord să vindem terenurilor, străinilor. Marea majoritate a cetăţenilor din Pecica se ocupă cu agricultura şi mi-aş dori să văd că se întâmplă acelaşi lucru şi peste 20 sau 50 de ani” a precizat Petru Antal, primar oraşul Pecica.
În acest moment statul român, nu oferă suficient sprijin fermierilor, iar băncile nu garantează credite pentru ca fermierii să cumpere mai mult teren. Un cerc vicios, care încet dar sigur va pune agricultura românească pe butuci. “Sistemul bancar nu face faţă şi nu este pregătit să ne ajute pe noi fermierii să putem să mai cumpăram teren, să ne ajute, să acorde credite pentru a ne putea dezvolta agricultura” este de părere Ovidiu Cardoş, inginer agronom în localitatea Pecica.
Fermierii se tem că străinii, mai bogaţi decât agricultorii noştri, vor pune mâna pe cele mai bune pământuri. Odată veniţi la noi în ţară, fermierii străini vor pune la pământ agricultura românească făcută de fermieri români. “Cei care vin de afară sunt bine capitalizaţi - pe când românii, nu spun că suntem săraci, dar nici la nivelul lor” a mai spus Ovidiu Cardoş.
“România este obligată, prin Tratatul de aderare la UE, să dea posibilitatea cetățenilor europeni, de la 1 ianuarie, să cumpere proprietăți agricole în România. Bulgaria, care trebuie să se supună aceleiași obligativități, a refuzat să o facă, preferând să ajungă la sancțiuni europene. ADS-ul ar fi instituţia care ar reprezenta statul în achiziţia, comasarea şi vânzarea către viitorii proprietari… dar vânzarea lor... cui? Cum? Şi mai ales în ce condiţii? Şi să nu uităm că avem suprafeţe importante de teren aparţinând statului român’’ a încheiat Cardoş. Fermierii consideră acest proiect o jignire la patriotismul ţării şi la tradiţia fermierului şi agriculturii româneşti. Totodată intervine şi miza în cazul asigurării produselor, astfel fermierii străini vor vinde producţia din România în străinătate, urmând să fie procesate acolo, după care vândute pe piaţa din România de 5 ori mai scump. Dimitrie Muscă, inginer agronom în cadrul Complexului Agroindustrial Curtici explică de ce se vor terenurile din România. “Este mare păcat - producem pentru că avem pământuri bune şi pentru acest lucru se bate toată lumea să pună mâna pe ele, doar că noi nu ştim să ne păzim ce avem mai de preţ, să le păzim pentru că avem această responsbilitate - s-au purtat războaie pentru pământul nostru românesc - iar acum îl dăm pe gratis cu nonşalanţă!! Noi suntem singurii care nu respectăm nimic şi care nu suntem deranjaţi de nimic. Dăm totul! Dăm totul din păcate!”.
Sursa: Observator.info
Autor: Ziarul Aradul ⋅