Local

O arădeancă pe Marte: singura rom?ncă din ?Mars One?

14.01.2014 ⋅ 0 comentarii

O companie olandeză se pregăteşte să trimită o misiune de colonizare pe Marte, iar printre cei care au trecut de prima fază de selecţie este şi o româncă originară din Arad.

 Dacă totul merge aşa cum a fost plănuit, iniţiatorii proiectului „Mars One“ îşi propun ca, în 2018, să trimită un robot care să adune informaţii în baza cărora se va stabili locul unde va fi amplasată colonia, urmând ca prima misiune umană să fie trimisă în 2024.

Echipajul navetei care va trebui să călătorească un an pentru a ajunge la destinaţie va fi format din doi bărbaţi şi două femei. În total vor fi formate şase echipe de câte patru persoane, care ar trebui să ajungă pe Marte în anii următori. În 2025 va fi trimis cel de-al doilea echipaj, format tot din patru persoane.

În prima fază a proiectului s-au înscris 200.000 de persoane care au dorit să ia parte la o aventură unică, iar pentru cea de-a doua etapă au fost selecţionaţi 1.058 de participanţi. Procesul de selecţie nu se opreşte aici. Singura femeie de origine română care a rămas în cursa pentru un loc pe Marte este o arădeancă stabilită acum în Cipru. Aceasta este mamă a doi băieţi, de 16 şi 19 ani, şi lucrează ca asistent de laborator într-o companie de produse farmaceutice. Totodată studiază, de la distanţă, pentru o diplomă de licenţă în chimie analitică la The Open University din Marea Britanie.

„Trebuie să arătăm că se poate“


„Este o ocazie imensă pentru a face ceva uimitor, care va inspira şi alţi oameni. Vreau să joc şi eu un mic rol şi să-mi aduc contribuţia la una dintre marile aventuri ale omenirii. Trebuie să arătăm că se poate. Este foarte important pentru viitorul speciei să învăţăm să trăim pe alte planete. Trebuie să încerc şi eu să particip, altfel voi regreta tot restul vieţii“, a spus Manuela Kapiliotou în mesajul adresat organizatorilor proiectului. Persoanele care vor fi selectate pentru misiune nu se vor mai întoarce niciodată pe Pământ, lucru care nu o descurajează pe arădeancă.

Aceasta povesteşte că următoarele etape de selecţie vor include simulări riguroase, punându-se accent pe testarea capacităţilor fizice şi emoţionale ale candidaţilor rămaşi. „Când am auzit de proiectul «Mars One», am ştiut că trebuie să mă înscriu. Am avut curajul să îndrăznesc şi să încerc să-mi transform visele în realitate. «Mars One» este un proiect îndrăzneţ, dar este, în acelaşi timp, şi aventura vieţii mele“, a declarat Manuela Kapiliotou.

În proiectul Mars One s-a înscris pe data de 31 august 2013. „Înscrierea s-a făcut pe baza unui videoclip în care am explicat motivul pentru care vreau să particip la program. Următoarele etape de selecţie vor fi în 2014 şi 2025“, a povestit arădeanca. Manuela Kapiliotou a auzit despre proiectul „Mars One“ de la televizor, dintr-o reclamă.

„Sunt căsătorit cu o marţiancă“

Manuela a terminat cursurile Liceului Industrial 4 din Arad. Verişoara ei, Renata Boar, care este cu doi ani mai mare şi care acum locuieşte în Timişoara, spune că nu i-a venit să creadă când a auzit ce intenţii are Manuela. „Am rămas surprinsă la început, apoi, când mi-am dat seama că ea mereu a fost o femeie puternică, o luptătoare, m-am gândit ca va putea reuşi. Nu ne-am aşteptat la aşa ceva. Încă de mică era pasionată de planete, de sport, era o fire puternică, un lider. Îmi vorbea de Triunghiul Bermudelor, de spaţiul cosmic, de tot felul de lucruri. Ceea ce vrea să facă ea este un pas spre evoluţia omenirii şi noi o susţinem“, a declarat Renata Boar.

„Familia este mândră de mine, mă susţine şi mă încurajează. Copiii mă admiră, şi ştiu că, dacă proiectul se va realiza, vom fi o sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare. Soţul meu spune: «Sunt primul cipriot căsătorit cu o marţianc㻓, adaugă şi Manuela.

Ce este „Mars One“

Proiectul „Mars One“a fost început în 2011, de doi oameni de ştiinţă olandezi. Între timp, echipa s-a lărgit, iar acţiunile sunt coordonate de o organizaţie non-profit înfiinţată în Olanda. Scopul declarat este acela de a stabili o colonie permanentă pe Marte, iniţiativa fiind în totalitate una privată, fără implicarea vreunui guvern. Una dintre principalele surse de venit identificate de iniţiatorii proiectului este televiziunea. Începând cu următoarea etapă de selecţie, Mars One intenţionează să vândă drepturile pentru un reality-show care să cuprindă atât pregătirea astronauţilor, cât şi misiunea în sine, cu tot cu primii ani de viaţă pe Marte.

Chiar dacă printre consilierii Mars One sunt mulţi profesori universitari şi specialişti, fezabilitatea proiectului a fost contestată de mai multe voci avizate, atât în ceea ce priveşte posibilităţile tehnice de a reuşi într-o asemenea misiune, cât şi din punct de vedere financiar.

Iniţial, în „Mars One“ s-au înscris şi 16 români, cel mai în vârstă fiind Vasile Sofroni, iar la extrema cealaltă s-a regăsit Geanina, o fată de 22 de ani. Sofroni a afirmat că el şi-a mai luat viaţa de la zero de trei ori, iar a patra oară vrea s-o facă în stil mare. Ar fi avut şanse s-o facă pe altă planetă. Reprezentanţii „Mars One“ au demarat o campanie de strângere de fonduri pe site-ul Indiegogo.

Sursa: Observator.info

Autor: adevarul.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro